YOGA BİR SPOR DEĞİLDİR
- Yazar: Tuğçe Coşar
- 20 Aralık 2024
- 67 kez okundu
YOGA BİR SPOR DEĞİLDİR
Sevgili okurlar benim için uzun , sizler için ise nasıl hissettirdiğini bilmediğim bir aradan sonra yeniden ve hasretle merhabaaa 🙂
Bu yazımda sizlere hem biraz yaşam için faydalı bilgiler vermek ,öğrendiklerimi aktarmak istiyorum ,hem de yogaya gönül vermiş ,yaşam yolunu bu felsefeyle yürümeye çalışan bir dostumu sizlere tanıştırmak istiyorum. Ve karşınızda Kübra Yılmaz.
Kübra ile yoga üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aydınlandığım ,yanlış bilgilerimi fark ettiğim ,yogaya ise yeşil ışık yaktığım bir deneyim oldu .Sizlerin de okuduktan sonra Kübra ve yoganın bilinmeyenleri ile tanışmaktan memnuniyet duyacağınıza ve öğrendiklerinizin ufkunuzu açacağına eminim. Sohbetimiz filtresiz bir şekilde başlıyorrrr, bitki çayları eşliğinde okumanız tavsiye edilir.
-Kübra, yoga ile ilk tanışman nasıl oldu diye, klişe ama, kendini anlatabileceğin, ifade edebileceğin bir soru ile başlayacağım.
–Tam olarak fizyoterapi ikinci sınıf öğrencisiydim, hocalarımız fizyoterapist olarak kesinlikle bir bedensel egzersiz daha yapmanız gerekiyor diyordu. Özellikle Dilşah hocam bunu çok sık tekrarlardı kulağımıza küpe olsun diye söylediğini biliyordum ve bir sohbetimiz esnasında ne önerebileceğini sordum yoga cevabı ile karşılaştığımda büyük ön yargılarım vardı araştırma yoluna gitmeyi tercih ettim ve araştırdıkça bambaşka bir perspektifle karşılaştım .
–Neydi yoga ile ilgili olan önyargıların nasıl kırıldı ?
–Yogaya dair düşüncem tamamen şu, oturup meditasyon yapıyorlar zannediyorum. Ve sadece ondan ibaret olduğunu zannettiğim için dedim ki, yoga ne ki yani? Nasıl bir bedensel egzersiz olabilir? Böyle düşünürken kız kardeşime dedim ki açalım bir iki video deneyelim bence. Özellikle başlangıç seviye bir şey tercih ettik. Ve korkunç bir deneyim oldu benim için:). Basit olduğunu düşündüğüm hareketleri bile yapamamıştım. Ancak savaşçı ruhum gereği ben bunu yapamıyorum demeyi hiç düşünmedim. Bir fitness salonu bulduk aynı zamanda yoga dersi de veren bir salondu bu .Orada Mahir Hoca’yla tanıştım zaten. Hem kendisi böyle gerçek bir yogiydi, yogaya kendini adamış bir adamdı.
–Yoga dersleri almaya başladın , peki sürdürebilir olmasını sağlayan seni çeken temel sebep neydi Kübra ?
-Güzel bir estetik. Kesinlikle, çok nazik, nezaket böyle, zarif. Evet, tam olarak zarif denilebilir .Bu zarifliğe aşık oldum.
–Ne kadar süre zarfında ben evet, yogayı içselleştirdim diyebildin?
-Yani bir şey söyleyeyim mi? Hala daha tam olarak İçselleştirebilmiş değilim. Çünkü yoga göründüğünden ve görüldüğünden çok daha derin, aynı zamanda sadece bedensel değil, zihinsel bir durumu da var. Onda derinleşmek bence en zor olan. Üstelik yoganın ahlaki bir felsefesi de var. Onu hala günümüzde tam olarak adapte edebilmiş değilim. Çünkü oldukça anksiyetik bir yapım var. Yoga şunu istiyor, yani beklentisiz bir yaşam, çabasız bir yaşam istiyor. Benim için bu o kadar zor bir şey ki, evet pozisyonlara girmek çok kolay. (Zaten yoganın amacı, Bir pozisyonda çabasız kalabilmek.) Odaklanabilmek, başka hiçbir şey düşünmemek. Zihin odaklamak, evet. Çünkü yoga şunu der, “Zihnini kontrol eden her şeyi kontrol edebilir.” Ama benim zihnim her yerde bu beni ilk başlarda çok zorluyordu. Yoga aslında bunu hedefliyor. Pozisyonları yaparken anda kalmak kolay ama onu sürdürebilmek bence oldukça zor.
-Ne kadardır yoga yapıyorsun?
– Öğrenmeye çalıştığın dönemleri es geçelim. Pandemiden itibaren aralıksız yapmaya başladım. Eğitimlerle birlikte 8 yıldır tanışıyoruz yoga ile.
–Oradan itibaren sence hayatına neler değişti?
–Sürekli bir şeyler değişsin diye çabalıyordum. Artık bir şeyler değişsin diye çabalamıyorum. Akışta kalmaya biraz daha alıştım. Sürekli bir şeyler değişsin, bir şeyler olsun ve bir şeyler değişsin diye çabalıyoruz, bir şeyleri soruyoruz, bu niye böyle diye. Ama bunun böyle olmasının bir sebebi olduğunu, bir şeyler oluyorsa bunun bizim faydamızı olduğunu anlamaya başladım bir yerden sonra. Örnek vermek gerekirse: “Şimdi kahvem döküldü diyelim buna sinirlenip üzülmek yerine bu kahveyi içmemek benim için en hayırlı olan, iyi olan bir şeydi olarak kabul edip bu şekilde hayatıma devam ediyorum. “
- info@fizyonil.com
- Odunluk Mah. Akpınar Cad. No:7 D:K1 Ofis No:1, 16110 Nilüfer/Bursa
- TEL: 0 224 452 22 99 GSM 1: 0 535 578 67 19 GSM 2: 0 537 520 37 93
- Duruş , doğru nefes alma hayat değiştirir ilkesini ve yoganın felsefisini bütün içtenliği ile bizlerle paylaştığı için çok mutluyum. Özellikle bir kadının inandığı sevdiği olguların peşinden gidip mesleği ile harmanlaması kendisine kattıkları eminim benim gibi sizleri de gururlandırıyor.
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal YILDIZ
Editör/Redaktör: Hakan DİNÇAY
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Bursa da böyle güzel bir insan olduğunu bilmiyordum. Çok merak ediyorum işin aslı yogayı, yazıyı okuduktan sonra daha çok merak ettim 🥰