Ailede Ahlak ve Eğitim

Ailede Ahlak ve Eğitim

Ailede Ahlak ve Eğitim

Ailede ahlak ve eğitim, bir bebeğin dünyaya gelmesiyle başlar ve okul hayatına geçeceği güne kadar kesintisiz sürer. Okul çağına gelmiş bir çocuğun ahlak eğitimleri ise okulla birlikte yine ailenin sorumluluğunda devam eder. Hatta ailenin bu sorumluluğu yasalarımıza göre çocuk on sekiz yaşına gelinceye kadar sürmektedir.

Yani buradan şunu anlamalıyız ki, bir insanın doğumuyla birlikte başlayan yaşam süreci on sekiz yaşını tamamlayıncaya kadar kesintisiz olarak ailenin, okul evrelerinde ise ek olarak okulun sorumluluğundadır.
Aile ya da bulunduğu okullar sorumluluğunu bir kenara bıraktığında çocukta ister istemez iyiye ya da kötüye doğru sapmalar başlar.

Ahlak, manevi değerler bütünü olup eğitimlerle şekil alan, vücut bulan davranışlara dönüşür. Kötüye evrilen bir çocuk, iyi bir ahlak eğitimi almamış, aile tarafından ilgisiz kalmış, sorumluluk duygularının uzağında bulunmuş demektir. İyiye evrilen bir çocuk ta yine aile ve okulun olumlu ve iyi yaklaşımları sonucunda sorunsuz ve iyi ahlaklı bir birey olarak karşımıza çıkacakmış olacaktır.

İyi ahlaktan kastımız da ailede ahlak ve eğitim, bir bebeğin dünyaya gelmesiyle başlar ve okul hayatına geçeceği güne kadar kesintisiz sürer. Sadece dini duygularla terbiye edilmiş bireylerin oluşması değil, çevreye zarar vermeyecek tarzda yetişmiş, olumlu tavır ve davranışlar sergilemesini bilen kişiliklerin ortaya çıkması demektir.

Çözüm

Ahlak eğitimleri öncelikle aile içerisinde başlamalı. Bu konuda aile bireyleri mutlak uzman kadrolar tarafından desteklenmeli ve eğitilmelidir. Eğitimli ailelerden de iyi yetişmiş çocuklar çıkar.
Ahlaklı bir ailede yetişmemiş her birey aile olma aşamasına geldiği anda da edinmiş olduğu davranışsal ve bilişsel fikirlerin esiri olacağı için ahlaken düzelmemiş bir aile ve buna bağlı olarak da ahlaksız bir topluma evrilmiş oluruz. Bu nedenle mutlak aile eğitimlerine yer verilmelidir. Bu da devlet eliyle, uzmanlarca ve devlet kontrollü yapılmalıdır.

Yaşar Geler

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Bu yazının bütünü yazarına aittir

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

İnstagram

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşar GELER

01 Mayıs 1959 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Eskibeyrahatun Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Çıldır merkezdeki okullarda bitirdi. Aile, Çıldır merkezde ticaretle uğraştığı için doğal olarak ticaretin içindeydi. 1978 tarihinde Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 01 Mart 1979 tarihinde kendi köyü olan Eskibeyrahatun Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl, Ebe-Hemşire olan Tamam Hanımla evlendi. İki oğlu var. Ayrıca 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İlköğretim Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Kars-Ardahan Çıldır ilçesi köylerinde ve Çıldır Merkez İlkokulu’nda 10 yıl görev yaptıktan sonra tayinle İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 33 yıl da İstanbul’da çeşitli ilçelerde ve okullarda görev yaptı. Yaklaşık kırk dört yıllık meslek yaşamından sonra 31 Temmuz 2021 tarihinde Uzman Sınıf Öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Emeklilikten sonra sahip oldukları MG Danışmanlık Sigorta ve Emlak’ta koordinatörlük yapmaktadır. Ayrıca öğretmen dernekleri, öğretmen sendikaları gibi meslek örgütlerinde çalıştı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Ardahan derneklerinde ve Ardahan Dernekler Federasyonunda yöneticilikleri oldu ve devam etmektedir. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Kurucusu ve Başkan Vekilliği yapmaktadır. UNİ Haber Ajansı yazarlığı yapıyor. Sınırsız Yazarlar Birliği Derneği kurucu ve üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi Disiplin Kurulu Başkanıdır. Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanıdır. Halen çeşitli dergilerde, internet sitelerinde ve yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca internet YouTube, Facebook Grup kanalları UNİ TV ve ÇILDIR TV’ de program yapımcılığı yapmakta olup, yayınlanmış dört adet; “bana Çıldır’ı anlat”, “Her Şey Şaka Gibi” “Eğitimde Yarım Asır” “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitapları okuyucularıyla buluşmuştur. Yeni kitap çalışmalarım sürmektedir.