Dünyada Kadın Olmak

Dünyada Kadın Olmak

  Dünyada Kadın Olmak

   Kadın olmanın avantajlarını ne kadar hissediyorsunuz?

Annelik duygusunu tadıyor bedenimizde çocuğumuzun ilk tekmelerini hissedebiliyoruz. Ağır eşyaları taşımak zorunda kalmıyoruz. Kadınların yaş ortalamasının erkeklere oranla yüksek olmasından faydalanıyoruz. Üzüntülü bir anımızda utanmadan ağlayabiliyoruz. İletişimde erkeklere oranla daha başarılıyız. Hafızamız erkeklere oranla daha kuvvetlidir. İletişim adına detaylı bir şekilde çevremizle sosyalleşebiliyoruz. 

  Kadın olmanın dezavantajlarını ne kadar hissediyorsunuz?

 Kadına yönelik Fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalıyoruz. Çocuk yaşta gelin ediliyoruz. Düşünce özgürlüğümüz bazen başkaları tarafından kısıtlanabiliyor. Toplu taşıma araçlarında, bazen de mesajla taciz ediliyoruz. İş çıkışı eve giderken tecavüze uğrayabiliyoruz. Biraz bakımlı olunca davetkar oluyoruz.  Erkeklere oranla eğitime daha az yönlendiriliyoruz. İş hayatında çok çalışsak dahi eşit miktarda emeğimizin karşılığını alamıyoruz. En kötüsü çocuklarımızın gözleri önünde vahşice katlediliyoruz. 

   Önemli olan şeyin zihniyet değişimi olduğunun bilincinde yaşanmalıdır. Kadın, erkek eşitliğinin olmadığı bir toplum çürümeye, gerilemeye mahkumdur.  

8 Mart Dünya Kadınlar gününü önemli kılan da bu değil midir zaten?

  Amerika’nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının fazla mesai süresine maruz kalmaları, erkeklere göre daha az maaşla ve haklarla çalışmasından şikayet edilmesiyle başlamamış mıydı? Fabrikaya kilitlenen 129 kadın yanarak can vermemiş miydi? 2024 yılına girdiğimiz bu dönemde maalesef ki hala bir eşitsizlik söz konusu olmaktadır. Emeklerinin karşılığını alamayan kadınlarımızın etmiş olduğu mücadele zaferinin günü. 

 129 kadın işçinin can vermesinden 52 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist toplantısında alınan karar ile kadınlar günü kutlaması kararı alınmıştır. Günümüzde bu özel gün kadınlarımız için farklı anlam taşımaktadır. Artık kadın haklarının bilincinde bir gün olarak kutlanmaktadır. Dünya kadınlar günü, Ülkemizde kadın haklarının iyileştirilmesi açısından da önemli bir gündür. Kadınların kamusal alanda rol almaları karar verici konumda olmaları eşitlikten hala çok uzakta gözükmektedir.

Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun.

Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

MEDUSA HİKAYESİ VE YEREBATAN SARNICI

 

Yorumlar (10)

  1. Muhteşemsin ❤️

  2. Zeynep
    • 9/03/2024

    Kalemine yüreğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş

  3. Mehmet
    • 8/03/2024

    Çok güzel bir yazı olmuş kalemine yüreğine sağlık

  4. Mehmet
    • 8/03/2024

    Kalemine yüreğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş

  5. Deniz Yılmaz
    • 8/03/2024

    Harika bir yazı yazmışsınız. Makalelerinizi özlüyoruz. Fazla ara vermeden yazın. Kaleminize sağlık Elif hanım 👏👏👏

  6. Sevim
    • 8/03/2024

    Kaleminize sağlık yine kalplere dokunan bir yazı olmuş

  7. Bekir SEVİK
    • 8/03/2024

    Çok yazık. Eli öpülesi Analar, sevilesi Yarenler, öpülesi küçük Prensesler... Bu saydıklarım için yılda sadece bir gün mü? Her gün kadının, her gün erkeğin, her gün insanın günü olmalı oysa. Dünyanın çivisinin çıktığı bu dönemlerde, Allah hepimizin yardımcısı olsun. 💐💐💐

    • 8/03/2024

    Yüreğinize sağlık Burada bir yanlışa değinmek istiyorum. Kutlama acı, kötü bir olayda olmaz. 129 Kadın adına yapılan, yapmak istenilen anmadır. Hepsini saygıyla anıyor ruhları şad olsun diyorum

  8. Mesude Bozkurt
    • 8/03/2024

    Günün anlam ve önemini çok güzel özetlemişsiniz. Bu dünyada "kadın" olmak insanlık tarihinin başlangıcından beri aynı formatta değerlendiriliyor. Umarım gelecek nesillerde bu durum değişir ve güzelleşir. Emeğinize sağlık

    • 8/03/2024

    Kaleminize sağlık 🙏 günün anlam ve önemine dikkat çeken bir yazı olmuş özellikle dezavantajları ve avantajları kısmı çok iyi giriş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.