Lades Oyunu ve Kökeni

Lades Oyunu ve Kökeni

 Lades Oyunu

Günümüzün vazgeçilmez ve keyifli oyunları arasında yer alan lades oyunu, dünya tarihinde önemli bir efsaneye konu olmuştur. Hayatımızda yer alan oyunlar, efsaneler ve hikayeler rastlantı değildir. İşte günümüzde oynanan ancak ne olduğu, ne için oynandığı ve kökeni pek bilinmeyen lades oyununun kökeni:

“Lades oyununu ilk oynayanların Etrüskler olduğu, Romalılardan kalan yazılı belgelerden anlaşılıyor. Tüm bilimsel araştırma ve uğraşılara rağmen bu Etrüsklerin kimler ve nasıl birileri oldukları, nereden geldikleri yüzyıllardır tartışma konusu olmuştur.

Etrüsklerin dilleri de aynı ölçüde tartışma konusudur. Sözcükleri bilinen hiçbir dile benzemez. Bu nedenle de Etrüsk dili henüz çözülememiştir. Bilinen tek şey alfabelerinin sağdan sola doğru çizilmiş 26 işaretten oluştuğudur. Lades oyununun başlangıç noktasını da işte bu alfabe oluşturuyor.

Etrüskler, tavuk ve horozun gelecekten haber verme özellikleri olduğuna inanıyordu. Bunun nedeni, tavuğun gıdaklayarak gelecek yumurtayı, horozun da öterek doğacak güneşi önceden haber vermesiydi. Yere bir daire çiziliyor, içi her biri bir harfe karşılık gelecek şekilde parçalara bölünüyor, bu bölümlere mısır taneleri konuluyor, kendisine gelecek hakkında soru sorulan tavuk tam ortaya yerleştiriliyor ve tavuk yerden bir mısır aldıkça, o mısırın bulunduğu bölümün harfi ardı ardına kaydedilerek bir cevap elde edilmeye çalışılıyordu.

Tavuğun kehaneti doğru çıktığı zaman kutsal olduğu kabul ediliyor, öldüğünde lades kemiği güneşte kurutularak saklanıyordu. Önemli olaylarda tanrılardan görüş almak istendiğinde bu kemik birer ucundan çekiştirilerek kırılıyor ve büyük parçanın kaldığı taraftaki görüş veya dileğin gerçekleşeceğine inanılıyordu. Bu nedenle kemiğin ismi çoğu kültürde “istek kemiği” veya “dilek kemiği” olarak yerleşmiştir. Türkçedeki lades kelimesinin kökeni Farsça akılda tutmak anlamındaki “yaddas” veya “yeddes” kelimesidir.”

Her kültürün kendine has bir yaşanmışlığı vardır. Tüm kültürlerin temelinde ise, SEVGİ yatmaktadır. Lades oyunu da bizlere sembollerin dilini okumayı, bir mesaj sunmayı amaçlamıştır aslında. Tavuğun lades kemiği V şeklindedir, pagan ve birçok mitolojide V’nin anlamı eşitliktir, dünyada zafer işaretinin sembolü V işaretidir, Beethoven’in beşinci senfonisi bu ritimle başlar ve bu senfoninin tamamında kreşendolar (bir müzik parçasında, seslerin gittikçe en yüksek bir noktaya doğru güçleneceğini belirtir) V şeklindedir.

Sözlerimi şu şekilde bitirmek isterim: Ladesim lades olsun, semboller hayatımızın farkındalığı ve öğreticisi olsun.

Yazar: İsmet Serhat Kahya

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Editör: Murat Çatal

Bu yazının içeriği tamamen yazarına aittir.

 

Yorumlar (1)

  1. Yılmaz Ataseven
    • 11/06/2024

    Ladesim lades olsun 👏🏼Her kültürün bir ladesi var her insanın bir tarafı olduğu gibi bir lades yani inanç zihniyet taşıması gerekmektedir V işareti Zafer anlamına geliyor Evet Rusya Ukrayna'ya girdiği zaman tankların üzerinde z işareti yazar.. Kaleminiz keskin olsun..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsmet Serhat KAHYA

7 Temmuz 1993’de Ankara’da dünyaya geldi. Mimar Sinan Anadolu Teknik liseyi 2011’de, Enerji Yönetimi Önlisans eğitimini 2013’de, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme(ingilizce) Lisansını 2018’de, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Lisansını 2023(iki yıl)’de bitirdi. 2015 yılında kazandığı Kam Personeli Seçme Sınavı(KPSS) ile sağlık bakanlığı personeli olarak görevine başlamıştır. 9 yılık kamu hizmeti süresince birçok projede, bilimsel çalışmada yer aldı ve almaya devam etmektedir. Bilimsel çalışma anlamında ilk makalesi, 2022 yılında yayımlandı. Bilimsel makalenin yanı sıra, şiir üzerine bir adet kitabı bulunmakta olup, şiir kitabı 2023 yılında basılarak birçok kitap satış sitelerinde yerini almayı başardı.