YAZMA TERAPİSİ

YAZMA TERAPİSİ

Hayat stresle, zorlu işlerle, kasvetli koşullarla ve hem kişisel olarak hem de çevrimiçi ortamda başkalarından gelebilecek kötüleşme potansiyeliyle doludur. Bu zorluklar karşısında iki takdire şayan yol ortaya çıkıyor: Ya yazarsınız ya da Stoacılık’ı benimsersiniz.

Ne zaman sıkıntıya düşsem notlar uygulamasına başvurma alışkanlığım beni kişisel farkındalığın keskin bir ustasına dönüştürdü ve hayatımın her alanında harikalar yarattı. Öfke, korku ya da kızgınlık bedenimde iltihaplanmalar yaratıyordu. Bu alışkanlık sadece duygusal durumumu en aza indirmeme sayısız kez yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda bana huzur getirdi, bilinçli bakış açımı , yazımı geliştirdi ve ilişkilerimi güçlendirdi.

Kendinizi ağırlaşmış bir durumdan çıkartıp, öz-düşünüm moduna sokmanın dönüştürücü bir yanı var. Sizi esnek, düşünceli ve aklı başında biri yapar. Bu sizin daha şefkatli, anlayışlı ve bağışlayıcı bir insan olmanızla sonuçlanacaktır. İnsanlar yanınıza gelip nasıl bu kadar “sakin” olduğunuzu, herhangi bir şeyi kişisel ve gereksiz ciddi olarak almamayı  nasıl başardığınızı merak ediyorlar.

Günlük tutun, her gün kullanın

Pek çok önde gelen yazarın günlük tuttuğunu biliyoruz. Günlük bir yazarın en iyi arkadaşıdır; Yalnızlığın geçici olarak kaybolduğu ve hayallerin, planların ve sırların yargılamadan tutulduğu, derin, travmatik, gülünç ve dikkate değer düşüncelerin bulunduğu bir yer. 

İşin Sırrı Dürüst Olmak

Dağınık bilinç akışlarınızı paylaşacak kadar deri ciltli sırdaşınıza  güveniyor musunuz? Ne kadar dürüst olmaya hazırsınız?

Negatif olmanıza gerek yok ama dürüst olmalısınız. Şunu söylemeliyim ki, günlüğümü mutlu olduğumda da, üzgün olduğumda da eşit derecede kullanıyorum. Bazen minnettar hissetmek için ya da büyülü bir anı korumak için durumun fotoğrafını çekmek gibi olumlu bir şeyi belgelemek için yazıyorum. Zamanın en yüksek noktasında nasıl hissettiğime dair yazılı bir anıya sahip olmak beni umutlu ve mutlu kılıyor.

Ama mutlu olduğumuzda dürüst olmak kolaydır. Üzüntü ve sorunların kelimelere işlenmesi  zordur.

Günlüklerimizin mahremiyetinde bile dürüst olmak ve olanı olduğu gibi anlatmak bizi korkutur. Kendimizi haklı, bilge ve düşünceli biri olarak göstermek için kelimelerimizi dikkatli kullanırız. Düşüncelerimizi kelimelendirdikten sonra rasyonelleştirmek önemlidir, ancak hissettiğimiz kadar dürüst yazmak da aynı derecede önemli. 

Ne kadar net olursa o kadar iyi. 

Bir listeyle başlayın mesela. Seni rahatsız eden şeyleri yaz. Bu hiç de zor olmayacak; olumsuzluk önyargınız, her an devreye girmeye hazır, her zaman mevcut bir programdır. Utanç,  hatta kıskançlık duygularınızı kabul etmekten çekinmeyin. 

Dürüst olmak gerekirse seni yetenekli bir yazar ve analist yapar.

Ham ve karmaşık duyguları itiraf etmek kaotik bir teoriyi çözmek gibidir; gerçek nedir ? Veri toplamanız (duygularınız), araştırmanız (temel nedenleri), analiz etmeniz (nasıl hissettiğiniz) ve bir sonuca varmanız gerekir: Örneğin; Dokuz yıllık en iyi arkadaşımın nişan partisini ne zamana kadar ertelememesi beni derinden üzdü. Tatilden döndüm; arada sadece iki gün vardı.

Gerçekten duygularınızın derinliklerine inmeniz ve mevcut verileri eleştirel bir şekilde değerlendirmeniz gerekiyor. ‘Duygusal mıyım yoksa rasyonel mi? Eleştirel mi yoksa yargılayıcı mı? En iyi arkadaşım kasıtlı olarak beni incitmek mi istedi, yoksa tüm parti hediyelerinin üzerine tarihleri ​​basmış olan müstakbel kayınvalidesi ile bir çatışma yaratmak mı istemedi?…’

Bu yansıtıcı süreç, bilgeliğin alanına inen zihinsel sinyalleri ateşler. Ne kadar dürüst olursanız o kadar bilge olursunuz ve yazılarınız o kadar iyi olur.

Yazmayı Sevmeyi Öğrenin

Eğer gerçekten yazmaktan keyif almıyorsanız, bunları yapmanın hiçbir anlamı yok. İster inanın ister inanmayın, pek çok yazar yazma sürecinden hoşlanmaz; bu onlar için bir amaca giden yoldur. 

Yazar olmanın en iyi ve belki de tek iyi yolu, yazmaktan gerçekten keyif almaktır. Mümkün olduğu kadar yazın. Belki kendinizi eve kilitlemeyin, her zaman yanınızda bir not defteri olsun. Şu anda olmasa da eninde sonunda ödüllendirici olacaktır.

  1. Bir günlük tutun. Günlük olarak yazın. Yazma becerilerinizi geliştirir.
  2. Dürüst olun; Dürüstlük, ham duyguları işlemenize yardımcı olur ve bu da sizi daha akıllı ve daha yetenekli bir yazar yapar.
  3. Yazmak, kendini yansıtmanın bir aracıdır. Üzgün ​​olduğunuzda yazmak size terapi olacak ve zehirli duygu ve düşüncelerden arındıracaktır.
  4. Yazma eyleminden keyif almak, yetenekli bir yazar olmak için çok önemlidir.

 

Yorumlar (1)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 22/12/2023

    Yazmak bir tutku benim için ve neden yazmalıyız sorusunun cevabını çok güzel anlatmışsınız tabi diğer taraftan kişisel terapi haline gelen yazma işlevi herkesi yazar eder mi sorusu geliyor aklıma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Simla HALICIGİL

1975 İzmir Doğumluyum. Uzun yıllar Turizm sektöründe İnsan Kaynakları Yöneticiliği'nin ardından, Spiritüel Danışman, Tarot Danışmanlığı, Bilinçaltı, Nefes , Meditasyon Terapisti ve kadim Rune Sembolleri ile çalışan bir Runolog olarak katkı sağlamaya çalışıyorum. Üzerinde halen çalışmaya devam ettiğim bir kitap ve mevcut devam eden eğitimlerim mevcut.