Kalemin Kelamı
- Yazar: Nurgül BALCI
- 5 Nisan 2024
- 36 kez okundu
Kalemin Kelamı
Şiirin insan psikolojisindeki yeri:
Şiir okurken, şairin psikolojik durumu aklınıza gelir mi ? Okur okuduğu metni icinde bulunduğu kendi psikolojik durumuyla değerledirir.
Aynı acılara maruz kalındığında şiire kulak verir. Ya da altını çizmeye iten bir cümlede kendini bulur. Duygu durum bilinci ile duyguların bam teli çalmaya başladığında şiir, okurun acı bilincine ortak olur.
Hüzünlü şiirlerin gücü bizi derinden etkiler. İnsanların ortak duygularına seslenir.Herkesin aynı acıyı farklı zamanlarda yaşadığı olaylar ve durumlar vardır. Ayrıca hüzün ve acı insanı büyütür ve olgunlaştırır.
Deneyimden geçen biz insanlar için hüzünlü şiirler anlamlar ve öğretileri barındırır. Okuyucuyu ya da dinleyiciyi düşünceye davet eder. Duyguların yoğun yaşandığı dönemde yüreğine fısıldar şiir.
Şair sözcükleri zihninde, acıyı yüreğinde taşır. Ve bir esin gelir harmanlanır tüm mısralar, yazınlar…
Navrotik durumların yansıması mıdır şiir?
Araştırmalara göre;
Dünya edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Dostoyevski; Epilepsi hastasıydı ve bu hastalık onda ruhsal bozukluklara yol açtı.
Alman filazof ve şair Friedrich Wilhem Nietzsche; Frengi hastasıydı. Bu hastalık onu büyük bir depresyona soktu. Hayatı boyunca intihara eğilimi oldu. Yaşamanın sonunda akli dengesini yitirdi.
Hayatın ne olduğunu anlamaya çalışan Lev Nikolayevic Tolstoy takıntıları olan birisiydi. İntihar edecek cesareti kendinde bulamadı.
Ölümüne kısa bir süre kala evinden ayrılarak bir tren istasyonunda öldü.
Genç ve yetenekli bir şair olan Nilgün Marmara 29 yaşındayken evinin balkonundan atlayarak intihar etmiştir.
Edebi eserlerde yazarın şairin psikolojisinden izler vardır. Bilimsel inceleme ile yazarın ruh dünyasına götürebilir. İnsan ruhunu kavrayan düşüncerden geçen davranış ve duyguların bütünüdür, şiirin insan psikolojisindeki yeri.
İç dünyaya açılan edebiyat kapısında
Bin bir insanın, bin bir çeşit hali bulunur.
Nurgül BALCI
Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?
Gayet iyi