Zamanın Geçen Anı “Şiir”

Zamanın Geçen Anı “Şiir”

   Zaman başlangıçtan sonsuza doğru akan bir nehirdir. Zamana müdahale edemeyiz. Hayatın bize sunduğu şarkısı veya müziği bu zaman nehrinde biz insanlar için hep aynı seviyede çalmaktadır.

O şarkının melodisini yakalayabildiğimiz yani anı yaşayabildiğimiz ve değerlendirebildiğimiz sürece içimizdeki duygu ve hissiyat yoğunluğunun kabaracağını hissederiz. Böylece o çalan hayat şarkısının o anki kelimeleri kalem vasıtasıyla kâğıda yazılır bu yazılanlar bazen şiir bazen roman olur.

Şiir duygu yoğunluğunun kalem vasıtasıyla kâğıda yazılmasıdır. Şiir doğal ve otantik olup, edebiyatın yazın kuralları çerçevesinde belirli bir kalıpta ya da ölçüde de yazılabilir veya serbest bir şekilde o anki duygu yoğunlaşmasını da anlatabilir.

Edebi türlerin en eskilerinden olan şiir, insanlığın gelişmişliği ve tarihi boyunca duygu yoğunluğunu etkili biçimde anlatmasının bir geçerli yolu olmuştur. Çünkü şiir özel bir anlatım diline sahiptir. Bu dil, günlük konuşma ve anlatma dilinden de farklıdır.

Şiir yazarken kullanılan metafor (mecaz – benzetme), sembol ve mecazlara dayalı bir anlatım dili okuyucuyu daha çok etkileyerek bir ahenk sağlar. Şiirde metafor çok önemlidir. Şiir, Şair ve Metafor arasında üçlü ve sıkı bir bağlantı vardır.

Şair duygularını anlatırken aynı anda birçok metaforları kullanır. Şiirde Metafor bir duyguyu durumu farklı ve başka bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Ben genelde şiirlerimde metaforları özlemekte, hayal kurmakta, sevgiliye kavuşamamanın ve kavuşmanın verdiği hazdaki duygu yoğunluklarında kullanırım.

Bence şiir nasıl oluşur biliyor musunuz?

Önce şair bir şeyler yaşar etkilenir sonra geçer, bir an gelir kelimeler dudağa düşer hafif mırıldanmalar başlar sonra el kalem olur sayfalarca ya da tek bir cümle yazar ve şiir ortaya çıkar.

Şiir okundukça tekrarlandıkça olgunlaşır her okuyan o şiire başka bir anlam verir böylece bu yazılanlar herkesin olur. Şiir yazmak bir duygu yoğunluğunun yani coşkun akan bir ırmağın, şiir bittikten sonra durulmasıdır.

Şiir öyle bir şeydir ki;

Önce kendini hissettirir.

Akla zekâya duyguya hâkim olur.

Sonra yaşatır, peşinde koşturur.

Bir an gelir kelimeler teslim olur ve el kalem başlar dökülmeye….

Her şey biter ve şair son noktayı koyar.

İşte şiir böyle bir şeydir.

…..

Yaz dedi kalem başladım yazmaya

Baktım kâğıda ne yazayım sana

Gönlüm doldu yağmur oldu başladı akmaya

Geçti zaman doğdu güneş yazamadan onu

Yaz dedi kalem ve

Başladım yazmaya…

 

Ali YURTSEVEN

 

Editör: Nigar KAYA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler:

#edebiyat Şiir

Yorumlar (5)

    • 28/01/2024

    Teşekkür ederim

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 26/01/2024

    Bilgilendirme için teşekkürler 🥰 Dörtlük de şahane...

  2. Ali yurtseven
    • 25/01/2024

    Teşekkür ederim

    • 24/01/2024

    Tebrik ederiz güzel bir yazı

    • 24/01/2024

    Kaleminize sağlık👏🏻👏🏻👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali YURTSEVEN

Fısıldayan Kalemler Başkan Yardımcısıyım. 1967 yılı Ankara doğumlu olup aslen Ohrid / Makedonya kökenliyim. İlk, Orta ve Lise eğitimini Ankara da, Lisans eğitimimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde tamamladım. 1992 yılında başladığım iş hayatımdan Ağustos 2022 de emekli oldum. Tarihi ve Kültürel Araştırmalar yapmak, Arkeolojik ve Turistik Doğa, Gezi, Yaşam ve Yürüyüşlere katılmak, renkli veya renksiz fotoğraf çekmek, Şiir ve Hikâye yazmak, Kişisel Gelişim, Mentörlük ve İletişim Eğitimleri düzenlemek genel ilgilendiğim alanlardır. Korhan ALTUNYAY Yazarlık Akademinden Yaratıcı Yazarlık, Derin Okuma, Kitap Tahlilleri, Prof Dr. Yavuz DEMİR’in düzenlediği Yaratıcı Yazarlık ve Metin Tasarımı konularında Sertifikalı Yazarlık Atölye Eğitimleri aldım. Hüznü Kıran Umutlar adlı şiir kitabım, Kalem İzleri ile Kalemlerin İz Düşümleri adlı Hikâye Seçki kitaplarında hikâyelerim, Şah-ı Şiirler 5 ile İz Bırakan Kalemler adlı antoloji kitaplarında yayınlanmış şiirlerim, Ankara Şehir Gazetesinde yazılarım vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İLESAM, GESAM Meslek Kuruluşları ile AKSED Kültür ve Sanat, AKL Mezunlar, Ankara Rumeliler, Türk Makedon Dostluk Dernekleri üyesiyim.