UZAKTAN EĞİTİM FAYDALI MI? 1
- Yazar: Metin ÖZDEMİR
- 25 Temmuz 2024
- 22 kez okundu
UZAKTAN EĞİTİM FAYDALI MI? 1
Kazandığın üniversite :… Üniversitesi
Okuduğun Yer: Kendi Evin
Kulağa garip gelse de pandemi sürecinin süreci getirdiği nokta şimdilik bu. Uzaktan eğitime farklı açılardan bakmaya çalışacağım.
Öncelikle her koşulda her ortamda eğitime ara vermemek temel derdimiz olmalı. Hababam Sınıfı’nda Mahmut Hoca’nın “Okul etrafı duvarla çevrili yer değildir. Okul her yerdir.” cümlesini unutmamamız gerekiyor.
Teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Artık iletişim uygulamaları, e-postalar ile iletişim kuruluyor. Dijital imza her türlü anlaşma için geçerli. Ev ofisler çoğaldı.
İleride belki okulsuz topluma doğru gidiyor. Çoğu insan belki artık şehri farklı olsa bile istediği öğretmenden uzak ders alabilecek. Kendini geliştiren, çağa ayak uyduran öğretmen belki de avukat büroları gibi, psikologlar gibi büro açıp özel ders verecek. Veliler zorunlu değil başarılı öğretmenlerden ders alacak. Belki de eğitim işini robotlar yapacak. Öğrencinin istediği an ve zamanda. Gelecekte teknoloji her ne kadar artacak olsa da duygu, his azalacak. Duygusuz bir nesil tehlikesi de bizi bekliyor.
Beğenmediğiniz bir kanalı seyretmek yerine önünüzde onlarca seçenek var. Alışveriş için de aynı şey geçerli. Her türlü bilgiye anında ulaşabilme özgürlüğümüz var… Her geçen gün tüketici alışkanlıkları değiştiği gibi bireysel ve profesyonel alışkanlıklar da değişiyor.
Uzaktan eğitimde de istediğiniz öğretmene ulaşılabilecek. Şu dönem için söylüyorum her öğretmen hali hazırda öğrencisine ulaşmak için sınıflarına kamera sistemi kurup öğrencileriyle uzaktan eğitim verebilmeli. Her öğretmenin ev ortamı müsait olmayabilir. Ama asıl olan yüz yüze eğitimdir. Bu gerçek zamanla değişir mi göreceğiz.
Uzaktan eğitimde öğrenci arttıkça ders kalitesi azalıyor. Ama bir iki öğrenciyle yakından eğitimde bile fark etmediğiniz eğitim öğretim eksikliklerine neşter vurup çözüm bulunabilir. Eğitimde bir öğrenci bile zayi edilmemeli… Nice deha seviyesinde öğrenci, sınıfın kalabalık olmasından dolayı yeterli ilgiyi görmeyip heba olabiliyor. Öğretmen öğrencisini çok iyi tanımalı…
Belki de gelecekte okullar internet ortamında sanal okullar olacak. Öğretmen kadrosuyla. Okul dört duvardan ibaret değil ki…
Salman Amin Khan, akademik konuları, temel olarak matematik ve bilime dayalı, anlatan 6,500’den fazla videonun yayınlanmış olduğu ücretsiz çevirimiçi eğitim platformu Khan Academy’nin kurucusu olan Amerikalı eğitimcidir. Evrensel düzeyde eğitim yapıp interneti olan her eve ücretsiz eğitim imkanı sağlıyor. Büyük paralar dökmeye hiç gerek kalmıyor. İstediğiniz sınıf düzeyinde istediğiniz dilde, istediğiniz ders ve konuyu, tecrübeli öğretmenler anlatıyor ve dünya dillerine çevriliyor. Gerçek eğitimci çıkar beklemeden dünyadaki tüm çocukları düşünür.
Jules Verne dikkatimi çeken yazarlardan… Jules Verne kitaplarını yazdığı dönem ile kitaplarının isimleri arasındaki ilişki ilginç gerçekten. Ay’a Seyahat kitabını yazdığında daha Ay’a gidilmemişti. “80 Günde Devri Alem” kitabını yazdı ama o dönem için dünyayı 80 günde gezebilmek gerçekten zordu. Bu yazarın bir de “İki Yıl Okul Tatili” diye bir kitabı var. Yazarın kahin olup olmadığını yakın bir zamanda anlayacağız gibi.
Uzaktan yakından her ne olursa olsun günümüzde eğitimi ekmek gibi su gibi ihtiyaç listemizin en üst taraflarına çıkarmadıkça pandemi sürecininin getirdiği rehavet hem öğrencileri, hem öğretmenleri hem de velileri olumsuz etkiliyor.
Günümüzdeki teknolojiyle öğrencisi dünyanın öbür ucunda bile olsa öğretmen öğrencisine ulaşamıyorsa kendisine öğretmenim diye gezmesine gerek yok. Öğretmen her an çağın değişen şartlarına göre ayak uydurabilmeli ve kendini ona göre sürekli güncellemelidir.
Önceki yazılarımı da okuyabilirsiniz: