MUCİDİ SAVAŞ
- Yazar: Gürkan DAŞKIRAN
- 2 Mayıs 2024
- 173 kez okundu
MUCİDİ SAVAŞ
Merhaba!
Her şey bir amaç için yapılır. Edebiyat, resim, heykel, babaannemin deyişiyle muzük (müzik) dahil hepsinin bir amacı var. Kimi öğretmek, kimi haz vermek, kimi geçinmek, kimi ise sadece kendini anlatır bunlarla dinlenmese de, okunmasa da. Terapi bile yapılıyor bilenler vardır.
Hayatımızı kolaylaştırmak için de bir çok icat yapılır. Aslında düşünürsek, sanat eserleri nasıl duygusal yorgunluk üzerine yapılıyorsa icatlarda bedensel yorgunluğumuzu azaltmak için yapılıyor ve bence ikisi de birbirine benzer. Kimisi bir sevgiliye bile atıfta bulunarak tasarlanmış derler.
Mesela bir otomobil eskilerin deyişiyle tomofil, size 1959 Cadillac’ın hikâyesinden bahsedeceğim.
Öncelikle II. Dünya Savaş’ı hakkında kısa bilgi vermek isterim o zamanlarda geçen bir hikâye olduğundan.
II. Dünya Savaşı, 1939’dan 1945’e kadar süren küresel savaştır. Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30’dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi.
II. Dünya Savaşı’nın 1 Eylül 1939’da Almanya‘nın Polonya’yı istila etmesi ve ardından 3 Eylül’de Birleşik Krallık ve Fransa’nın Almanya’ya savaş ilan etmesiyle başladığı kabul edilir.
Nasıl bittiğine gelirsek:
Avrupa’daki savaş, Alman işgali altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi, Sovyetler Birliği’nin ve Batılı Müttefiklerin Almanya’yı istilası, Berlin Muharebesi, Adolf Hitler’in intiharı ve 8 Mayıs 1945’te Almanya’nın koşulsuz teslimiyetiyle sonuçlandı.
Araç yani İmpala ilk olarak 1956 yılında GM Motorama Show’da bir konsept araç olarak tanıtıldı ve oldukça beğeni topladı. General Motor kesin olarak hiç belirtmese de modelin isminin Afrika savanlarında yaşayan ve tek sıçrayışta 10 metre yol alabilen bir antilop türü olan impaladan aldığı düşünülüyordu. Modelin 1958 yılında yollara çıkmasının ardından bu kanı daha da güçlendi; çünkü Impala isminin hakkını veren bir performansa ve zarifliğe sahipti.
1958 ilk nesil
Rivayet şu ki:
Bu on nesil üretilmiş ve II. nesil olan bence en kıymetli olan neslin ortaya çıkışı:
II. Dünya savaşı esnasında görevde olan bir Amerikan mühendis subay, Japon bir kızla tanışır. birbirlerine aşık olurlar. savaş sonrası kızı ailesinden istemeye giderler ama Japon aile bu evliliğe karşı çıkıp kızlarını Amerikalıya vermezler. gel zaman git zaman Amerikalı aşkını bir türlü unutamaz. ve yıllar 1959’u gösterdiğinde acı bir haber gelir. bu sevdiği kızın ölüm haberidir. Bunun üzerine sevdiğinin her yerde hayalini görmektense kendince bana göre göz göze gelmek istemesi ve anısını yaşatmak üzere arka farları çekik göze benzeyen ve çekik göz diye adlandırılan 59 kasayı tasarlar.
1959-1960 II. nesil
Bir otomobil tutkunu olarak yazıyorum hiç biri bence sadece taşıt değil. Çoğu marka model bu kadar romantik düşünceler için de tasarlanmasa da yaptığım araştırma ve izlediğim bazı belgesellere göre hepsi bir duygu içerir tıpkı sanat eserleri gibi. Bence otomobillerin de bir ruhu var. İlgilenmediğiniz de yolda bırakmasının sebebi bence o. Tıpkı nazlı bir sevgili gibi hepsi.
Sizce?
Benim sevdiğim nesil ise; 1965-1970 IV. nesil
KAYNAKLAR
https://eksisozluk.com/chevrolet-impala–515185?p=5
https://www.araba.com/blog/araba-incelemeleri/chevrolet-impala#besinci-nesil
https://tr.wikipedia.org/wiki/II._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1
Gürkan DAŞKIRAN
Editör: Sonay BİLGİ ARABACI
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?
Çok heyecanlı bir aşk hikayesi gibi başlayıp serüven olmadan sonuca ulaşılmış yani heyacanı aniden kesmeniz iyi olmamış aniden fren yapmak gibi ☺️