BİR MİLLETİN SESİ

BİR MİLLETİN SESİ

BİR MİLLETİN SESİ

 Sivas’ın Zara ilçesine bağlı küçük bir köyde, toprağın yorgun ama umutlu bir baharı karşıladığı günlerdi. 1920 yılının Nisan ayıydı.

Köyün çocuklarından biri olan Yusuf, henüz on birindeydi. Sıska bedeni, yıpranmış giysileri ve yamalı çoraplarına inat, gözleri ışıl ışıldı. Her sabahki gibi gün doğmadan uyanmış, annesinin eline tutuşturduğu mısır ekmeğini çantasına koymuş, okulun yolunu tutmuştu.

O sabah okulda farklı bir heyecan vardı. Öğretmenleri Halil Efendi, sınıfa elinde bir gazete yaprağıyla girdi. Gözlüklerini taktı, tahtaya yavaşça yaklaştı. Sonra, sesi titreyerek konuştu.

“Çocuklar… Dün Ankara’da Büyük Millet Meclisi açıldı.” Sınıfta çıt çıkmadı. Yusuf, ilk kez duyduğu bu cümleyi kafasında tartmaya başladı. Halil Efendi devam etti. “Bu, padişahın değil, halkın sesidir. Artık millet kendi kaderine kendi karar verecek. Bu meclis, bu toprağın sahibi olanların sesidir. Yani sizsiniz çocuklar… Bu köyün, bu dağın, bu vadinin sesi Ankara’da yankılanacak.”

Yusuf’un yüreği hızla çarpmaya başladı. Babası, geçen yıl Erzurum’dan cepheye gitmiş, bir daha haber alınamamıştı. O günden beri evde konuşulan tek şey “vatan”dı. Şimdi bu vatanın sesi bir mecliste toplanıyordu.

Hem de halk için, halkla birlikte. Ders bitiminde arkadaşlarıyla birlikte köyün çıkışındaki çeşmeye yürüdü Yusuf. Gözleri ufka takıldı. Karların henüz tam erimediği yamaçların ardında, Ankara diye bir şehir vardı. Orada artık saray değil, halk konuşuyordu. Yusuf o gün büyüdü. Belki kalemiyle, belki sabanıyla bu milletin sesine ses olacaktı. Ama şunu biliyordu: O meclis, sadece Ankara’da değil, Sivas’ın Zara köyünde, Yusuf’un kalbinde de kurulmuştu.

Umut Meriç Berberoğlu 

Genel Yayın Yönetmeni :Elif Ünal Yıldız 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu? 

TİLKİNİN HÜKMÜ 

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Umut Meriç BERBEROĞLU

14.09.2000 tarihinde Hatay ili İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 2007-2008 yılında Namık Kemal İlköğretim okulunda okuduktan sonra 2008-2009 yılında okulumuzun ortaokulunda okumaya başladım. Okulumuzun çıkarmış olduğu Düşler Sokağı adlı dergide deneme yazdım. 2016 yılında Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni kazandım. 2019 yılında okulumuzun Bilgisayarlı Muhasebe bünyesinde okurken İskenderun Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Aynı yılın 19 Mayıs'ında İşgal Altında Çırpınan Şehir İstanbul adlı romanımı yazmaya başladım. 2020 yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Tarih bölümünü kazandım. Üniversite sınavı döneminde İskenderun gazetesinden ayrıldığım için 2020 yılının Ekim ayinda Sarı Zeybekler Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. 2021 yılında İzmir Bakırçay Üniversitesi Tarih bölümüne yatay geçiş yaptım. 2023 yılında Bağımsızlık Ateşi İzmir romanımı yazmaya başladım. 2023 yılının Aralık ayında kitabım yayınlandı. Aynı yıl Deniz Kartalı Gazetesi'nde köşe Yazarlığına başladım. Sarı Zeybekler Gazetesi'nde hem Kültür Müdürü hem de köşe yazarı olarak devam etmekteyim. 4 adet tiyatro oyununa senaryo yardımcılığı yaptım.