TÜRK EDEBİYATININ ASİ KALEMİ: SABAHATTİN ALİ

TÜRK EDEBİYATININ ASİ KALEMİ: SABAHATTİN ALİ

TÜRK EDEBİYATININ ASİ KALEMİ: SABAHATTİN ALİ

       Türk Edebiyatı’nın çağdaş ve özgün kalemlerinden olan Sabahattin Ali 25 Şubat 1907’de Bulgaristan’ın Ardino şehrinde dünyaya gelmiştir.

   Edebi hayata Fransız Dili ve Edebiyatı alanında eğitim alarak atılan Ali, sadece kalemiyle değil, cesur duruşu ve verdiği toplumsal mücadeleyle de ön plana çıkmaktadır.

  Sabahattin Ali’nin eserlerinde önümüze çıkan en önemli özellik; insan psikolojisi ve toplumsal dinamiklere derinlemesine bir bakış açısıyla yazılmış olmalarıdır.

“İçimizdeki Şeytan”, “Kürk Mantolu Madonna” ve “Sırça Köşk” isimli eserlerinde karakterler, yaşadıkları içsel çatışmalarla ve toplumsal normlarla mücadele ederken, okura evrensel duygu ve düşüncelerini sorgulatır.

  Sabahattin Ali sadece bireysel düzeyde yazmaz toplumsal meseleleri de cesaretle ve eleştirel bir tavırla kaleme alan ender yazarlardandır. Kadın-erkek ilişkileri, toplumsal normlar, siyasi sorunlar gibi konuları kaleme alırken, toplumun köhneleşmiş yapısına ve çürüyen adalet sistemini olağan gücüyle yazmaya çalışır.

     Yazarın yaşamı da en az eserleri kadar ilgi çekicidir. Dönemin siyasi yapısı ve yeni doğan bir devletin gelişmeye devam ettiği bir dönemde halkın yanlış yorumlamasına olağan vermemek adına bazı yazarlar ve yazıları sansüre uğramıştır. Onlardan biri de Sabahattin Ali’dir.

  Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” adlı eseri sansüre uğramış ve yazarın başına dert açmıştır. İçimizdeki Şeytan isimli eseri nedeniyle de hapis cezası almıştır. Koşuşturmacalı edebi hayatta en ünlü ve en sert adımları atan yazar henüz 41 yaşındayken vefat etmiştir. Ancak Sabahattin Ali’nin mirası hala yaşatılmaktadır.

  Eserleri, edebiyatımızın en değerli varlıkları arasında yerini korurken, düşünceleri ve sağlam duruşu da yeni nesillere örnek teşkil etmektedir. Onun eserleri, hayatı ve duruşuyla kendini özdeşleştiren her bir okur onun mirasını yaşatmaya devam edecektir.

 

KAYNAKÇA

Yılmaz, Hakan. “Sabahattin Ali: Hayatı, Eserleri, Kişiliği.” Remzi Kitabevi, 2015.

Göktürk, Murat. “Sabahattin Ali ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme.” İletişim Yayınları, 2008.

Önder, Sevim. “Sabahattin Ali’nin Eserlerinde Toplumsal Eleştiri.” Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2003.

Halman, Talat Sait. “Türk Edebiyatı Tarihi.” İletişim Yayınları, 2010.

Berkes, Niyazi. “Türkiye’de Çağdaşlaşma.” İletişim Yayınları, 1994.

Gökalp, Ziya. “Türk Medeniyeti Tarihi.” Ötüken Neşriyat, 2012.

 

Umut Meriç BERBEROĞLU 

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

AYDINLIĞA KOŞMAK: KURTULUŞ CADDESİ

 

 

 

Yorumlar (3)

  1. Yıldız TEK GAMLI
    • 28/02/2024

    Çok özel bir günde çok güzel bir anma olmuş Ruhu şad olsun hocam

  2. Bekir SEVİK
    • 25/02/2024

    Kaleminize sağlık Umut bey. Sayenizde ustayı anmış olduk.

  3. Zeynep
    • 25/02/2024

    Sebatin Ali bu gün yazıya aldığınız için çok teşekkürler bu günde doğum günü iyiki doğdun bu kıymetli eserlerinle bizi buluştudun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Umut Meriç BERBEROĞLU

14.09.2000 tarihinde Hatay ili İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 2007-2008 yılında Namık Kemal İlköğretim okulunda okuduktan sonra 2008-2009 yılında okulumuzun ortaokulunda okumaya başladım. Okulumuzun çıkarmış olduğu Düşler Sokağı adlı dergide deneme yazdım. 2016 yılında Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni kazandım. 2019 yılında okulumuzun Bilgisayarlı Muhasebe bünyesinde okurken İskenderun Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Aynı yılın 19 Mayıs'ında İşgal Altında Çırpınan Şehir İstanbul adlı romanımı yazmaya başladım. 2020 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih bölümünü kazandım. Üniversite sınavı döneminde İskenderun gazetesinden ayrıldığım için 2020 yılının Ekim ayinda Sarı Zeybekler Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. 2021 yılında İzmir Bakırçay Üniversitesi Tarih bölümüne yatay geçiş yaptım. 2023 yılında Bağımsızlık Ateşi İzmir romanımı yazmaya başladım. 2023 yılının Aralık ayında kitabım yayınlandı. Aynı yıl Deniz Kartalı Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Sarı Zeybekler Gazetesi'nde hem Kültür Müdürü hem de köşe yazarı olarak devam etmekteyim. 4 adet tiyatro oyununa senaryo yardımcılığı yaptım.