Günlük yaşam’da uyku düzeni ve zamanın planlanması
- Yazar: Hebun Yağmur
- 10 Aralık 2023
- 10 kez okundu
“Zaman “ kelimesi akadça bir kökenden geldiği dikkate alınarak, sümerler tarihine dayandığı söylenebilir. Yaşam içerisinde tüm olayları matematiksel ve uzay boyutuyla sürdürülebilirlik ilkesinden yola çıkarak sığdırdığımız ölçüte zaman diyoruz.
Zaman ölçülebilir birşeydir. (örneğin : 1 dakika, 2 saat 5 gün , 3 ay , 10 yıl, bir ömür (ort.80-90 yıl, bir asır vb. ) Zaman kavramı sümerler dönemine kadar insanlığın sadece an’ı yaşadığı bir dönemi içeriyordu. Zaman kavramının niceliğe ulaşması Sümerler dönemi ve sonrasındaki uygarlık ve medeniyetler döneminde geliştirilerek tamamlanmıştır. Kimisi buna modernleşme,uygarlaşma der, kimisi insanlığın ihtiyacı der, kimisi ise eleştirerek insanların yaşamının robot gibi planlanıp programlanması der…
Uyku ise bilincin bir süre kapanarak vücut hormonlarının büyümeyi tetiklediği, günlük aktivitelerin yorgunluğunu attığı , yaşamsal organların buna rağmen çalışmaya devam ettiği ve tamamlanan uyku ihtiyacı sonrasında bilincin açılarak uykudan uyandığı döneme kadar uzanan zaman dilimidir.
Bu uyku esnasında tepkiler, duyular açıktır ve olası durumlarda tüm beden uyanır.
Zaman açısından 8 saatlik bir uyku ortalama sağlıklı bir insanın uyku düzenidir.
Hatta bu uyku esnasında gözlerin hızlı algılanış biçimiyle ‘rüyalar oluşmaktadır.
Bu algılanış boyutu nesne içermez , bazen görüldüklerinin aksine ne olduğu anlaşılmayan , bilinç tarafından çözülmeyen varlıklar da görülür.
Bu duyuların hissediliş biçiminin ve nedenlerinin sırrı hala çözülmüş değildir.
İnsanların çağımızda Uykuyu ve zamanı nasıl değerlendirdiğini incelediğimiz zaman
İnsanlar okul,iş vs. kendi çalışma dönemine sığdırdığı ve nerdeyse her gün sabah vakitlerinde bir mekana bağlı olarak geçirdiği çalışma fonksiyonu planlamayı oluşturan en büyük etkendir.
Bugüne baktığımızda Zaman tamamıyla insan hayatını planlama ve programlama noktasında bölünerek son evreye gelmiştir. Bir insan uyku düzeninde erken yatıp erken uyanırsa başarıyı yakaladığı tespit edilmiştir. Günümüzde ise uyku düzenleri gece ve gündüzün anlamını yitirmesi, teknolojinin gelişimi,ulaşımın kolaylaşması ,nüfus çoğalması gibi çağımızın durumları kötüye kullanılması gibi nedenlerden olmuştur.
Bunları kolektif biçimde planlayan zaman kavramını incelediğimizde olumlu ve olumsuz yanları vardır.
Zamanın olumlu yanları şunlardır :
-insan yaşamanını düzene koyar .
-insanın doğumundan ölümüne kadar programını oluşturur.
-başarılı insanlar zamanı iyi kullanarak başarıyı sağlar.
-zaman tecrübe edildiğinde işleri kolaylaştırır.
Olumsuz yanları ise :
-zaman geri gelmeyen bir kavramdır.
-zamanın kötüye kullanımı veya israfı geri gelmeyen sonuçlar doğurur.
-zamanın gelişmesi ve küçük kavramlara kadar bölünmesi insanların an’ı değerlendirmemesine yol açmıştır.
-zaman insanlarda psikolojik çok sorunlar yaratır.