Bandırma Füze Kulübü
- Yazar: Havin EZO
- 18 Şubat 2024
- 2.026 kez okundu
Bɑndıɾmɑ Füze Kulübü
Bu yazımda sizlere gayet başarılı bir dönem filmi olmuş, biyografi niteliğin de gerçek bir hikaye olan “Bandırma Füze Kulübü” filmini tavsiye etmek istiyorum …
İzlediğim en etkileyici ve ilham verici bir senaryo olmuş diyebilirim…
Filmde gençlerin bilim ve teknolojiye olan tutkularını, azimlerini ve kararlılıklarını görmek gerçekten de büyüleyiciydi.
Ancak, film sadece bir kurgu değil, aynı zamanda gerçek bir hikayenin izlerini taşıyor.
Bandırma Füze Kulübü ve Roketçi Kirkor Usta’nın Göklere çıkacakken karanlık ellerin kursakta bıraktıkları olağanüstü hikâyesi, benzersiz ilhamın ama bir yandan da o tanıdık, hayâl kuranların ve hayal kıranların hikâyesi.
Bizim hikâyemiz.
Bu filmi izledikten sonra Bandırma Füze Kulübü’nün gerçek hikayesini merak ettim.
1959 yılında, Bandırma’da lise öğrencileri tarafından Türkiye’nin dört bir yanında eşi benzeri görülmemiş bir kulüp kurulur.
“Bandırma Füze Kulubü”
Gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisiyle ortaya çıkan bu kulüp, uzay araştırmaları ve füze denemeleri gibi ileri düzey konularla ilgileniyordu. Ancak, kulübün kuruluşu ve faaliyetleri, o dönemde karşılaştığı pek çok engel ve zorlukla doluydu.
BANDIRMA FÜZE GRUBU
Finansman eksikliği, teknik bilgi yetersizliği ve dönemin sosyal-siyasi koşulları gibi faktörler, gençlerin başlangıçta karşılaştığı zorlukların sadece birkaçıydı.
Bu gençlerin, bilim ve teknolojiye olan meraklarını ve ilgilerini bir araya getirerek Kulübe dahil olan öğrenciler kendi aralarında amatör etkinlikler düzenliyorlar; uzay, evren ve uzaylılar hakkında tartışıyorlardı.
Kulübün katılımcıları günden güne artmaktaydı, öyle ki iki yıl sonra öğrenciler kulübü büyütüp bir derneğe çevirmiş ve adını da “Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği” koymuşlardı.
Gençlerin hedefi, kendi roketlerini uzaya fırlatabilmekti ve 1963 yılında Marmara dört roketiyle bu hedefe ulaşmayı başardılar.
Ekibin başarısı büyük ses getirdi, öyle ki dönemin Cumhurbaşkanı ve Genel kurmay başkanı ekiple görüşerek onlara destek sözü verdi.
Bandırma Füze Kulübü, Marmara’nın başarısının ardından yeni projelere odaklandı.
Hürriyet, Ata, Kıbrıs, Vega ve Sirius gibi projelerle gençler, kendi sınırlarını zorlamaya devam ettiler. Her yeni projede heyecanları ve kararlılıkları arttı. Özellikle Marmara IV projesi büyük bir başarıydı.
Bu proje, o güne kadar ulaşılan en yüksek mesafeyi kat ederek 5415 metreye kadar yükseldi.
Kulübün liderliğini üstlenen İTÜ’lı hocalar,
Kirkor ve ekibi, yeni bir hedef belirledi
“Aktrüs” projesiyle uzaya bir canlı göndermek. Projeye dair detaylar oldukça heyecan vericiydi;
500 kg ağırlığındaki ve dört metre boyundaki Aktrüs, roketin 150 km’ye ulaşmasıyla birlikte ayrılarak paraşütle dünyaya inecek ve farelerin davranışları incelenecek, elde edilen sonuçlara göre insanlı projeler gerçekleştirilecekti.
Ancak beklenmedik bir şekilde, ekibe desteklerin kesilmesiyle birlikte işler çıkmaza girdi.
Üstelik, Kirkor’un evinde çıkan yangın sonucunda tüm planlar ve projeler yok olmuştu.
Bu olayın ardından gelen desteklerin kesilmesi ve yaşanan yangın, kulübün umutlarını tüketmişti. Ancak olayın üzerine gidilmedi ve aydınlatılamadı.
Deneme alanları kapatıldı ve çalışmalar durduruldu.
Kısacası, 1959’da umut verici bir başlangıç yapan ve 1963’te zirveye çıkan Bandırma Füze Kulübü, beklenmedik engellerle karşılaşarak başarı yolculuğunu sonlandırmak zorunda kaldı.
Ancak Bandırma Füze Kulübü’nün azim dolu hikayesi unutulmadı.
Yıllar sonra bu gerçek hikaye “Bandırma Füze Kulübü” adıyla beyaz perdeye taşındı.
Filmdeki gerçek hikaye, gençlerin hayallerinin peşinden gitme cesaretini ve kararlılığını vurgulayarak gençlerin kararlılığı ve inancıyla dolu bir başarı öyküsüdür.
“Dönemin olaylarına da radyoyu kullanarak bahsetmeleri ayrı bir güzeldi.
Mekanlarsa ayrıca çok iyi düşünülmüş
cidden o dönemde hissettiriyor.
Film çok güzeldi kesinlikle oyunculuklar, senaryo, işleniş ve verdiği mesajlar oldukça iyiydi. Gerçek hikaye olması da cabası kesinlikle izlemeli, izlettirmeli …
Başarıya giden bu yolda zorluklar olduğu gibi yanınızda duracak sizi destekleyecek insanların da her zaman olduğunu ve olacağı mesajı çok önemli bir diğer mesaj ise;
Hatallerin peşinden gitmek çok değerli Feza’da buluşalım.
Havin EZO
Editör: Nigar KAYA
Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?
PİERRE LOTİ TEPESİ İSTANBUL’UN KALBİNDE SAKLI BİR AŞK HİKAYESİ
Kesinlikle izlemelisiniz Yıldız Hanım ;) Sinema önerileri konusunda çok iyiyimdir ☺️
Kesinlikle izleyeceğim ❤️