1 Mayıs Ve Taksim Gerçeği

1 Mayıs Ve Taksim Gerçeği

1 Mayıs ve Taksim Gerçeği

1 Mayıs Taksim’de neden kutlanmaz? Çünkü 1 Mayıs 1977 ‘de yüzbinlerce insanın katıldığı 1 Mayıs emek ve emekçilerin bayramı bir katliam ile kana bulandı. Disk başkanının konuşmasının ardından, silahların susmadığı o kanlı mayıs gününde 33 emekçi vefat etti.

Bu konu ile ilgili bir sürü kaynakça mevcut. Hatta Taksim’de neden kutlanmamasına dair detaylı bilgi de mevcut. (Google’den hepsine ulaşabilirsiniz) Resmi rakamlara göre vefat edenlerin sayısının 33 olduğu ancak diğer kaynaklarda sayının 40’ı aştığı bu kutlama gününün tekrarı yaşanmaması için, yıllardır süre gelen Taksim’de kutlama yasağı,her yıl olduğu gibi bu yılda devam etmekte. Ve ne yazık ki hala süre gelen bir inatlaşma ile tatsız görüntüler ortaya çıkmakta. Bizlerde üzülerek bu inatlaşmaya gözlerimizle şahit olmak durumunda kalmaktayız.

Peki böylesine acı bir olaydan sonra sizce alınan bu karar doğru değil midir? Hiç bir şeyden habersiz sadece kutlama yapmak için bir araya gelen ve vefat edenlerin yanı sıra o kanlı 1 Mayıs günü 130 kişi de yaralanmıştır.

Hakları için m onca insanın başına gelen bu felaketten sonra güle oynaya aynı yerde kutlamaların yapılmasını ben de doğru bulmuyorum. Kaldı ki günümüzde gerçek emekçilerin hala kendi gününde ter döktüğü ve onların sırtından karınlarını doyuran zenginlerin tatil günü olarak değerlendirdiği bu günün, ne yazık ki gerçek emekçinin gözünde hiç bir değeri yok.

Bilmeden , araştırmadan, okumadan, gerçeğini sorgulamadan kutladığımız günlerden yalnızca biri olan 1 Mayıs emek ve emekçilerin günü ne zaman anlam kazanır biliyor musunuz? Emekçi emeğinin karşılığını gerçekten aldığında…

” İşçinin ücretini alnının teri kurmadan veriniz. ” Diyen bir peygamberin, işçinin sırtından yatlar, katlar, arabalar sahibi olan ümmeti; haklarını arayınca da kapı dışarı ediveriyor günümüzde ne yazık ki. Parası olanın haklı ve güçlü olduğu bir toplumda hak göz etmek imkansızdan da öte geliyor bana. Ve ne yazık ki tüm bunların altında yine cehalet yatıyor.

Günümüzde bir çok işverenin yüksek tahsilli olması, onu bilgi sahibi gösteriyor olsa bile. Metroda kitap okuyan bir maden işçisi ya da inşaatta çalışırken yemek molası verildiğinde kitap okumayı seçen bir inşaat işçisinden daha az bilgi sahibi olduğu gerçeğini ne yazık ki hiç bir şey değiştiremez.

Demem o ki; en alt tabaka gözü ile bakılan “işçi” kardeşlerimiz olmasa. Sahip olduğumuz çoğu şeye belki de sahip olamayacakken. 1 mayıs günü asıl onların dinlenip, haklarının en çok onlara teslim edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Zira emeklerini ödemek gerçekten çok zor. Unutmamamız gerekiyor ki en alt tabaka olarak bakılan emekçilerimiz bizim hayatımızı kolaylaştıran mihenk taşları gibi. Ve her biri toplumca çok kıymetli.

Ne bilgili emekçiler biliyorum; hayranlıkla takdir ettiğim… Bir iş adamı ile sadece iş konuşa bilirsiniz ama gerçek bir emekçi ile her şeyi konuşabilirsiniz. Sırf bu yüzden bile takdir edilmeyi hak ediyorlar.

Bir güne sığmaması gerektiğini düşündüğüm günlerden yalnızca biri olan bu gün için dileğim şudur ki; Bir gün değil, her gün emeklerinin karşılığını alabilmeleri temennisiyle. 

Hakları için ölenlere minnet ve şükran, akan tere selam ve saygı ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlu olsun.

Önceki çalışmamı da okuyabilirsiniz:

SORUMLULUK BİLİNCİ

ADINI SEN KOY İSTERSEN

 

Editör: Mesude Bozkurt

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayşe KAYACAN

29/07/1987 Balıkesir doğumluyum. Sosyal bilimler bölümü lise mezunuyum. 3 çocuk annesiyim Balıkesir Bengi ses gazetesinde 3 yıldır köşe yazarlığı ve muhabirlik yapıyorum Mutluluk ormanı cesaret suyu adında bir masal kitabım var.