Anadolu Erenlerinden Üftade Hazretleri

Anadolu Erenlerinden Üftade Hazretleri

Anadolu Erenlerinden Üftade Hazretleri

Bursa, Türkiye’nin manevi havası yüksek olan şehirlerinden ilk sıralarda bana göre… Her köşe başında bir tarihi mekan, her köşesinde bir mübarek zatın yattığı güzel şehir… Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bursa’da Zaman “şiiri geldi aklıma şu an… 

Üç yıl kaldım o mübarek topraklarda. Özellikle İznik gölü ile Orhangazi, Yeniköy arasının farklı bir kokusu vardır bana göre. Sanki şehitler kalkıp selam vereceklermiş gibi gelir; ellerinde kılıçları ile… İçimde öyle bir his uyandırır araba ile her geçtiğimizde. 

En son ayrılmadan önce Bursa’nın mübareklerden ikisini bir daha ziyaret etmek istemiştim. Onlardan biri sokağı huzur dolu kedilerin dolaştığı Üftade Hazretleri idi. Dergahının olduğu sokakta sonsuza kadar yaşarım inanın . Hatta bunu düşünmedim bile değil. 

Bugün sizinle hayatını ve yanında bana hissettirdiklerimi paylaşacağım: 

Üftade adı onun mahlası. Asıl adı Mehmet, lakabı Muhiddin. Hacı Bayram Efendi’nin de talebelerinden Mukad Hızır Efendinin talebesi deniyor. Sağlığında değil de öldükten sonra icazet aldığını söylenir. Başka bir kaynakta ise sekiz yıl hizmet ettiğini söylenir. (1506)Ruhları ölümsüz büyüklerin kerameti görülebilir. 

Kendisi Bursa doğumludur. Aziz Mahmud Hüdayi onun değerli talebesidir. “Vakait” adlı eserinde hocası Mehmet Muhiddin Üftade hazretlerinin sözlerini, şiirlerini, hayatını bir eserde toplamıştır.

Bu eserin biri Bursa Ulu Camii’de , ikincisi İstanbul Üsküdar Aziz Mahmut Hüdai dergahında, üçüncüsü ise Üsküdar Atlamataşı Kütüphanesindedir. Eserin aslı Arapça’dır. Ancak bazı bölümleri Türkçe’ye çevrilmiştir. Bunun dışında ilahilerinin bulunduğu bir divanı ve bir de Hutme mecmuası vardır. 

Kendisi halk adamıdır. Samimidir. Alçak gönüllüdür. Büyük erenlerdendir. Hâlâ dergahı ziyarete açıktır. Gönül bahçenize alırsanız  sizinle ruhlarınızın muhabbet kuracağını söyleyebilirim. Bunu size hâlâ faydalı olacağını yaşadığım bir güzellikle anlatmaya çalışacağım:

2021 yılında kendilerini son ziyaret ettiğimde onun kalbime hissettirmesini istediğim bir dilekle gittim. Kabrinin içinde bulunduğu yerin  yanında başka kabirler de vardı. Elime Kuran alıp okudum ve içerisi çok güzel kokuyordu.

Kararımla ilgili şunu hissettim; “eğer o kişi ve sen birbirinizin arkasından ve önünden konuşup dedikodu yapacaksanız birbirinizi üzeceksiniz bu yolculuğu sonlandırın. Çünkü her ikiniz de insanlığa iyi örnek olmuyorsunuz bu halinizle!”

Oradan çıktığımda şaşkınlık içindeydim ama mutluydum. Zira o mübarek bana rehberlik yapmıştı. 

“Sana öyle gelmiş olabilir, bu seni bağlar” derseniz zaten insan aklı ile gönlü arasında gider gelir. Ayrıca  insan ne hisseder ise de odur. Buna inanır buna imân ederim. 

Şunu da düşünürüm; benim hissettiklerim genel geçer bir şey mi yoksa bana zarar verecek bir şey mi? Eğer bana zarar verecek ise o zaman onu yapmam eğer bana faydalı olacak ise onu yaparım.

O günden sonra aldığım karardan hiç pişman olmadım. Zira o günlerde sağlığım bozulmuştu iki senede ancak kendime geldim demek ki aldığım karar bana yarar sağlamış oldu. Buna inanırım. Çünkü bunu gördüm.

O yüzden güzel ruhların hâlâ aramızda dolaştığına inanan ve şu dünyada hiç bir şeyin boşuna olmadığına mutlak inanan bir insanım.

İyi ki güzel ruhlu insanlar var ve hep olsunlar.

İyi ki böylesine güzel bir ülkede pırlanta değerinde bir merkezde yaşıyorum. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. 

Umarım başka bir güzel ruhtan bahsetmek üzere şimdilik hoş kalın, afiyette kalın.

KAYNAKÇA

İSLAM ANSİKLOPEDİSİ 

 

Ankara/Şubat 23 

Önceki çalışmalarımı da okumak isteyebilirsiniz:

SOMUNCU BABA

YUŞA HAZRETLERİ

 

Editör: Mesude Bozkurt

Baş Editör:Elif ÜNAL YILDIZ 

Yorumlar (2)

  1. Yıldız TEK GAMLI
    • 28/02/2024

    Bursa da en sevdiğim yerlerden biridir Değişik bir açıdan anlattığınız duygularınızı ifade ettiğiniz için teşekkür ederim hocam

  2. Bekir SEVİK
    • 25/02/2024

    Kaleminize sağlık Semiray Hanım. Bir tarihçi olarak en sevdiğim şehirdir Bursa, okurken o tarih kokan sokakları hayal edip duygulandım. Ne iyi ettiniz de böyle bir Makale yazdınız. Var olun...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Semiray Sezgin

Samsun Doğum Hastanesi'nde özlemle beklenen bir bebek olarak dünyaya gelmişim. Tarih 5/10/1960 .Neden böyle derseniz benden önce doğup yaşamayan karındaşlarım arkasından özel dua ve kurbanlar keserek bana kavuştuklarını ifade eder ailem...