AYVALIK…

AYVALIK…

   Ayvalık, Bol oksijenli temiz havası ile sarhoş olacağınız, yemyeşil ormanında ve tertemiz deniz suyunda uçsuz bucaksız kumsalında dinlenebileceğiniz harika bir atmosfere sahip Ege Bölgesinde bulunan Balıkesir ilimizin bir ilçesi olan muazzam bir yer.  

   Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile insanları büyüleyen, zeytin ve zeytinyağı ile ünlü çam ormanlarının denizle kucaklaştığı, şirin koyların birbirine sırt verdiği. arka sokaklarında eski Rum evlerinin ve kiliselerin bulunduğu bir ilçemizdir. Çevresinde büyüklü küçüklü 24 adanın bulunduğu ve tek yerleşimin ise Cunda adası diğer adıyla Alibey adasında olduğu Türkiye’nin en önemli Turizm merkezlerinden biridir. 

   Ayvalık’ın tarihine gelecek olursam; Bölgeye ilk yerleşenlerin misyalılar olduğu düşünülürken, Antik çağda Hekatonisa adıyla bilinen adaların en büyüğü Nesos (Alibey veya Cunda Adası, Moshonisi) ya da aynı ismiyle söylenen  Nasos Antik kentinin baş tanrısı olan Hekatos olarak da bilinen Apollon’dan gelmektedir. Apollan Adaları’nda Nesos dışında Chalkis, Pordoselene ve Kydonia antik yerleşmeleri varken; Bu dört antik kentten Chalkis ve Pordoselene yok olurken, Kydonia( Ayvalık) ve Nesos (Cunda diğer adıyla Alibey adası) günümüze kadar ulaşmışlardır.  

   Ayvalık’ın Osmanlı Döneminde 1430-1440 yılları arasında bugünkü temelleri atılmıştır. Kurtuluş savaşında yunan işgaline uğrayan Ayvalık 15.09.1922’de kurtarılmıştır. 

    Ayvalık mutfağı zeytinyağlı yemekleri, deniz ürünleri, Girit mezeleri, damla sakızlı kurabiyesi, Ayvalık tostu, sakızlı dondurması, kabak çiçeği dolması, Boşnak böreği ve Karadut suyu ile meşhur diyebilirim. Ayvalık’a gittiğinizde almayı unutmamanız gereken lezzetlere gelince Karadut özü, zeytin ve zeytin yağı ve doğal sabundur. 

 Ayvalık’ta  7 km uzunluğunda 100 m genişliğinde kumsala sahip olan sarımsaklı plajının berrak suyunda denize girebilir, sevdikleriniz ile güzel vakitler geçirebilirsiniz. Sarımsaklı plajının batısında Badavut plajı, Paşa koyu ve Şeytan sofrası gibi yerlerde bulunuyor. 

 Ayvalık’ın en yüksek noktasında bulunan Şeytan Sofrasında, güneşin batışını seyredebileceğiniz, orman ve deniz manzarasının hakim olduğu, Ayvalık ve Midilli adası( Yunan adası) görsel şöleni sunan, ayrıca Şeytanın ayak izinin de bulunduğu ve halkın madeni para atarak dilek dilediği ziyaretçilere açık olduğu bir yerdir. Ayrıca Cennet tepesi de görsel ziyafet çekebileceğiniz alanlardan birisidir. Rüzgarın bol olduğu Cennet tepesine gittiğinizde önleminizi alarak gitmeyi unutmayın.

   Ayvalık’ta her perşembe günü kurulan pazar ile Yunanistan’ın Midilli adasından gelen turist ziyaretçilerine de alış veriş imkanı sunuyor.  

   Ayvalık’ta hem merkezde, hem de Cunda adasında birçok tarihi yapı, müze, kilise, koy ve plaj bulunmaktadır.  Cunda adası, Tarihi taş evleri, kiliseleri, balık restoranları ve denize sıfır cafe, bar, yürüyüş yolunun da bulunduğu bir yerdir. Cunda adasına gittiğinizde Taksiyarhis Kilisesi ve Müzesini, Aya Yorgi manastırını, Patriçe koyu ve Ortunç koyu’nu mutlaka görmelisiniz. 

  Çınarlı Cami, Ayazma Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Ayos Dimitriyos, Güvercin Adası Manastırı Leka Panaya Manastırı- Koruyan Meryem Manastırı tarihi yapılardan bazılarıdır.  

  Ayvalık’ın merkezinde bulunan saatli cami, önceden kilise olarak yapılmış 1928 yılında camiye dönüştürülmüş tarihi bir yerdir. Saatli caminin üzerindeki çan kulesi sonraki yıllarda saat kulesine dönüştürüldüğünden ismini oradan almıştır. 

   Son olarak şunu belirtmek isterim ki, Ayvalık’a gittiğinizde arka sokaklarında dolaşırken taş evlerinin arasında tarihin tadına varın…

  Sevgiler…

Yorumlar (12)

    • 26/02/2024

    Çok güzel bir yer, evet. İki yıl önce oralardan geçmiştim; ancak, maalesef gezmeye fırsatım olmamıştı. Kalemine sağlık Elif Hanım

  1. Gizem
    • 18/01/2024

    Ayvalık diyince aklıma tarih, doğa, sakinlik ve elbette rakı, balık, Ayvalık üçlemesi geliyor....

  2. Yıldız Tek Gamlı
    • 18/01/2024

    Çok beğendiğim bir yer ...

  3. Mehmet Ünal
    • 14/01/2024

    Ah Ayvalık çok severim ikinci adresim çok güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık

  4. Barış
    • 22/10/2023

    Ayvalık da yaşayan biri olarak ne güzel anlatmissiniz buraları emeğinize saglik

  5. İlknur
    • 22/10/2023

    Bir yerin tarihi beni çok etkiler sizinde böyle ayrıntılı ele almanız çok hoşuma gitti. Emeğinize sağlık

  6. Feride
    • 22/10/2023

    Sizin yazılarınızı arkadaşım söylemişti çok güzel şeyler paylaşıyorsunuz yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Yolunuz açık olsun

  7. Emel
    • 22/10/2023

    Bu yaz inşallah bende gideceğim çok güzel anlatmissiniz elinize sağlık

  8. Zeynep
    • 22/10/2023

    İkinci kitabınızı da merakla bekliyorum. Yazılarınız çok güzel. Büyük bir merakla yeni yazılarınızi da bekliyorum. İlhaminiz hiç bitmesin

  9. Buket
    • 22/10/2023

    Başarınız daim olsun iyi günler dilerim

  10. Kubra
    • 22/10/2023

    Bu tarz gezi yazılarınızı artırır misin çok güzel anlatiyorsunuz insan oraya gitmiş gibi oluyor teşekkür ederim şimdiden

  11. Zeynep
    • 20/10/2023

    Çok detaylı bir yazı. Severek sizi takip ediyorum ve yazılarınızın devamını bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.