Yapay Zeka Tehlikeli mi, Yoksa Gerekli mi?

Yapay Zeka Tehlikeli mi, Yoksa Gerekli mi?

Yapay zeka, topladıkları bilgileri işlenen veriler dahilinde sürekli yineleyerek belirli görevleri yerine getirmek amacıyla geliştirilmiş bir teknolojik sistemdir.

İlerleyen teknoloji sayesinde insanların bazıları yapay zekayı yararlı bulurken bazıları da insanlığın sonu olduğunu düşünerek yapay zekanın hayatımızda büyüyerek yer almasından korkuyorlar. Gerekli düzenlemelerin yapılması ve güvenli hale getirilerek hizmete sunulmuş yapay zeka sistemleri insanların fiziksel ve zihinsel faaliyetlerine fayda sağlayabilir. Mesela sağlık sektöründe önem kazanabilir. Yapay zeka kullanan bir doktorun daha önce icat edilmemiş bir ilacı yapabilir ve insanların ömrünün uzaması için kullanabilir. Yapay zekaya sahip bir kişi daha iyi görebilir ve vücudunu en iyi bir şekilde kullanabilir. Bilim insanları günümüzde yapay zeka geliştirerek geleceğimizi şekillendirmeye devam ediyor. Yapay zekanın doğru bir şekilde kullanılması insanın içindeki cevherin ortaya çıkmasına yardımcı olacak. Aslında yapay zeka akıllı makineler ile hayatımızdaki yerini çoktan almıştır. Bilim adamları sürücüsüz arabalar üzerinde de yapay zeka kullanımına başlamış, gerekli güvenlik önlemlerinin tam olarak sağlanması amacıyla çalışmalarına devam etmektedirler. Buradaki asıl düşünce araba kullanmanın zor olmasından kaynaklıdır. Önemli olan insanlar arabanın içerisindeyken arabanın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Trafik kazalarının ve ölümlerin önüne geçmektir. İnsan ile arabanın görmüş olduğu objeyi ve algıyı eşitleyerek tespit etmesi bu doğrultuda öngörüyü ön plana koymasıdır.  Örnek verecek olursak; Yolun kenarında futbol oynayan çocukları yapay zeka sadece yuvarlak bir nesne olarak algılar. Sosyal bağlamda yola topun çıkacağını bilse de tam olarak öğrenmesi gerekir. Bu durumun aksine insan zekasının temelini öğrenme oluşturur. Geçmişteki hatalarının yerini öğrenerek doğru bilgilerle değiştirir. Bilgisayar bilimcilerinin yapay zekanın onlarca yıldır insanlar gibi öğrenmesini amaçlıyor. Bizlerin üretmiş olduğumuz sosyal medya platformları( youtube, google vb…) işlediğimiz bilgiler dahilinde yapay zeka aramalarında yeni şeyler öğreniyor. Bunu nasıl mı yapıyor? İnternette gezerken girilmiş olan bilgileri topluyor ve hizmetlerini bizim taleplerimiz doğrultusunda belirliyor. Makineler her gün yeni bilgiler öğrendikçe insanları da bir korku kaplıyor.

“İşimi elimden alacak mı?”   Robotlar evet işimizi elimizden alabilir. Yazıcı, telefon operatörlüğü, seyahat acenteliği vb. birçok işin ortadan kalkmasına neden oldu. Sosyal medya müdürü ve benzeri yeni iş alanları ortaya çıktı ve çıkmaya da devam ediyor

Japonya’da insana benzeyen robotlar üretmeye başladılar. İnsana benzeyen en iyi şekilde bir android yapılmış olsa bile bilinç olmadığı için bir birey olamaz. Tüm makinaların bilinçli olmasını isteyemeyiz. Yaşlıların bakımında ve yardıma ihtiyacı olan kişilerin bakımında kullanılacak robotların bilinçli olması yararına olacaktır.  Gelişen teknoloji sayesinde gelecekte makinalar ve insanlar arasındaki çizgi iyice yok olacak. Sadece kendi vücudumuzla sınırlı kalmayıp kendimizi makineleştireceğiz. Yapay zeka vücudumuzu ve zihnimizi güçlendirerek mahremiyet alanımızı görüp ve duyabilecek. Söz konusu mahremiyet olduğunda birçok sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Gözetleme konusunda muazzam bir potansiyele sahip olmasıdır. Çin yüz tanıma teknolojisinde açık ara önde gidiyor. Suçluları yakalamak  dışında iyi davranışları teşvik etmek amacıyla da kullanılıyor. Yüz tanıma olsun, bırakılan izlerin sistemden tanınması olsun kişilerin analizini yapabilir. Dahası sizi duyabilir.

Teknoloji hedeflerimize ulaşmak için bir araçtır. Teknolojinin nasıl gelişebileceğine bizler karar verebiliriz. Yapay zekanın amacı insanların kapasitesini arttırmaktır. Bu duyularımızla da olabilir, bilgi birikimimizle de olabilir. Bu sistemi kendimize düşman olarak görmemeli, yardımcı olarak görülmelidir. Önemli olan yapay zekanın ne kadar geliştiğidir.

Sevgiler…

Yorumlar (16)

  1. Gizem
    • 18/01/2024

    Yapay zeka bana tehlikeli geliyor hep, bilmiyorum kontrolün insanlarda olması belkide ürkütüyordur beni.

  2. Doğan KARAAĞAÇ
    • 17/01/2024

    Emeginize sağlık.

  3. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Kaleminiz hep böyle fısıldasın

  4. Yıldız Gamlı
    • 13/12/2023

    Yapay zekayı sevgiye bilime güzelliklere kullanmak karşımıza değil yanımıza almak dileğimle

  5. Büşra
    • 2/10/2023

    Sizin gibi değerli yazarlarımızın yolu hep açık olsun. Kiymetlisiniz

  6. Cansu
    • 2/10/2023

    Sayfanızı neden şimdiye kadar farketmedigime üzüldüm . Başarılarınız daim olsun

  7. Deniz
    • 2/10/2023

    Gündemde bulunan konuları daha çok ele almanızi rica ediyorum elinize emeğinize sağlık

  8. Sercan
    • 2/10/2023

    Emeğinize kaleminize sağlık

  9. Fikret
    • 2/10/2023

    Farklı alanlarda yazmış olduğunuz yazılarinizi severek okuyorum kaleminiz hiç durmasin

  10. Sevim
    • 2/10/2023

    Sayfanızın ismi gibi kaleminiz fısıldıyor emeğinize yüreğinize sağlık

  11. Meriç
    • 2/10/2023

    İçeriği dolu dolu bir sayfa takipteyim

  12. Volkan
    • 2/10/2023

    Bizi yazılarınızda aydınlattığıniz için size minnettariz

  13. Caner
    • 2/10/2023

    Değerli yazılarınızı beğenerek okuyoruz devamını bekliyoruz

  14. Bilge
    • 2/10/2023

    Böyle cok değerli bilgiler paylastiginiz için teşekkür ederim

  15. Aynur
    • 1/10/2023

    Hem gerekli hem tehlikeli bu yapay zekalar dilerim faydamız için kullanılır emeğinize sağlık

  16. Canan
    • 1/10/2023

    Emeğinize sağlık başarılarınız daim olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.