Beğeni Dalgasının Ardında Kayıp Duyarlılıklar

Beğeni Dalgasının Ardında Kayıp Duyarlılıklar

Beğeni Dalgasının Ardında Kayıp Duyarlılıklar

Son günlerde sosyal medyada dikkatimi çeken çok önemli bir durum üzerine düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. İnsanların, önemli içeriklere dahi sadece bir “beğeni” bırakarak geçtiği bir alışkanlık…

Eğitimle, dayanışmayla, toplumsal duyarlılıkla ilgili içeriklerin çoğu, artık sadece bir “beğeni dürtmesiyle” karşılanır oldu. Bu yüzeysel etkileşim, acaba gerçekten bir fark yaratıyor mu? Yoksa kalplerimize ve zihinlerimize dokunması gereken içerikleri, küçük bir işaretle geçiştirerek kendimize mi yabancılaşıyoruz?

Bir beğeni… Yalnızca bir tıklama. Herhangi bir çaba gerektirmeyen, neredeyse otomatikleşmiş bir hareket. Ancak burada durup düşünelim: Bu tıklama gerçekten ne ifade ediyor? Sosyal medya platformları, beğeniyi bir iletişim aracı gibi sunuyor, ama aslında arkasında ne kadar az duyarlılık taşıyor.

Bir an için dursak ve yalnızca o “beğeni” butonuna basmak yerine, bir yazıya yorum yapmayı, onu paylaşmayı veya üzerinde düşünmeyi seçsek… Belki de bir anlam yaratabiliriz.

Bir çocuğun, bir kadının ya da herhangi bir bireyin acil bir paylaşım ihtiyacının yalnızca bir “beğeni” tıklamasıyla geçiştirilmesi, artık insani sorumlulukların bile sorgulanması gereken bir noktaya gelmiş olması ne kadar üzücü. Gerçek bir desteğe, anında bir yardıma ya da en azından gönülden ve samimi bir paylaşıma ihtiyaç duyulurken; hızla yapılan bir “beğeni” hareketi, ne yazık ki sorumluluğumuzu yerine getirmişiz gibi hissetmemize neden oluyor.

Ancak durup düşünmeliyiz: Duyarlılık bu kadar kolayca bir tıklamayla ifade edilebilecek kadar yüzeysel midir? Ya da bu kadar hızlı tüketilebilecek kadar sığ mıdır? Beğeni, gönülden gelen bir dokunuş yerine, zihnimizde yankı uyandırmayan bir alışkanlığa dönüştüğünde, insan olmanın getirdiği derin sorumlulukları unutuyor muyuz?

Sosyal medya, hepimizi hızın içine çekmiş bulunuyor. Artık her şey çok hızlı; düşüncelerimiz, tepkilerimiz, etkileşimlerimiz… Bu hız, duygularımızı da yüzeyselleştiriyor. “Beğeni” artık bir ilginin, bir duyarlılığın sembolü olmaktan çıkıp, yalnızca bir alışkanlığa dönüşüyor. Oysa gerçekten bir mesajın taşıdığı anlamı hissetmek ve yaşamak, çok daha fazlasını gerektirir.

Şimdi kendimize soralım: Eğitim, toplumsal dayanışma, doğa veya insana dair konularda gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsak, yalnızca beğenmek yeterli midir? Eğer bir değişim istiyorsak, beğeninin ötesine geçmemiz gerektiğini kabul etmeliyiz. Gerçek duyarlılık, harekete geçmeyi gerektirir. Belki bir fikir paylaşmak, belki küçük bir katkıda bulunmak, belki de çevremizdekileri bilinçlendirmek…

Beğeni, bir alışkanlıktan fazlası olmalı. Kalpten gelen bir dokunuş, bilinçli bir etkileşim, düşünceleri harekete geçiren bir adım olmalı. Yoksa “beğen” butonuna her basışımızda, içimizi boşaltan, duygularımızı sığlaştıran bir oyuna kapılmaktan öteye geçemeyiz. Gerçekten fark yaratmak istiyorsak, derin bir nefes alıp, klavyenin başına geçmeli; düşüncelerimizi paylaşmalı, anlamı yaşamalı ve yaşatmalıyız.

Murat Çatal

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Bu yazıın bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

İnsani Değerlerin Yitimi

Facebook

İnstagram

Youtube

 

 

 

Yorumlar (2)

  1. Kesinlikle üzerinde durulması gereken bir konu, emojiler arttıkça duygularımız, vicdanımız, merhametimiz yok oluyor sanki...

  2. Uğur Tokuş
    • 2/11/2024

    O kadar haklısınız ki değerli hocam bunun uzun bir süredir bende farkındayım onca emek verip uzerinde çalıştığımız eser ve yazılar ard arda okunmadan tek bir tuşa basarak geçiliyor malesef ve bu çok üzücü bir durum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Murat Çatal

Fisildayankalemler.org online gazetemizin Editörü ve Yazarıdır. Almanya’da yaşamaktadır. Araştırmaları, Antropoloji alanındadır. ‘Tanrıların Gizemi’, ‘Doğru Bilinen Yanlışlar’, ‘Alevi Ritüellerinin Kökeni’ ve ‘Die Ursprünge der Alevitischen Rituale’ adlarında dört antropoloji araştırma kitabı bulunmaktadır. https://1000kitap.com/kitap/tanrilarin-gizemi--355711?hl=tr https://www.sinirsizyayincilik.com/kitaplar/alevi-rituellerinin-kokeni/ https://www.sinirsizyayincilik.com/kitaplar/dogru-bilinen-yanlislar/ https://fisildayankalemler.org/author/muratcatal/