SOMUNCU BABA

SOMUNCU BABA

  SOMUNCU BABA

Anadolu’yu manevi olarak besleyen ve kaliteli insanların yetişmesine vesile olan büyüklerimizden bugün Somuncu Baba sizlerin yüreğinize konuk olsun istedim kabul buyurursanız. 

Hacı Bayramı Veli’nin hocası, Şeyh Hamid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli Büyük ve değerli alim. Zamanında iyi eğitim almış. 1331 yılında Kayseri’de doğan ve dinimize hizmet eden Hacı Bayram gibi değerli manevi büyüğümüzün yetişmesinde en büyük katkıyı sunan mutasavvıf, Allah dostu.

Horasan’dan gelip Anadolu’da İslam adına hizmet eden evliyalardan Şemseddin Musa Kayseri’nin oğlu. Allah onlardan razı ve memnun olsun. 24.dereceden peygamber efendimizin soyundan olduğu söylenir. Yani seyittir. 

İlk eğitimini babasından alır. Sonra o dönemin ilim merkezleri olan bir çok yerde ilim tahsil eder. (Şam, Tebriz, Erdebil ,Hoy) 

Yıldırım Beyazıt zamanında yaşar. 

Bu hikayenin beni etkileyen yanı hem adını babamdan dinlediğim Somuncu Baba’nın Bursa’da halkı irşad etmek için bedava ekmek yapıp sattığı ve gönül ateşinde pişirdiği ekmekler hem de Hacı Bayramı Veli gibi bir çok mübarek zatı yetiştirmesidir. 

Birgün fırınına Yıldırım Beyazıt gelir. Onu tanımak ister ve bakar ki ekmek pişen fırında ateş yanmamakta. Anlar önemli bir zat olduğunu. Sorduğunda neden yanmadığını ekmeklerin gönül ateşi ile piştiğini öğrenir. 

Ulu Camii açılışını Yıldırım Beyazıt Emir Sultan’ın yapmasını ister. O da Somuncu Baba’nın buna layık olduğunu vaktin büyüğü olduğunu söyler ve caminin açılışı için kendilerini kürsüye davet eder. “Ne yaptın Emir, bizi faaş eyledin”(Sırrımızı ortaya çıkardın )der ve yine de Fatiha’nın yedi açılımını yapar. Zamanın alimi Şeyüslam Fenari etkilenir ve Fatiha’nın tefsirini kaleme alır. 

O açılıştan sonra Somuncu Baba Bursa’yı terk eder. Nerede sırrı anlaşılsa orayı terk eder. Diyar diyar dolaşarak halka hizmet eder, halkı irşad eder. 

Çok fazla manevi yolda insan yetiştirmiş Anadolu’nun tevhid dinine geçmesinde ve manevi yükselişinde emek vermiştir. Osmanlı devletinin büyümesi manevi gelişimde yetiştirdiği kişilerle çok fazla insan yetiştirir. 

Yetiştirdiği ve vesile olduğu insanlara bakıyorsunuz hepsi büyük manevi değerlerdir. Bunlardan bazıları (Hacı Bayramı Veli, Üftade hz. Aziz Mahmud Hüdayi, Ömer Baba, Akşemseddin (Fatih’in hocası) 

Bana Somuncu Baba’yı ilk anlatan rahmetli babamı saygı ile burada bir kez daha anıyorum. İnşallah en kısa zamanda Malatya Darende’de ziyaretine gitmeyi Rabbim nasip etsin diyorum. 

Her hastalığın doktoru olduğu gibi gönül hastalıklarının da doktorları manevi büyüklerdir. Yeter ki onları iyi anlayalım ve Allah dostlarının birer vesile olduğunu da unutmayalım. Çünkü her derviş derviş değil her şeyh şeyh değil. Ne yaptığına sizden ne talep ettiğine ve de kimlere hizmet ettiğine çok dikkat etmek gerekir. Kuran da “sizi Allah ile kandırmasınlar” der. Bu yüzden dindar olacağım derken dikkat edelim de başkalarının oyuncağı olmayalım. Eşrefoğlu Rumi “Müsekkin Nufüs” adlı eserinde öyle bir zaman gelecek ki yarı dindarlar insanı dinden imandan edecek der. Rabbim iyileri hepimize yoldaş etsin. 

 

Semiray Sezgin Ankara /Ümit Köy

Kaynakça

İslam Ansiklopedisi

Editör: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

Selçuklu Sultanlarından Terken Hatun

Yorumlar (2)

  1. […] https://fisildayankalemler.org/somuncu-baba/ […]

  2. Yıldız TEK GAMLI
    • 16/02/2024

    Somuncu Baba kesinlikle herkesin okuması gereken bir yazı ❤️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Semiray Sezgin

Samsun Doğum Hastanesi'nde özlemle beklenen bir bebek olarak dünyaya gelmişim. Tarih 5/10/1960 .Neden böyle derseniz benden önce doğup yaşamayan karındaşlarım arkasından özel dua ve kurbanlar keserek bana kavuştuklarını ifade eder ailem...