Kitap üzerine söylev

Kitap üzerine söylev

Geçmişte insanlar Sümerler medeniyeti döneminde yazının bulunmasıyla düşüncelerini,duygularını fikirlerini kaybolmasın ve ölümsüzleşsin diye mağaralarda,ağaçlarda,oyuklarda vb. doğal kalıntı yerlerinde yazmış,sembolleştirmiş veya görsel bir teknikle kalıcı hale getirmeye çalışmışlardır.
Yüzyıllar hatta binyıllarca parşömen gibi hayvan derisi üzerine yazsalar da sonradan sayfaların birleştirilmesiyle kitap haline getirmişlerdir bu düşüncelerini.
Bu şekilde insanların fikirleri,düşünceleri,duyguları bilgi ve birikimleri kitapların elden ele dolaşarak okunması sonucu yayılmıştır.
Kutsal kitaplar,dini kitaplar,tarih,felsefe,roman,bilimsel,şiir,ders vb.birçok alanda kitaplar bulunmaktadır.
Kitapların çoğunluğu öğreti taşımasa da genel amaç ,yazarın kendi anlatmak istediğini okura aktarma hedefidir.
Günümüzde baktığımızda milyonlarca,milyarlarca tarihten bugüne kalan veya yeni yazılan çok çeşitli türlerde kitap bulunmaktadır.
Birey toplum içerisinde toplumun bir parçası şeklinde yaşarken veya kendi iç dünyasında bilgi birikim öğrenmeye çalışırken,kendini geliştirmeye çalışırken kitap okumaya yönelir çoğunlukla.
Bahsi geçen birey günümüzde kitap okuma alışkanlığını düzen dediğimiz kapitalist yaşam içerisinde, insanların çıkar odaklı duygu ve düşüncelerinin şekillenmesiyle geçen yoğun hayat akışında kitap okumaya yönelemiyor veya yönelmek istese de zaman , mekan,işleyiş gibi kavramlar buna izin vermiyor.
Kitap okumak çok önemli bir eylemdir. Elimize aldığımız 50-100 gram arasında ağırlığı değişen sayfaların birleştirilmiş cildi olan kitap parçasının içerisinde bizi farklı dünyalara,duygulara,düşüncelere itecek ve hatta bizzat yaşamımızda pratikleştirecek bilgi ve birikimler bulunmaktadır.
Bu anlamda çoğu kitap başlı başına bir ‘hayat’ içermektedir.
Bizi güncel tutan şey giysilerimiz,telefonlarımız,teknolojik aletlerimiz,teknolojik tasarımlar,gösteriş değildir.
Bizi güncel tutan,beynimizi şekillendirecek ve kanalize edecek olan, geleceğimize yön verebilecek olan yine kitaptır.
Konuşma aksanı,kelime hazinesi hayata şekil verme yönünden de bahsetmezsek tabi.
Günümüzde hayatında hiç kitap okumamış okadar birey var ki bu da ayrı bir düşündürücü…?

Yorumlar (2)

  1. Cem
    • 22/10/2023

    Kitaplar en iyi dostlarımız dilerim herkes kitap okur. Kaleminize saglik

  2. Cemalettin
    • 16/10/2023

    Kaleminize sağlık yolunuz açık olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hebun Yağmur

İsmim Hebun Yağmur. 22 yaşındayım Ankara'da doğdum, Diyarbakır'da büyüdüm. Dicle Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi, (2.sınıf) Ankara Üniversitesi bilgi yönetimi (1.sınıf) okumaktayım. Çocukluğumdan beri kitap aşkıyla yaşamaktayım. Yaşamımı şekillendiren olgudur kitap...