HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ

HIDIRELLEZ  RİTÜELLERİ

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ

 Hıdırellez, Bahar’ın gelişini simgelemek ile birlikte,  doğanın canlanmasını ve yaşamın devamlılığını göstermektedir. Her yıl mayıs ayında kutlanan bir bayramdır. Bolluğu ve bereketi de simgeleyen Hıdırellez Orta Asya’da önemli bir yere sahiptir. Anadolu’nun yanı sıra Balkan ülkelerinde, Orta Doğu, Suriye, Irak, Azerbaycan, Kırım’da da kutlanmaktadır. Toprağı temsil eden Hızır ile Suyu temsil eden İlyas peygamberlerin buluşması ile oluşan Hıdırellez, İslam kültüründe Hızır’ın ölümsüzlüğü ve iyilik sembolü olarak görülmesi ve İlyas peygamberin de Yahudi, İslam ve Hristiyan kültüründe yer almasından kaynaklı saygıyı temsil etmesidir. 

Hıdırellez, 5 Mayıs akşamı başlayarak, 6 mayıs ikindi zamanına kadar devam etmektedir. 

RİTÜELLERİ

  •  Hamur yoğurma inanışı hakimdir. 5 Mayıs akşamı mayalanan hamur 6 Mayıs sabahına kadar bekletilir. Hamurda Hızır’ın Atının ayak izinin şekli varsa Hızır’ın geceleyin evi ziyaret ettiğine inanılır. Ayrıca bereketlensin diye kavanozların ağızları açık bırakılır.  
  • Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte pikniğe gidilerek  ya da doğa da zaman geçirilerek bereketin ve mutluluğun karşılandığı düşünülür.  
  • Güneş’in batması ile başlanır ve 6 Mayıs Güneş doğma zamanına kadar gül ağacının altına dilekler, kırmızı kalem ile yazılır. Dilekleri simgeleyen resimler çizilir. Çünkü; çizmenin etkiyi arttıracağına inanılır. Gül ağacının frekansının yüksek olduğu düşünüldüğünden Gül ağacının altına gömülür. Bulunduğunuz bölgede gül ağacı yoksa başka bitkilerin altına da gömebilirsiniz. Sabah Güneş’in doğmaya başladığı ilk vakitlerde dileğinizi çıkarın  Deniz’e atın. Yine bulunduğunuz yerde Deniz yoksa bir bardak suyun içinde yazılar belirsizleşene kadar bırakın, ardından kağıdı kurutarak yakın.  
  •  5 Mayıs’ın gündüzünde sadaka verebilir ve fidan dikebilirsiniz. Paylaşmanın enerjiyi yükselteceğine inanılır.
  • Hıdırellez gecesi yakılan ateşin üzerinden atlanması yıl boyunca insanın üzerine düşen yorgunluğun kalkması için yapılması gerektiği söylenir.
  • Ev temizliği yapılır, duşa girilir.  Hz. Hızır’ ın temizliğe geleceği  inanışı hakimdir.
  • Sabah uyandığınızda evinizin pencere ve kapılarının açılması ile bolluk ve bereketin evin içine dolacağı düşünülür.

Peki siz bu ritüeller hakkında ne düşünüyorsunuz?

Elif ÜNAL YILDIZ

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

HABİL YAŞAR İLE SÖYLEYİŞİ

 

Yorumlar (6)

  1. Murat Çatal
    • 28/06/2024

    We thank you. If our messages are getting across, then we are very happy.

  2. zoritoler imol
    • 28/06/2024

    Hey there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I'm sure they will be benefited from this site.

  3. Doğan KARAAĞAÇ
    • 5/05/2024

    Mitler küçük insan guruplarının işbirlikleri yapmasında ve böylece büyük guruplara evrilmesinde manivela işlevi gören öğelerdir. Klanlar ve kabileler giderek aşiret ve halk ve ulus olmaya giden yol ortak mitolojilere inanmaktan geçer. Selamlar.

  4. bilmediğim bir konuydu emeğinize sağlık. bilgilendim bu konuda da

  5. Zeynep
    • 5/05/2024

    🌸🌼kalemine yüregine sağlık herkesin dilekleri kabul olsun

  6. Bekir SEVİK
    • 5/05/2024

    Eski Türklerin bir nevi bayramıdır hıdırellez. Ritüel olarak değil ama kutlama olarak kabul ettiğim bir etkinlik. Türk Ulusunun Hıdırellez günü kutlu olsun. Kaleminize sağlık Elif hanım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif Ünal Yıldız

fisildayankalemler.org online gazetesinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmenidir.Aynı zamanda Fısıldayan Kalemler Yazarlık Atölyesi Kapsamında Yazarlık Eğitimi vermektedir. Makale ve köşe yazarlığı yapmaktadır ve Alaska yayınlarında Yayın koordinatörüdür. 1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ankara'da ikamet etmektedir.. Kamu Yönetimi mezunudur.. UMUDA YOLCULUK adında 2. Baskı yayında olan bir roman kitabı vardır. Şuanda ikinci romanına hazırlanmaktadır.