SABBAT – PAGAN FESTİVALLERİ

SABBAT – PAGAN FESTİVALLERİ

SABBAT – PAGAN FESTİVALLERİ

Sabbat nedir?

Sabbat, çoğunlukla Pagan ve Cadılar tarafından kutlanan mevsimlik festivallerdir. Aslında kutlanan bayramlar olarak bilinir. Kutlamalar mevsimsel değişiklikleri vurgulamakta, evrenin ve dünyanın dönüşüne ilişkindir.

Her Sabbat, kendi dönemine özgü olduğundan farklı geleneklere sahip olmalarına rağmen hepsinde  ortak uygulamalar bulunur.

Sabbat’larda Neler Yapılır?

  • Ritüeller gerçekleştirilir. Sabbat’ın ifade ettiği döneme göre yapılan bu çalışmalar bir mum yakmak kadar basit olabilecekken, detaylı eylemler içeren uygulamalarda olabilir.
  • Pişirmeler yapılır. Mevsimsel ve o mevsimin enerjisine bağlı gıdalar pişirilerek paylaşılır.
  • Açık hava eylemleri yapılır. Özellikle doğa ile kurulacak olan bağlantı, doğada yapılacak bir yürüyüş bize dönüşen mevsimleri anlamamıza yardımcı olur.
  • Süslemeler yapılır. Özellikle bazı Sabbat’larda süslemeler büyük önem taşır. Özellikle evimizde en çok vakit geçirdiğimiz alanlar, balkon ya da bahçelerimizde Sabbat’ı kutladığımıza dair yapılan süslemeler bir tür onurlandırmadır.
  • Niyet çalışmaları yapılır. Arzularımıza ilişkin notlar almak, imgeleme ya da meditasyon çalışmaları için en uygun zamanlardır.
  • Küçük el işleri ile uğraşılır. Taş ya da kozalak boyama, minik keseler örmek ya da küçük mendiller dikmek bile yeterlidir.

4 ana, 4 ara olmak üzere 8 Sabbat vardır.

SAMHAIN – Cadılar Bayramı;

Aşina olduğumuz bir kutlamadır. 31 Ekim – 1 Kasım tarihlerine denk gelir. Yeni başlayan kış günlerini temsil eder. Güneşin geri çekilmesidir.

Bu zaman diliminde dünyalar arası perdelerin inceldiğine inanılır. Bu nedenle diğer boyutlar ile iletişimin çok daha rahat ve kolay olduğu savunulur. Ataları onurlandırmak için en uygun zamandır. Balkabağı oyulur, elma şekeri, zencefilli ekmek ve tarçın ile baharatlandırılmış yemekler pişirilir.

Tarçın tütsüsü ile ev ve vakit geçirilen ortam tütsülenir. Yanınızda kehribar ve oniks taşı taşımak enerjinizi yükseltir. Siyah ve turuncu giyinmek adetlerindendir.

YULE – Kış Gündönümü

Pagan inancına göre Yule 21 Aralık’ta kutlanmaktadır. Noel olarak bir çok toplumda yerini almıştır.

En uzun gece yaşanır. Güneş Tanrısı’nın doğumunu simgeler. Çerezler, meyveler yenerek hindi pişirilir. Sedir ve mür ile ortam tütsülenir.  Sitrin ve kan taşı taşımak, yanınızda bulundurmak uğur getirdiğine inanılır. Kırmızı, yeşil ve altın renkleri giymek kutlamanın dışa yansımasıdır.

IMBOLC

31 Ocak – 1 Şubat tarihlerinde kutlanan bu bayram Güneş Tanrısının ergenliğe geçişini kutlar. Temelinde yavaş yavaş kıştan çıkmanın kutlaması baharın gelişinin ise erken coşkusunu yansıtır.

Kabak çekirdeği, kekler yenir, vanilya ile ortam tütsülenir, ametist taşı bu tarihlerde her daim yanınızda bulunması gereken taştır. Açık renk mumlar yakılarak dilekler dileyebilirsiniz. Yaşam alanınızı arındırmak, temizlemek, eskilerden kurtulmak enerjiyi yükseltir. Beyaz, pembe ve kırmızı renkleri giyilir.

 

OSTARA –  İlkbahar Ekinoksu

Bulunduğumuz yarımkürede birçok toplum için önemli bir gündür. Yazın gelişi kutlanarak Ostara onurlandırılır.

Ostara, denge ile ilgilidir ve eril – dişil enerjisini dengelerken, gece ve gündüzün de dengesini sağlar. Günler uzamaya başladıkça umutlar büyür. Artık Güneş tanrısı olgunlaşmaya başlamıştır.

