OKUMA EYLEMİNİN ÖNEMİ
- Yazar: Umut Süzgen
- 18 Kasım 2024
- 50 kez okundu
OKUMA EYLEMİNİN ÖNEMİ
Okumak, insanın barınma ve beslenme eylemlerinden sonra yapması gereken en önemli eylemlerden biridir. Okumak, eylemlerin tanrısıdır. Ona önem veren toplumlar, geleceğine bir nefes aldırır. Geleceğini zorlanmadan yaşatabilir. Okuma oranı, gelişme oranı ile eş değer ilerlemektedir. Çok özenilen teknoloji, okuma eyleminin gelişime kattığı bir alandır.
Hayatımızı kolaylaştıran unsurlar, okuma eyleminin sonucunda var olmaktadır. Okumak, insana faydalı bir yaşam sunar ve bu faydalı yaşam zaman içinde toplumsallaşır. Bireyin okuma çabası, isteği toplumun aydınlığına bir ışıktır. Okumanın sağladığı yararlar o kadar çeşitli alanlarda kendini gösterir ki bu konuyu kitaplaştırmak gerekiyor. Kısa ve öz bir şekilde bu yararların bazılarından bahsedeceğim.
Birey, okuma eylemiyle yaşamdaki varlığını keşfedebilir, genişletebilir ve huzurlu kılabilir. Bunu rahat bir şekilde söyleyebiliyorum çünkü her sabah okumanın önemini daha da iyi kavrıyorum. Kahvaltı eylemimden önce kalktığımda ilk kitap okurum. Ruhumu beslemediğimde yediğim besinlerin bedenime olan yararını göremiyorum.
Ruhumu, sözcüklerin sihirli dünyasındaki meyveleriyle doyuruyorum ki içimde yaşanan sorgulamalar, bulunan fikirler, hissedilen duygular gelişerek iç dünyamı yaşanabilir kılsın. Sonra kahvaltı ederim ki huzur içinde tüketilen yiyeceklerin bedenime bir yararı olsun. Ruhunu doyurmayan birey, hayatın ve kendisinin evrendeki amacını ve varlığını anlamakta zorlanır. Okumak, bireyin yaşamını düzenleyen ikinci kalbidir. Farklı ritimlerle insanı yaşama bağlar.
Okumak, ulusları yücelten bir eylemdir. Okuyan uluslar, yaşamlarını ve yaşayacakları yarınların temelini sağlam atarlar. Okumak, yıkımların önüne geçer. Toplumların gelişim düzeyi, ülkelerin var olmasını etkileyen önemli etkenlerden biridir. Okuyan toplumlarda alanlarında gelişmiş bireyler, farklı yönelimlerde gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Bu durumu Japonya ülkesine baktığımızda açıkça görebiliriz. Sahip oldukları teknoloji, uyum sağladıkları görgü kuralları, toplumsal düzen ve insanlar arası iletişimleri okumanın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Rahat bir yaşam istiyorsak, bunu gerçekleştirmenin yolu okumaktır.
Akıl, düşünmenin bir tohumudur. Bu tohumun çiçek olmasını ya da görkemli bir çınar ağacına dönüşmesi okuma eylemine bağlıdır. Okumak, aklın güneşidir, suyudur. Aklın yaşaması, gelişmesi ve anlamını bulabilmesi okumak ile gerçekleşebilir. Birey, okuduğunda ihtiyaç duyduğuna ulaşabilir. Başkalarına olan bağlılıkları azalır, İşlerini kendi kendine yapabilir. Okumak, aklın içine bir kavram örüntüsü serer. Bu kavramlar, bireyin düşüncelerine çeşitlendirir ve düşünceler harmanlaşarak mantıklı seçimler ortaya çıkar. Duygular, doğru düzeyde ve içten bir şekilde kullanılır. Okumak, insan hayatını bir düzene koyar.
Çocukluk, okumakla geçmelidir. Çocuk parkta koşmalıdır, evde okumalıdır. Okuyan çocuklar, yaşamlarına doğan gerçek güneşi erkenden keşfettiğinde yaşadığı dünyaya yararlı işler yapacaklardır. Çocukları okuyan toplumların özgürlüğü hiçbir zaman bitmez. Okumak, insanın yarattığı özgürlüktür.
Sonuç olarak okuma eyleminin bireyde ve toplumda ne gibi değişimler ve gelişimler ortaya çıkardığını somut örneklerle görebiliriz. Okursak, yaşadığımız ömrümüzü kendi penceremizden okuyabilir ve anlamlandırabiliriz. Okumak, insanın bitiremeyeceği tek keşiftir.
Umut SÜZGEN
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bu yazının bütünü yazarına aittir.
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Keşke hocam keşke....
Kaleminize sağlık Umut Bey