YETER Kİ BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN

YETER Kİ BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN

YETER Kİ BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN

Evet, bir şekilde engelimiz olabilir. Zaten her birey yaşadığı her an bir engelli adayıdır.
Her engel bir şekilde aşılır.
Yeter ki beyinlerimiz engelli olmasın.

Engel, bir yere varmak ya da bir şeyler yapmak istenipte birtakım eksikliklerden dolayı yapamamak anlamına gelmektedir.
Ancak, günümüz teknolojileri ve bilişim çağında meydana gelen olumlu gelişmeler ve değişimler sayesinde engel diye bir şey olamaz ve olmamalıdır.

Hele hele sevgi denen bir manevi güç var ki bunun önünde hiçbir engel dayanamaz. Yani kısaca sevgi her engeli aşacak güçtedir, diyebiliriz.

Şimdi engellere baktığımızda sosyal, fiziksel, ruhsal, psikolojik ve beynen engellerin önemli ölçüde öne çıktığını görmekteyiz. Fiziksel engelleri aşmanın yolu hem tedavi hem kamu hem yerel hem de kişisel önlemlerle çözülebilecek olmalarıdır.

Sosyal engellere baktığımızda karşımızda daha çok toplumsal ilişkiler durmaktadır. Sosyal ilişkilerin geliştirilmesi de özellikle devlet politikalarıyla ve kapsayıcı yaklaşımlarla mümkündür.

Ruhsal ve psikolojik engeller ise, öncelikli sağlık önlemleri sonrasında sevginin gücünün devreye girmesiyle yani bireye olumlu, sempatik ve sevgi dolu yaklaşımlarıyla çözülmesi mümkündür.

Hani sevgiden söz etmiştik ya işte o manevi gücün etkisi öncelikle iyi ve ahlaklı bireyler olarak yetişmemizde ve toplumsal olaylara benci yaklaşımlarla değil genel ve kapsayıcı sosyal yaklaşımlarla mümkün olur. İşte burada sevginin gücünü yüreğinde hisseden her beyin mutlak her engeli aşmaktadır.

Yani özetle; beyinlerimizi sevgi tomurcuklarımızla beslediğimizde aşılmayacak engel yoktur. Bu nedenle de hangi engel türü olursa olsun sevgiyle beslenen her beyin ve yürekle çözülmesi mümkündür.

Engel aşmada en önemli kriter, anlamak, empati yapmak, sevgiyle yaklaşmak, gerekli fiziksel düzenlemeleri yapmak ve en önemlisi de onlara olumlu yaklaşımlar sergilemektir.
Bu durumu anlamak için 3 Aralıkları beklemek yerine düzenli toplumsal ve sosyal farkındalıklar örgütleyerek sürekliliği sağlamak ve ilgililere onu hissettirmek ve yaşatmaktır.

Yine de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tüm ilgililere ve toplumumuza yararlı olmasını ve desteklenmesini diliyorum.

Yaşar GELER

Genel Yayın Yönetmeni :Elif Ünal Yıldız

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

BİR DAHA GEL

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşar GELER

01 Mayıs 1959 tarihinde Ardahan İli Çıldır İlçesi Eskibeyrahatun Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Çıldır merkezdeki okullarda bitirdi. Aile, Çıldır merkezde ticaretle uğraştığı için doğal olarak ticaretin içindeydi. 1978 tarihinde Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 01 Mart 1979 tarihinde kendi köyü olan Eskibeyrahatun Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. Aynı yıl, Ebe-Hemşire olan Tamam Hanımla evlendi. İki oğlu var. Ayrıca 2001 yılında Anadolu Üniversitesi İlköğretim Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Kars-Ardahan Çıldır ilçesi köylerinde ve Çıldır Merkez İlkokulu’nda 10 yıl görev yaptıktan sonra tayinle İstanbul’a yerleşti. Yaklaşık 33 yıl da İstanbul’da çeşitli ilçelerde ve okullarda görev yaptı. Yaklaşık kırk dört yıllık meslek yaşamından sonra 31 Temmuz 2021 tarihinde Uzman Sınıf Öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu. Emeklilikten sonra sahip oldukları MG Danışmanlık Sigorta ve Emlak’ta koordinatörlük yapmaktadır. Ayrıca öğretmen dernekleri, öğretmen sendikaları gibi meslek örgütlerinde çalıştı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Ardahan derneklerinde ve Ardahan Dernekler Federasyonunda yöneticilikleri oldu ve devam etmektedir. Bağımsız Medya ve Gazeteciler Derneği Kurucusu ve Başkan Vekilliği yapmaktadır. UNİ Haber Ajansı yazarlığı yapıyor. Sınırsız Yazarlar Birliği Derneği kurucu ve üyesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği Maltepe Şubesi Disiplin Kurulu Başkanıdır. Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanıdır. Halen çeşitli dergilerde, internet sitelerinde ve yerel gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ayrıca internet YouTube, Facebook Grup kanalları UNİ TV ve ÇILDIR TV’ de program yapımcılığı yapmakta olup, yayınlanmış dört adet; “bana Çıldır’ı anlat”, “Her Şey Şaka Gibi” “Eğitimde Yarım Asır” “bana Çıldır’ı anlat 2 Âşık Şenlik” kitapları okuyucularıyla buluşmuştur. Yeni kitap çalışmalarım sürmektedir.