ANITKABİR’E YOLCULUK..

ANITKABİR’E YOLCULUK..

   Türk Kurtuluş savaşının Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Türk Devrimlerinin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabirde bulunuyor. 

 Atatürk’ün hayatı yıkılmakta olan bir imparatorluğu bir ülke yaratmak adına işgallere karşı kurtarmak ve ulusun gelişimi için çağdaş yaşamı ileri seviyede tutmak içerisinde geçmiştir.

  Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 perşembe günü saat dokuzu beş geçe hayata gözlerini yummuştur. Atatürk’ün vefat haberi sadece ülke içinde değil Dünya’dan birçok insanı da yasa boğmuştur. Anıtkabir yapılana kadar uzun süre beklenileceği düşünülerek ciddi bir tahnit işlemi uygulanmıştır. Tahnit işlemi 11 Kasım 1938 tarihinde Gülhane Patolojik Anatomi öğretim üyesi Prof. Dr. Albay Lütfi Aksu önderliğinde yapılmıştır. Tahnit işleminden sonra kurşun galvanizli  gül ağacından yapılmış tabuta konulmuştur. Anıtkabir’in inşası yapılana kadar geçici kabri Etnografya Müzesi’nde olacağı söylenmiştir.  Tabutu üzerine yıllardır mücadele ettiği Türk Bayrağı örtülmüş Anıtkabir yapılana kadar Dolmabahçe Sarayının kabul salonuna alınmıştır.16 Kasım 1938 çarşamba günü saat 10.00’da naaş ziyarete açılmıştır. 17 Kasım 1938 tarihinde saat 24.00’e kadar açık olsa da halkın tepkisine dayanılamayarak sabaha kadar ziyaret saati uzatılmıştır. Atatürk’ün cenaze namazı 19 Kasım 1938  Cumartesi günü saat sekizi on geçe Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonunda Ord. Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya tarafından kılınmıştır. Atatürk’ün naaşı 20 Kasım 1938 pazar günü saat 10.03’te Ankara Gar’ında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve devlet erkanı tarafından karşılanmıştır. Devlet erkanı geç saatlere kadar saygı yürüyüşü yapmıştır. Resmi Devlet töreni 21 Kasım 1938 Pazartesi günü saat 09.42’de on iki milletvekili ile tabutu top arabasına koyarak on iki General’in refakatı ile saat 10.10’da Türk birlikleri ile törene katılan Almanya, Fransa, Bulgaristan, Büyük Britanya, Yunanistan, İran, Romanya, Sovyet Rusya ve Yugoslavya’ya ait birlikler saygı geçişi yapmışlardır. Daha sonra Atatürk’e ait olan Tabut Etnografya Müzesine götürülmüştür. 4 ay sonra 31 Mart 1939 cuma günü saat 14.00’de Etnografya Müzesindeki geçici kabrine konulmuştur. 10 Kasım 1953 tarihinde Anıtkabir’e Defnedilmiştir. 

 Atatürk, sembolik olarak bulunan Lahit taşının tam 7 metre altında bulunan mezar odasının içerisindedir. Anıtkabir’ in inşası tamamlanırken o dönemde 67 ilden, Atatürk’ün doğmuş olduğu evin bahçesinden, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesinden ve Kıbrıs’tan getirilen topraklar ile defin işlemi yapılmıştır. Sonsuzluğu ve Ölümsüzlüğü temsil den  Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun olarak sekizgen bir biçimde oluşturulmuştur. Mezarının etrafında yer alan sarı pirinç vazoların içinde ise Türkiye Cumhuriyetimizin 81 vilayetinden topraklar bulunmaktadır.

 

Yorumlar (3)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 17/01/2024

    Harika

  2. Gizem
    • 13/01/2024

    Atatürk Türk halkının başına gelmiş en güzel şeydir... Atama duyulan saygı, minnet l ve hayranlık tarif dahi edilemez... Iyki biz Türklerin Atası sensin Mustafa Kemal Atatürk....❤️🇹🇷

  3. Zeynep
    • 10/11/2023

    Kalemine sağlık çok güzel bir yazı olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.