Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan!

Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan!

Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan

Ramazan ayı ki: İnsanlar için hidayet rehberi olan, doğru yola ileten, doğru ile yanlışı birbirinden ayıran; apaçık kanıtları içeren Kur’an o ayda indirildi.

Sizden, kim bu aya erişirse savm/siyam yapsın. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, sizin için zorluk değil kolaylık diler.

Allah, belirlenen günlerin sayısını tamamlamanızı ve size doğru yolu gösterdiğinden, kendisini yüceltmenizi ister ki böylece şükretmiş olursunuz. ( Bakara Suresi, 185)

Bu mübarek ayda Ramazan ayı ve orucun önemine dair ayetleri düzenleyerek yazımı bu konuda yazmak istedim. Kutsal kitabımız kur’an, bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “Kadir gecesi” yine bu ay içinde kutlanır.

Ayrıca İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona “on bir ayın sultanı” denilmiştir. “Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi size de oruç tutma yükümlülüğü getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız.

Oruç sayılı günlerdedir. İçinizden hasta veya yolculukta olanlar başka günlerde tutabilirler; hasta veya yolcu olmadığı halde oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir. Daha fazlasını veren, kendine daha fazla iyilik etmiş olur fakat yine de eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır” ( Bakara Suresi, 183-184).

“Cennette Reyyân adında bir kapı vardır ki buradan kıyamet gününde sadece oruç tutanlar cennete girer, onlarla birlikte bu kapıdan başkaları girmez. (Cennet kapılarında) oruç tutanlar nerede diye seslenilir. (Oruç tutanlar gelir) bu kapıdan cennete girerler, sonuncular girdiği zaman kapı kapanır, artık bu kapıdan kimse cennete girmez.” (Müslim, “Sıyâm”, 166)

Eğer oruç, insanı kötü söz, eylem ve davranışlardan uzaklaştırmıyor, edep ve ahlakını güzelleştirmiyorsa amaç hasıl olmamış demektir. Oruç tutan insan; yalan, yalancı şahitlik, gıybet, iftira, hile, aldatma, kötü söz ve benzeri davranışlardan uzak, iş ve işlemlerinde, söz ve sözleşmelerinde, alım ve satımlarında dürüst ve dosdoğru olmalıdır.

Bakın oruç aslında bizi olmamız gereken kıvama çekmektedir. Oruç açın halinden anlamak için bir empatidir. Sayısız vücut için faydaları vardır. Oruçta sadece yeme içme olarak aç kalma anlaşılmamalıdır.

Oruçta tüm uzuvlar olması gerektiği gibi olmalıdır. Ağız yalan söylememeli, kulak gıybet dinlememeli, göz harama bakmamalıdır. Keşke hepimiz sadece Ramazan ayında bu hassasiyette değil tüm aylarda bu kıvamda olsak. İnsan kalabilsek.

Öteleri bu dünyada idrak edip kazanabilsek. Ölmeden önce nefsimizi öldürebilsek…

Hayırlı Ramazanlar Diliyorum…

Metin ÖZDEMİR

Editör: Nigar KAYA

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/gunesin-cocuklari/

 

 

 

Etiketler:

#eğitim #öğretim

Yorumlar (1)

  1. Bekir SEVİK
    • 13/03/2024

    Kaleminize sağlık Hocam. Rabbim bizler bu mübarek ayı layıkıyla idrak edenlerden eylesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Metin ÖZDEMİR

METİN ÖZDEMİR 1979 yılında Bursa'da doğdum. İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002'de mezun oldum.Evli ve bir çocuk babasıyım. Eğitime ve kitaplara olan aşkım hiç bitmeyecek. Elimden geldiğince topluma örnek olmayı amaçlıyorum.