Toplumda bireycilik

Toplumda bireycilik

Toplumda bireyler kendilerini ön plana çıkarma eğilimi,  ruhların fıtratında yatan bir gerçeklik haline geldi. Tarih nazarında birçok bilgi ve kitaba konu olacak Ortadoğu’daki kişilik sorunu, bencillik eylemi ile bireyin toplumda fırsat edindiği halinde artık başkalarını görmeme sonucuyla bitiyor.

Klasikleşen bu anlayış Ortadoğu toplumlarında fazla görüldüğünü ve bireylerin vazgeçilmez bir parçası olduğunu görüyoruz maalesef. Kişiler toplumsal kurtuluşu düşüneceklerine, toplumsal mutluluğu ,doğa mutluluğu ve gelecek nesillerin mutluluğunu esas alacaklarına, fark etmeden bencilleşme yolunda noktalanır. Bireyin yaşam tarzını sadece kendi benliğine dayatması, en çekirdek mekanı olan ailesinin kaderinden, kıtaların kaderine kadar belirlediğini söyleyebiliriz. Her insanın eksik ve yetersiz noktalarının olduğunu hesaba katarsak bireyin kendi görüntüsünün ardında sakladığı gerçekliğin çıplaklığı ve yoksulluğu, bencilliğini ön plana çıkaran bireylerde çok daha yüksek bir düzeyde örtme çabası yatmaktadır. Kendisiyle barışık olan bir birey önce toplumsal uzlaşı yolunu tercih ederek yaşamın aynı gökyüzünde sayısız hayatlardan meydana gelen bir tablo olduğunu anlar. Yani bu noktada bireyin üzerinde durmamız, aslında toplumun özetinin üzerinde durmamız anlamına gelir. Çünkü birey toplumun vazgeçilmez bir parçasıdır.

Hayatın her alanında bireyciliğin kendini baş gösterdiği bu yüzyılda , toplumu esas almak ,bilimi rehber edinmek insanların ve doğanın refah düzeyini arttırmak, ahlâki ve kültürel kalıba sığmak , kemikleşecek bir iyiliği getirir.

Baş Editör: Dr. Sibel ÇELİKEL

Yorumlar (4)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 27/01/2024

    Hocam bu sorunun Orta Doğu sorunu değil daha çok global bir sorun olduğunu düşünüyorum. Oysa Uzak Doğu felsefesinde toplum, doğa önceliklidir. Kaleminize sağlık

    • 26/01/2024

    Kaleminize sağlık yolunuz açık olsun

    • 25/01/2024

    Kaleminize sağlık 🤌🏼

  2. Zeynep
    • 25/01/2024

    Çok güzel açıklamışsınız teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hebun Yağmur

İsmim Hebun Yağmur. 22 yaşındayım Ankara'da doğdum, Diyarbakır'da büyüdüm. Dicle Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi, (2.sınıf) Ankara Üniversitesi bilgi yönetimi (1.sınıf) okumaktayım. Çocukluğumdan beri kitap aşkıyla yaşamaktayım. Yaşamımı şekillendiren olgudur kitap...