Muzlu ekmek pişirilir, yumurta ve süt eşliğinde yenir. Yasemin kokusu ile tütsülendirme yapılır. Pembe kuvars ve ay taşı Sabbat’ın enerjisini yükseltir. Nefes çalışmaları yapılarak yeşil ve pastel renkler giyilir.

BELTANE

Paganizm içinde yaz ve ışık bayramlarından biridir. 30 Nisan – 1 Mayıs tarihlerine denk gelir. Toplumlarda Nevruz olarak da kutlanmaktadır.

Doğurganlığa işaret eden bir bayramdır. Bereket çalışmaları ve ritüellerinin en çok uygulandığı zaman dilimidir. Ekmekler, kekler ve deniz ürünleri pişirilir. Buzlu çay ve limonatalar yapılarak eş ve dostlar ile paylaşılır. Hanımeli kokusu ön plana çıkartılmak için tütsülenir.

Sitrin ve pembe kuvars taşı enerjiyi desteklerken, saçlara çiçek taçları takmak, ateşten atlamak, mümkün olduğunca renkli giyinmek önemlidir.

LİTHA ( Yaz Gündönümü)

En uzun güne denk gelir. 21 Haziran tarihinde kutlanan bu bayram, Güneş Tanrısı’nın en yüksek güce ulaştığına inanılan bir gündür.

21 Haziran sonrası, Güneş Tanrısı geri çekilmeye başlayacağından hüzün ve bir tür ağır enerji hakim olur. Bu nedenle hüznü dağıtacak, enerjiyi yükseltecek çalışmalar yapmak gerekir. 

Ballı kek pişirilir, limonata dağıtılır. Limon ve portakal aromalı tütsüler yakılır. Kaplan gözü ve akik taşı taşımak önemlidir. Sıcak tonda giysiler giymek, eski düşünce ve alışkanlıklardan kurtulmak için yapılan çalışmalar verimli olur.

LAUGHNASADH – Lammas

31 temmuz – 1 Ağustos tarihlerine denk gelen bu bayram, ektiğinizi biçtiğiniz, attığınız tohumları toplamaya başladığınız zamandır.

Bolluk ve bereket dönemi olduğuna inanılan bu dönemde her eyleminizin size çoğalarak geri döneceği bir zaman dilimi olduğuna inanılır. Bol tahıllı ekmekler pişirilir, pirinç içerikli çorbalar yapılır, mısırlar haşlanır.

Tüm baharatlı kokular tütsü olarak kullanılabilir. Sitrin ve kaplan gözü taşları bolluğu arttıracaktır. Yarım kalan işleri tamamlamak, şükran ve minnetkarlık duygularınızı dışarı vurmak önemlidir.

MABON

Aslında sonbahar ekinoksudur. 21 Eylül’de kutlanan Mabon, bir döngünün sonunu temsil eder ve sonrasında Samhaın’e geçiş yapacaktır.

Önemli kararların alındığı, bitiş ve tamamlanışların yaşandığı bir bayramdır. Turtalar pişirilirken, elma, üzüm, tarçın ve erik tüketmek önemlidir. Çam iğnesi ve adaçayı yakılır, sarı akik taşından bir aksesuar taşınır.

Çam kozalakları ile süslemeler yapılırken, doğaya ve toprak ana’ya şükran belirtmek için ağaç altlarına pirinç, bulgur gibi hediyeler bırakılır. Kötü ve size iyi gelmeyen her şeyi geride bırakmanıza yardımcı olacak meditasyon ve ritüeller için en uygun zamandır.  Turuncu , koyu yeşil ve koyu kahve giymenin enerjiyi dengeleyeceğine inanılır.

Simla HALICIGİL

Editör: Mesude Bozkurt

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

RUH YOLCULUĞUNUZUN KAHYASI SİZİ ÇAĞIRIYOR

Yorumlar (1)

  1. Bekir SEVİK
    • 4/03/2024

    Kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Simla HALICIGİL

1975 İzmir Doğumluyum. Uzun yıllar Turizm sektöründe İnsan Kaynakları Yöneticiliği'nin ardından, Spiritüel Danışman, Tarot Danışmanlığı, Bilinçaltı, Nefes , Meditasyon Terapisti ve kadim Rune Sembolleri ile çalışan bir Runolog olarak katkı sağlamaya çalışıyorum. Üzerinde halen çalışmaya devam ettiğim bir kitap ve mevcut devam eden eğitimlerim mevcut.