Uzaktan Eğitim
- Yazar: Metin ÖZDEMİR
- 1 Ağustos 2024
- 32 kez okundu
Uzaktan Eğitim
1. Görünürde Olan ve Olmayan Eğitim
Bir de şu açıdan bakalım. Yüz yüze eğitimin önemi hakkında söyleyeceğim bu sözleri: Maalesef her şeyin varmış gibi yaptığımız bir dönemdeyiz. Eğitim varmış gibi, hukuk varmış gibi, sağlık varmış gibi… Sayabileceğim birçok şey var.
2. Toplumsal Duyarsızlık ve Eğitim
Bu öğrencilerin ve öğretmenlerin evlerinden çıkmadığına inanıyor musunuz? Sokaklar, plajlar, AVM’ler, oteller, camiler, sinemalar, parklar öğrencilerle dolu. Her yerde sıkı önlemler alınsa okulların açılmamasını anlarım. Ama her yer açık, her yer…
O kadar açık ki yurtdışından uçak dolusu turistler otellerimize geliyor. Ama okul kapalı. Ticaret (para) çocuklara tercih edilmemeli. “Sizin neyinize lazım eğitim mi?” demek isteniyor. Eğitim varmış gibi yaparsak kendimizi kandırır ve geleceğimize ihanet etmiş oluruz. Günü kurtarır, bir adım ileriye gidemediğimiz gibi dünya arenasında geriye düşeriz.
3. Eğitimli İnsanların Gerekliliği
Her sektörde eğitimli, liyakatli insanlara ihtiyaç var. Yoksa yarın çok geç olur ve her alanda çöküş hızlanır. Çünkü bir ülkenin geleceği aldığı eğitime bağlıdır. (A. Einstein)
4. Yüz Yüze Eğitimin Önemi
Asıl olan yüz yüze eğitimdir. Birçok dahi derecesinde çocuk veya özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuk bir hiçliğe itilmiş durumda. Sağlık, eğitimden önce gelir. Fakat sağlıkla ilgili olarak yetkililer her ne kadar dikkat çekse de toplumun çoğu buna dikkat etmiyor. Toplumu tanımıyorlar mı? Her öğrenci, şartlar ne olursa olsun, okuldan koparılmamalı. Özellikle 1. sınıf öğrencileri… Çoğu, okuma yazmayı tam öğrenmeden 2. sınıfa geçmiş durumda. Ortaokula gelip okuma yazmayı yapamayan binlerce çocuk var.
5. Vizyonsuz Eğitimciler ve Geleceğimiz
Yaprak test ve soru kitapçığından başka bir şey bilmeyen vizyonsuz eğitimciler devam ettikçe bu çocuklar kobay olarak kullanılmaya devam edecek. Oysaki bu çocuklar bizim geleceğimiz. Tek bir çocuk bile ihmal edilmemeli, sahip çıkılmalı. Çocuklar maalesef sahipsiz. Bu devirde çocuk olmak istemezdim.
6. Eğitimde Yaşanan Aksaklıklar
Kendi ayakkabısını bile bağlayamayan çocuklar, aç kaldığında yumurta kırmayı bile bilmeyen çocuklar, kaybolduğunda evini bile bulamayacak çocuklar… Hayatları A, B, C, D, E şıklarını seçmekten ibaret. Pandemi sürecinde, insanların ekonomik olarak zorlandığı bir vakitte eğitimcilerin (!) kolej fiyatlarına bırakın indirimi, zam yapmaları anlaşılır değil. Kârdan indirim bile yok.
7. Eğitim ve Ticaretin Ayrılması Gerekliliği
Eğitim ticaret değildir. Yarın bu kuşak sizi rahmetle anmayacak, bilesiniz… Bugün problem olan kişiler dün bizim ihmal ettiğimiz çocuklardı. Yarın problem olacak kişiler bugün ihmal edeceğimiz öğrenciler olacak.
8. Uzaktan Eğitim Uygulamalarına Geçiş
Koronavirüsün dünyaya yayılması ile birlikte video konferans uygulamalarına olan rağbet arttı. Uygulama kullanımı açısından en büyük rağbeti görenlerden biri de hiç şüphesiz Zoom oldu. Yıllardır video konferans ve toplantı amacıyla kullanılan Zoom, Aralık ayında 10 milyon, Mart ayında ise 200 milyon kullanıcıya ulaştı. Daha da artıyor. Bir öğretmen, öğrencisi dünyanın öbür ucunda bile olsa ona ulaşabiliyor.
9. Milli Uygulamaların Önemi ve Yüz Yüze Eğitim Gereksinimi
Burada dikkat edilmesi gereken, kendimize ait bir uygulamamızın olmasıdır. Yarın Zoom, Google Meet vb. uygulamalarda sıkıntı çıksa ülkemizde bütün görüşmeler kesilecek. Bir anda yüz yüze sınıf ortamı tekrar akla gelecektir. Ayrıca, şehir trafiğini azaltacak bir uygulama olması da ayrıca güzel. Hem öğrenciye hem de öğretmene müthiş derecede zaman kalacak.
10. Özel Eğitime Gereken Dikkatin Verilmesi
Fakat uzaktan eğitim ile özel çocukların öğretmeni olunamaz. Hele bu özel çocuklara öğretmen olacaklara online eğitimle ders verilmemeli. Bizzat okul ve ev ortamlarında uygulamalı çalışılmalıdır. Radyumdan daha az bulunan bu zekalardan nice dahiler ortaya çıkmaktadır. Ülkemiz, bu çocuklar için özel programlar oluşturmalıdır. Yeni gelişmelere her zaman açık olmak, dünya insanı olabilmektir.
11. Öğretmenlerin ve Eğitimcilerin Sorumlulukları
Diyeceğim şu: Yakından olsun, uzaktan olsun; öğrenciye her zaman ve her olağanüstü koşulda öğretmen ulaşabilme yollarını araştırmalı. Öğrenciden kaçabilme, tatil yollarını değil. Nasıl sağlıkçılar pandemi döneminde olağanüstü gayret gösteriyorsa bunu eğitimciler de yapmalı, farklı sektörlere ait çalışanlar da fedakârlık yapmalıdır. Öğretmenin de, okulun da, eğitimin de varoluş sebebi öğrencidir; onun eğitimi ve geleceğidir.
Nazım Hikmet der ki:
“Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa…”
Metin Özdemir
Editör: Murat Çatal
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Şükür
Eğitim mı? O ne hocam 😔