Yayınevi Yazarlarımızdan Umut Meriç Berberoğlu ile Röportajımız
- Yazar: Uğur Tokuş
- 7 Nisan 2025
- 30 kez okundu

Hoşgeldiniz.
1. Kendinizden biraz bahseder misiniz?
1) Ben Umut Meriç Berberoğlu 14 Eylül 2000 tarihinde Hatay ili İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Namık Kemal Ortaokulu’nda tamamlayıp 2016 yılında buradan mezun oldum. Aynı yıl Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne başladım, buradan da 2020 yılında mezun oldum. 2020 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih Bölümü’nü kazandım. 2021 yılında İzmir Bakırçay Üniversitesi Tarih Bölümü’ne yatay geçiş yaptım. 2024 yılı Haziran ayında mezun oldum. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Anabilim dalında yüksek lisans yapmaktayım.
2. Yazma yolculuğunuz nasıl başladı?
2) Annem Seher Borazan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniydi, şu an emekli. Ben küçük yaşlardan beri kitapların içindeyim, kitaplarla büyüdüm. Okumayı çok seviyordum annemden bazen okuldan kitaplar getirmesini istiyordum onları okuyordum. Küçük not defterlerine notlar alıyordum. Not alma serüvenim 2015 yılına kadar sürdü. 2015 yılında Namık Kemal Ortaokulu’nda çıkarılacak dergiye deneme yazdım. Daha sonra 2019 yılında ilk romanımı yazmaya başladım. İskenderun Gazetesinde öncelikli olarak köşe yazarlığına başladım. Tabi bu serüven çok kısa sürdü daha sonra 2020 yılında Sarı Zeybek Gazetesi köşe yazarlığına başladım. İlerleyen dönemlerde Sarı Zeybek, Fısıldayan Kalemler, Tarafsız Ses ve Deniz Kartalı Gazetelerinde köşe yazarlığına devam ederken bir yandan da roman ve deneme yazdım. Kendi deyimimle 3 evladım var kitaplar bir yazarın evladıdır bunlar; İşgal Altında Çırpınan Şehir İstanbul, Bağımsızlık Ateşi İzmir ve Tarihe ve Gündeme Dair adlı kitaplarım. Onun dışında tiyatro izlemeyi ve onun üzerine yazmayı çok seviyorum.
3. Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı?
3) Şu an için sadece gözlemlemeyi düşünüyorum. Etrafımda ve dışarıda olup bitenleri gözlemledikten sonra şartlar oluşursa bir yenisi daha olabilir.
4. Yazar ve yazar adaylarına önerileriniz nelerdir?
4) Benim de örnek aldığım üstad Ferhan Şensoy’un hocasının ve tabiki biz yazarların ustası Haldun Taner Bey’in metodunu kullansınlar. Her gün 20 sayfa yazsınlar pencere kenarında akşam ya da sabah sakinliğinde akla ne gelirse yazsınlar. Tabi geriye dönersek çok okusunlar okumaya bahane üretsinler. Zihinlerini diri tutup sürekli düşünsünler. Yazı kötü olabilir kalem, yazara zamanla alışır bir not defteri tutsunlar öyle başlasınlar kötü olsa bile yazmaktan korkmasınlar. Benim üç ajandam vardı ve yazarlığa öyle başladım benim bilgisayarım geç vakitte oldu. Yazdıklarını yakınlarına okutmasınlar alacakları en ufak kötü eleştiri yeni başlangıçtaki bir yazarı düşürür ve lakin eleştiriye her zaman açık olsunlar. Ve son tavsiyem çok iyi gözlemci olsunlar.
5. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu güzel sohbet için teşekkürler. Sağlık, sevgi ve kitaplarla kalın.
Herkese örnek olması gereken bir gencimiz...