PAZARLIK PAYI

PAZARLIK PAYI

PAZARLIK PAYI

Öncelikle pazarlık nedir ve neden yapılmalıdır ve neden sünnettir onu anlatmak isterdim ancak boş verin gitsin. Çoğu kişi bu konuda oldukça iyi zaten.

Ben bugün burada pazarlığı savunmayacağım. Daha doğrusu pazarlığı nerede kiminle yapmalıyız bunu anlatacağım.

Maalesef ülke halkımız fırsatçılığını her zaman konuşturduğu için ki; bu konuda oldukça tepkiliyim. Bu konuda iki tarafı da ele alarak yazmak istedim.

Öncelikle nerede pazarlık yapalım onu konuşalım. Pazarlığı büyük mağazalarda yapın kardeşim. Çok olmasa da ticaretle uğraşan çevremiz de yok değil. Biliyoruz yani.

Yıllar önce mesela; bir arkadaşımız toptan kadın penyesi almıştı ve bize dedi ki… “Bu penyelerin tanesini ben iki buçuk liraya aldım.” Dedik “Eee sen kaça satacaksın?” O da yirmi liradan satacağını söyledi çünkü o günlerde piyasa fiyatı gerçekten öyleydi.

Kâra bakar mısınız, ürünün yüzde ellisinden çok çok fazla. Oysa ahlaken ve dinen bu oran hiç adil değil. Yüzde elli kâr koysa bile kazanacak zaten. Neden bu kadar aç gözlüsünüz anlamıyorum…

Yani demem o ki hani mağazalara gidip de pazarlık yapınca “Vallahi kurtarmaz kardeşim, abiciğim, yengeciğim.” diyen tipler var ya, işte onlara kanmayın.

Halbuki ne yazık dinimizde bile kâr oranı belirlenmiş. Amiyane olmasın ya da argo ama halk diliyle yazayım. Vallahi de haram yiyorlar, billahi de haram yiyorlar.

Bu kadar hırsı ve fırsatçılığın sebebini anlamak çok zor. Neyse bu konuyu neden seçtim bunun üzerinde duralım biraz da… Evet hafta sonu ve isteyen gezer, isteyen alışveriş yapar dileyen de ailesiyle pikniğe, bağa, bahçeye gider; benim gibi…

Ailemle ağabeyimin bahçesine gittik ve topladıklarımız bizim olacaktı. Bu arada o kirazlar neydi öyle? Üzümle yarışıyordu resmen. Maşallah…

Çok güzel, toplayalım toplamasına da o işin  asıl yüzü öyle değilmiş. Neredeyse tüm gün orada kaldım ve tabii acemilik de var.

Tüm gün orada kalmamıza rağmen aileyle toplayabildiğimiz kiraz on kg. Asma yaprağı sekiz-dokuz kg. ve çok sıkıcı, yorucu, zahmetli; Kesinlikle çarşıdan almayı tercih ederim yani. 

Sonra düşündüm; “Bir dakika dedim, bu işin aslı nasılmış?” Hakikaten buradan seslenmek istiyorum. O, pazarda size sebze meyve satan emekçilerimiz, çiftçilerimiz, analar babalarımız var ya; Ne olur onlarla pazarlık yapmayın lütfen.

Gerçekten çok ayıp edersiniz, çok saygısızlık edersiniz. Büyük market ve mağazalar uyanık zaten, barkod sistemini getirdi dıd dıd ödüyorsunuz. Pazara gidince niye canavara dönüşüyorsunuz ki?

Yapmayın lütfen, illa ki sünnete uyalım, biraz kâr edelim diyorsanız usulen sorun ama yormayın. Bu bağ, bahçe işleri gerçekten çok zor. Bir de satış yapmak için oraya taşımak, aç susuz beklemek daha zor.

O yorgunluğu yaşayan biri olarak, o zorluğu bilseniz, gerçekten pazarlık yaparken utanırsınız. O yüzden diyorum ki; her yerde ve her zaman pazarlık olmaz…

Nigar KAYA

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ

Yazarın Diğer Yazılarını Okudunuz mu?

Çekingenlik ve ön yargı

 

Yorumlar (6)

  1. Nigar KAYA
    • 24/06/2024

    Teşekkür ederim Neşe Hanım. Saygılar...

  2. Nigar KAYA
    • 24/06/2024

    Tabii haliyle yoruluyorsun. Evet ben de yapmam😉

  3. Neşe Atakan
    • 23/06/2024

    Yüreğinize kaleminize sağlık emeğin karşılığını ücretlendirmek paha biçmek zordur gercekten👍

  4. Neşe Atakan
    • 23/06/2024

    Yüreğinize kaleminize sağlık emeğin karşılığını ücretlendirmek paha biçmek zordur gercekten👍

  5. Yıldız Tek Gamlı
    • 22/06/2024

    Çok mu yoruldun çen 😁 Asla kendi topladığı sebze meyveyi satanla pazarlık yapmam. Mümkünse sadece onlardan almaya gayret ederim.

  6. Yıldız Tek Gamlı
    • 22/06/2024

    Çok mu yoruldun çen 😁 Asla kendi topladığı sebze meyveyi satanla pazarlık yapmam. Mümkünse sadece onlardan almaya gayret ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nigar KAYA

Doğma büyüme Çankırılıyım. İlk Orta Lise eğitimimi Çankırı'da gördüm. Anadolu Üniversitesi Laborant ve Veterinerlik bölümünü bitirdikten sonra Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Acil Afet Yönetimi Lisans bölümünü tamamladım. Halen Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde okumaktayım. Hemşireyim, hemşirelik mesleğim yanında Yazar-Şairim ve Editörlük yapıyorum. Bir çocuk annesiyim. Oğlum Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi.