Çitlembik/ Menengiç
- Yazar: Elife AKGÜL
- 24 Ağustos 2024
- 214 kez okundu
ÇİTLEMBİK
Anavatanım Akdeniz sahilleri olmakla birlikte, Güney Avrupa, Güney Asya, Güney Orta Afrika, Orta Kuzey Amerika’nın ılıman yerlerinde yetişirim. Mercimek büyüklüğünde yeşil tohumlarım toprakla buluşunca büyür, serpilir; önce kırmızı, sonra yeşile dönen meyveler veririm. Yazın yeşile bürünür, kışın yaprak dökerim. Dünya üzerinde yetmiş-seksen türüm bulunmaktadır. Anadolu’da melengiç olarak da bilinirim. Çobanlara kuruyemiş, hayvanlara taze besin olurum. Taze dallarıma “ürtmek” denir. Tuzlu, ekşili, lezzetli bir tadım vardır.
Doğada kendiliğinden yetişiriz. İnsanlar fidanlarımızı aşılar, katma değeri yüksek Antep fıstığına dönüştürür. Adı her ne kadar Antepfıstığı olarak bilinse de Siirt ve Şam fıstığı olarak da anılırım. Güneydoğu Anadolu’da uçsuz bucaksız fıstık bahçelerini görebilirsiniz. Kuruyemiş olarak tüketildiğim gibi, tatlı imalatında da bolca kullanılırım. Bütün bu aşamalardan geçerken birçok insana gelir sağlarım.
Çitlembik Başka Hangi Alanlarda Kullanılır?
.
Halk arasında menengiç, bıttım, yaban fıstığı olarak bilinse de ilaç ve kimya sanayisinde çokça kullanılırız. Bıttım, kendine has kokusu ve aromasıyla sabunu, şampuanı, kişisel bakım ürünlerinde bolca bulunabilir. Çitlembik meyvesi güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. İştah açar, ağrı kesicidir; baş, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırır, idrar söktürür; idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Çitlembik yağı, kahvesi, meyvesi bağırsakları ve böbrekleri çalıştırır. Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki toksik maddeleri atmamıza yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır. Demir eksikliğini ortadan kaldırır, yorgunluğu giderir. Hazımsızlık çekenler, kahvemi tüketerek bu sıkıntıdan kurtulabilir.
kurtulabilir.
Gördüğünüz gibi doğada bolca bulunurum. Bir çitlembik ağacı gördüğünüzde daha dikkatli bakın, bu bilgileri hatırlayın. Bayramlarda, özel günlerde ağızları tatlandıran birkaç dilim fıstıklı baklavayı, dostlarla içilen çitlembik kahvesi eşliğinde edilen sohbeti ve lokumu unutmadığınız gibi.
Elife Akgül
Editör/Redaktör: Murat Çatal
Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız
Bir önceki yazımı okudunuz mu?
Dilin Tanımı Ve Önemi
https://fisildayankalemler.org/dilin-tanimi-ve-onemi/
Yararlanılan kaynaklar: www.demirbaşmakina.com
https://fisildayankalemler.org/
Keyifle okudum. Yeni yazıladınızda başarılar dilerim
"seni çitlembik seni" Nerden gelmiştir acaba?
[…] Çitlembik/Menengiç […]