Hatay’ın Anavatana Dönüşünün Hikâyesi

Hatay’ın Anavatana Dönüşünün Hikâyesi

Hatay’ın Anavatana Dönüşünün Hikâyesi

Hatay, yüzyıllar boyunca Türk kültürünün ve tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Milli Mücadele’nin zorlu yıllarında işgal altına düşse de, Türk milletinin azmi ve kararlılığıyla 29 Haziran 1939’da tekrar anavatana kavuşmuştur. Bu kutlu günü anmak ve bu tarihi zaferin önemini hatırlamak hepimizin görevidir.

Hatay, 1920 yılında kabul edilen Misak-ı Milli’de de yer alan bir toprak parçasıydı. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla birlikte Hatay’ın da bağımsızlığı ve Türkiye’ye katılması için çalışmalar başlatıldı. Ancak uluslararası güçlerin oyunları ve Fransa’nın işgali bu süreci geciktirdi.

1935 yılında Atatürk’ün Hatay’a ziyareti, milli şuuru harekete geçirdi ve bağımsızlık isteklerini daha da güçlendirdi. 1938 yılında ise Hatay’a özerklik statüsü kazandırıldı. Bu durum, Hatay’ın geleceği için önemli bir adımdı.

Nihayet 29 Haziran 1939’da Hatay Millet Meclisi, oy birliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldı. Bu tarihi an, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin en güzel örneklerinden biridir. 23 Temmuz 1939’da ise Hatay’dan Fransız birlikleri çekildi ve Türk bayrağı göndere çekildi. Bu kutlu gün, coşkulu kutlamalarla ve Atatürk’ün bestelediği “Zafer Marşı” ile şenlendirildi.

Hatay’ın anavatana katılması sadece tarihi bir olay değil, aynı zamanda milli birlik ve beraberliğimizin de bir sembolüdür. Hatay, Türkiye’nin güneydoğusunda önemli bir yere sahip olup kültürel zenginliğiyle ülkemize katkıda bulunmaktadır.

Hatay’ın anavatana katılışı, Türk milletinin azmi ve kararlılığının bir zaferidir. Bu tarihi olayı her zaman anmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Hatay’ın bağımsızlığı ve Türkiye’ye katılması için mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm kahramanları saygıyla anıyoruz.

Umut Meriç Berberoğlu

Editör: Murat Çatal

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

KAYNAKÇA:

1) http://Avrasya Uluslararası Araştırmaları Dergisi, HATAY’IN ANAVATANA KATILMA SÜRECİ Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 7, 193 – 209, 15.07.2015Figen Atabey

2)http://Atatürk Ansiklopedisi Hatay Sorunu ve Çözümü

3) http://Atatürk Dönemi Türk Dış Politikasında Çok Yönlü Bir İnce Diplomasi Uygulaması: Siyasal, Hukuksal ve Askerî Boyutlarıyla Hatay’ın Türkiye’ye Katılma Süreci (1921-1939)Bülent Şener

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

SOYADI KANUNU: MODERN TÜRKİYE

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Umut Meriç BERBEROĞLU

14.09.2000 tarihinde Hatay ili İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 2007-2008 yılında Namık Kemal İlköğretim okulunda okuduktan sonra 2008-2009 yılında okulumuzun ortaokulunda okumaya başladım. Okulumuzun çıkarmış olduğu Düşler Sokağı adlı dergide deneme yazdım. 2016 yılında Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni kazandım. 2019 yılında okulumuzun Bilgisayarlı Muhasebe bünyesinde okurken İskenderun Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Aynı yılın 19 Mayıs'ında İşgal Altında Çırpınan Şehir İstanbul adlı romanımı yazmaya başladım. 2020 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih bölümünü kazandım. Üniversite sınavı döneminde İskenderun gazetesinden ayrıldığım için 2020 yılının Ekim ayinda Sarı Zeybekler Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. 2021 yılında İzmir Bakırçay Üniversitesi Tarih bölümüne yatay geçiş yaptım. 2023 yılında Bağımsızlık Ateşi İzmir romanımı yazmaya başladım. 2023 yılının Aralık ayında kitabım yayınlandı. Aynı yıl Deniz Kartalı Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Sarı Zeybekler Gazetesi'nde hem Kültür Müdürü hem de köşe yazarı olarak devam etmekteyim. 4 adet tiyatro oyununa senaryo yardımcılığı yaptım.