Otizm ,Stimming ve Ekolali

Otizm ,Stimming ve Ekolali

Otizm ,Stimming ve Ekolali

Hissediyor mu nedir, bugünlerin anlamını bilinmez bugünlerde hep yanıma gelip daha çok “canım oğlum ” dememi istiyor.

( Stimming ve ekolali hoş geldiniz gerçi pek gitmez onlar bizden ama arada bir coşkuyla gelirler istenmeyen misafir gibidirler.) 

 Ben söylemeden o da duymadan gitmiyor. Söylüyorum tabii ki seve seve içten gerçekten içimden bir şeyler koparak yutkunarak, hep ilk defa dermiş gibi.

“Canım oğlum ” diyorum. O an gözbebeklerinden anlıyorum mutlu olduğunu.

Önceden başka bir besteydi duymak istediği “günaydın günaydın benim minik aşkım günaydın sana ” diye, bu ritmi bilir anneler nerdeyse Beethoven kadar bestemiz var bizim dağıtmak için otizmin o karanlık yüzünü.. 

Bazen sen de kardeşin de benim canımsınız sizi çok seviyorum dediğimde duruyor öyle anlamaya çalışıyor. Kısaltıyorum cümleyi çünkü net olmalı. Otizmde her şey sen benim canım oğlumsun diyorum o zaman anlıyor gülerek gidiyor. 

Bazen hayran kalıyor insan problem çözme yetisine, bazen karmaşık her durumda çaresiz kalışına, ellerini kulaklarına kapatışına. Bazen hiçbir şeyin çaresi yokmuş gibi duruşuna içleniyor. Ahh oğlum yaparsın oysa ki biz bunu da yaparız deyip hemen dağılmadan destek veriyorum .

( İçimde neler neler dağılıyor onu bir ben biliyorum. ) 

Onun duygu regülasyonuna destek olmak isterken düşünüyorum nedir en çok dokunan biz ve bizim gibi ailelere diye .. Buluyorum sonra cevabını içime zor sindirerek, yutkunarak kendime itiraf ediyorum. Herkes içten içten öyle iyi biliyor ki dile dökmek sanki baraj kapaklarının açılışı gibi olacak anlıyorum.. 

En çok dokunan hiç kimsenin asla sizin gibi “canımmm oğlum ” demeyeceğini bilmektir belkide.

 En çok dokunan hiç kimselerin en basit hareketinin bile bir anlamı olduğunu bilemeyecek olması. 

En çok dokunan bizden sonra kendine yetebilsin de kendini ifade edebilsin de bizden sonra kimseden yardım istemeden yaşayabilsin de derken, bunun için asla bir destek görememektir belkide..

Uzadı konu sevmez Otizm uzun cümleleri bende çok severim hâlbuki uzun yazmayı orta yolu buluyoruz inanın biraz benden biraz ondan ortaya karışık bir şeyler çıkıyor.

Giden benden gitsin mühim değil yeter ki aynı şeye odaklanıp onun hakkında sohbet edebilelim kısadan uzuna… 

Şimdi yeni stimler bulma zamanıdır onun için. Benim içinse ortak dikkati sağlayacak yeni besteler bulma zamanı. Şimdi bütün ekolali anlarının yerine ortak besteler bulabilme zamanı..

Nitekim engel değil bir anne için Otizmin bu kararlı takıntıları, onun için iletişim ağlarını genişletmeye. 

Nihayetinde biz ne takıntılar, ne stimler, ne ekolaliler gördük, taş gibi geldi ama gül gibi geri döndürdük… 

Tanım bilgileri ; 

(Stimming) genellikle nöroçeşitli insanların duyuları ve duyguları kontrol etmek için kullanmaya ihtiyaç duyduğu uyarıcı ve tekrarlayıcı hareketlerdir. Stim yapmak aynı zamanda duygu ifadesi olarak da kullanıldığından bir iletişim aracı olarak da algılanabilir.

Ekolali ise başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesidir. Otizm, Tourette sendromu, afazi, Rubinstein-Taybi sendromu, gelişimsel bozukluk, şizofreni ve bazen de psikopatolojik diğer durumlarda ekolali gözlemlemlenir.

Ekolali “anında” ve “gecikmiş” olarak ikiye ayrılır. Anında ekolalide, birey duyduğu sesleri duyar duymaz aynen tekrar eder. Gecikmiş ekolalide ise bu tekrar duyulan seslerden çok sonra oluşur. Birkaç hafta önce dinlediği bir şarkıyı söyleyebilir ya da iki gün önce anne ve babasının evde yaptığı tartışmayı sınıfta yineleyebilir, hem de bireylerinden kendi ses tonuyla. Bu süre oldukça değişkendir.

Çok geniş bir yelpazede değerlendirilen ve çocuktan çocuğa değişken süreçler gösteren bu iki durum için Özel eğitim öğretmeniniz ile iletişim halinde olarak ortak bir çalışma yürütmenizi ve hangi teknikleri kullanarak azaltabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Dip not:

Makaleleri bir anne olarak kaleme aldığım için kendi alanıma yakın olmasına rağmen eğitim bilgisi ( yani böyle yapmalısınız minvalinde ) vermeyi etik bulmuyorum. Meslek etiği gereği o bilgileri yalnızca özel eğitimcilerin konuşmasını doğru buluyorum.

Burada yazanlar bir anne olarak duygularım ve otizm ile yaşayan ailelerin neler yaşadığı , hangi tanımların ne anlama geldiği ile ilgilidir bu ve diğer yazılarım için iyi okumalar dilerim. 

Elif AY

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

23 BİSAN BÜTÜN ÇOCUKLARIN BAYRAMI!

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elif AY

1991 İstanbul Üsküdar doğumluyum , İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler mezunuyum, evliyim biri özel gereksinimli iki oğlum var , uzun süredir özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin yaşadıklarını yazıyorum. Makale ve köşe yazarlığı yapıyorum.