Toplumda Savrulma Ve Toplum

Toplumda Savrulma Ve Toplum

Toplumda Savrulma ve Toplum

Toplum 5.0’ın konuşulduğu günümüzde gerçekten toplumun röntgenini kim çekecek ve bir düzen getirecek merak ediyorum. Yapay zeka ve robotlar ile gelecekte iç içe olacağımız kesin.

Geçmişte ve günümüzde aynı evde anne babası ile sağlıklı ilişki kuramayan birçok çocuk, topluma çıktığında yalnız kalması çok normal. Hatta bu yalnız çocuklar toplumda birbirini bulabilirse dertlerini, sıkıntılarını paylaşabiliyorlar. Çünkü hepsi aynı mutsuz ve ilgisiz ailelerde yetiştikleri için birbiri ile empati kurabiliyorlar.

Gelecekte artık çocukların gerçek arkadaşları yerine sahiplenecekleri robot dostları olacak. Ne olurdu insan kalsaydık da robotlar da robotluk yapsaydı sadece. İnsanın maddi manevi eksik kaldığı her alanda artık robotlar ve yapay zekalar olacak. İnsanlıktan çıkan toplumlarda robotlar insanlık yapmaya başlar.

Kimine göre kış mevsimi zaten ağırlaşmış dünya hayatına daha ağır sorumluluklar yüklerken, kimine de kış mevsimi, sıcacık evinden sıcak kahve eşliğinde penceresinden baktığı bir kış manzarası gözükebilir. Kimi sokaklarda üşürken kimi evlerde keyfine bakabilir.

Kimi emeği, alın teri ile dünyada rezil olurken, kimi oturduğu yerden emeksizliği ile keyif çayı içebilir.

Toplum;yasaları yerçekimi yasalarına benzemez, insan genellikle aşağı değil yukarı doğru düşer. (AminMaalouf)

Acaba maddi anlamda kazandıklarını düşünenler ahlaki anlamda çoğu zaman kaybettiğinin farkında mı? Bence farkında. Çünkü seçimini ona göre yapmış. Hep daha fazla, hep daha çok. Maddi olarak kaybetmek yoktur onların da kitabında. Ama başta kaybetmiştir.

Geçmişini unutturduğumuz bir nesle, gelecekten ödev veremeyiz!

“Yeni nesil şöyle, yeni nesil böyle!” diye konuşup durmayı bırakmalıyız!

“Senin yaşında Fatih İstanbul’u fethetmişti!” dediğiniz gençler size “Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta değilim.
Çünkü benim babam II. Murad değil, hocam da Akşemseddin değil. Zaten İstanbul da artık Fatih’in fethettiği İstanbul değil.” dediğinde cevap veremezsiniz.

Bu gençlik derslerde cahil de bırakılsa vicdan, ahlak yönünden çoğu yetişkinin önünde. Gençlikten ümidimi hiç kesmedim. Onlara kötü bir dünya bırakılırken onları acımasızca eleştirmek de bir ahlaksızlıktır. Bunca kötü örnek arasında gençliğin iyi olmasını beklemek de ayrı bir tartışma konusudur.

Önce temsil. Gençlik de savrulursa herkes oluşacak enkazın altında kalır. Gençliğine yatırım yapmayan milletler çökmeye de mahkumdur.

Önceki çalışmamı da okuyabilirsiniz:

Ortadan Kaldırılmış Yoksulluk

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ

Redaktör ve Editör : Hakan DİNÇAY

Not: Yazıların içeriğinden yazarın kendisi sorumludur.

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Metin ÖZDEMİR

METİN ÖZDEMİR 1979 yılında Bursa'da doğdum. İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002'de mezun oldum.Evli ve bir çocuk babasıyım. Eğitime ve kitaplara olan aşkım hiç bitmeyecek. Elimden geldiğince topluma örnek olmayı amaçlıyorum.