Reng-i Mâna
- Yazar: Çağla Demirbilek
- 7 Ocak 2025
- 64 kez okundu
Reng-i Mâna
İnsan hayatında renkler evvelden beri önem arz etmiştir. Işığın nesnelere çarpması sonucu iriste meydana gelen kırılma olayına ‘renk’ adını vermekteyiz. Dünya üzerinde herkesçe kabul gören üç ana ve üç ara olmak üzere en temelde altı renk mevcuttur.
Tüm bu altı renkten binbir renk ve bu renklerin teorisi ile insanların bu renkleri anlamlandırma biçimleri ortaya çıkmaktadır.
Elbette algı, anlamlandırma, yorumlama akabinde hissiyat kavramlarına değinecek olursak yıllardır aydınlatılmaya çalışılan insan psikolojisine de değinmek gerekir.
İnsan psikolojisi, araştırmaya çalıştıkça derinleşen bir deniz gibidir. Bilince sahip insanı meydana getiren dipsiz, karanlık bir kuyu aslına baktığımız zaman herkesin kendi bilinçaltıdır.
Bilinçli insan, bilinçsiz noktalara inip kendini keşfedebilirse gerçek ‘ben’ine de gerçek ‘rengi’ne de ulaşacaktır. Herkesin en sevdiği, benliğine yakıştırdığı, öz rengine ulaşması dileğiyle…
Çağla Demirbilek
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
İlgili
Yorumlar (2)
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Çağla Demirbilek
Ben Çağla Demirbilek. 21 Ağustos 2000 tarihinde İstanbul’da doğdum; aslen İstanbulluyum. Üç yaşımdan beri Kırklareli/Lüleburgaz’da yaşıyorum. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul eğitimimi Lüleburgaz’da tamamladım. Lise eğitimimi yine Lüleburgaz’da Kepirtepe Anadolu Lisesi’nde aldım. Lisans eğitimimi Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde; mezun olduktan sonra pedagojik formasyon eğitimimi Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve yine aynı dönemde TÖMER( Yabancılara Türkçe Dil Öğretimi) eğitimimi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tamamladım. Akabinde ağustos dönemi lisansüstü başvurularında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı yüksek lisans eğitimime başladım halen yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim ve tez dönemi süreci içerisindeyim. 2023 yılından bu yana Kırklareli/Lüleburgaz Özel Akım Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Öğretmenliğim süresince yaparak ve yaşayarak eğitim bilimine dair birçok şeyi deneyimleme fırsatım oldu. 26 Eylül Türk Dil Bayramı için öğrencilerimle beraber çektiğimiz kutlama videosu çok beğenildi ve ardından okul yönetimim aracılığıyla Lüleburgaz Belediyesi’nin bu yıl içerisinde, meslekler bazında çekilecek olan Cumhuriyet Bayramı videosunda görev aldım. Yine kurumum kapsamında birçok sunu ve etkinlikte görev alma fırsatım oldu. Tüm bunların yanında geçtiğimiz nisan ayında yüksek lisans hocamın öncülüğünde ve üniversiteden arkadaşlarımızın da dahiliyle kolektif bir eser ortaya çıkardık. Bu eserde masal, destan, efsane gibi geçmişten bu yana halkın içerisine nüfuz etmiş sözlü kültür ürünlerini modern türlerle ve anlatımlarla harmanlamaya çalıştık. Bu kitapta küçük bir ekibim vardı ve ilk kitap çalışmam olmasının yanısıra aynı zamanda editör yardımcılığı üstlendiğim ilk eser de oldu. Bu eserden önce ise sembolizm ve psikanaliz temelli bir filmin analizini yapıp Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde lisans üçüncü sınıflara ders anlatma olanağım olmuştu. Eserden sonra ise lisans hocalarımdan Ege Üniversitesi’nde ‘Sınıfta Mezun Var’ adlı online söyleşi etkinliği için davet aldım. Gezmeyi, görmeyi, yeni lezzetler deneyimlemeyi çok severim. Sinema, müzeler, antik kentler, ilk basım eserler ilgi odağımdır. Kış döneminde spor yapmayı, her daim öğrenmeyi ve mücadeleci olmayı severim.
Benzer Yazılar
- Şükran Pınarcan
- 14 Ocak 2025
- Esra Kaçmaz Yayla
- 11 Ocak 2025
- Soner IRMAK
- 10 Ocak 2025
- Yaşar GELER
- 10 Ocak 2025
- Metin ÖZDEMİR
- 9 Ocak 2025
- İsmet Serhat KAHYA
- 8 Ocak 2025
- Semiha Çetin
- 8 Ocak 2025
- Çağla Demirbilek
- 7 Ocak 2025
Renklerin sadece görsel birer öge olmadığını, aynı zamanda hayatın anlamına dair derin birer kapı olduğunun altını çizen yazında, herkesin kendi rengini bulması temennisi ne hoş. Hoş geldin :)
Aramıza hoş geldin Çağla. Bu denli farkındalık yaratan yazılarını biraz daha uzun yazman dileğiyle kalemine sağlık der okuyanın bol olsun isteriz. Fısıldayan Kalemler