KAHRAMAN KADINLAR

KAHRAMAN KADINLAR
  1.  

MİLLİ MÜCADELEDE KAHRAMAN TÜRK KADINLARI 

     Kurtuluş Savaşında kahramanlık gösteren isimlerini bildiğimiz veya bilmediğimiz yüzlerce kadın vardır. Kadınlar sadece cephe gerisinde değil, cephede de görev alarak Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasında büyük rol oynamışlardır.

    Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’nın Çanakkale Cephesinde tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşı’nı kazanmıştır. Ancak, bu savaşta Osmanlı Devleti İttifak Devletleri’nin (Almanya, Avusturya-Macaristan daha sonra da Bulgaristan) yenilmesiyle, savaşı kaybedenler arasında yer almıştır.

   Bu yenilginin sonuçları oldukça zorlu ve yıpratıcı olmuştur. Savaşın sonucunda imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sevr Antlaşmaları ile Osmanlı Devleti fiilen sona ermiş ve tüm toprakları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiştir.

  Gerçekleşen işgal hareketlerine karşı gelişen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderlik ettiği direniş ile Anadolu’da Kurtuluş Savaşı başlamıştır.

    Kurtuluş Savaşı sırasında tüm millet son derece önemli fedakarlıklarda bulunmuş, inanılmaz cesaret örneği göstermişlerdir. Düzenli ordu kuruluncaya kadar  ellerinde olan her şeyiyle, düşman topluluklarına karşı dayanmış ve savaşmışlardır. Bu dayanışmada kadınlar  da oldukça etkilidir.

    Bazı kadınlar gösterdikleri cesaret ile tarihe, gönüllerimize isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır.Onlar Millî Mücadele kadınlarıdır. Onlar canımızdan öte  canlardır. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

BUNLAR:

  1. Çete Emir Ayşe

         Gerçek adı Emire Ayşe Aliye olan Çete Emir Ayşe, Batı Cephesi kahramanlarından birisidir. Yunan askeri Aydın ilimize doğru yaklaştığında, arkadaşları birlikte Menderes Nehri’nin diğer tarafına geçmeye çalışan Çete Emir Ayşe’nin arkadaşları kayıktan düşüp boğulmuştur.

Bunun üzerine Çete Emir Ayşe geri dönerek, Çanakkale’de şehit düşen eşinden kendisine kalan elmas küpeleri satıp, kendisine bir tüfek almış ve dağa çıkmıştır. Akabinde ise Yörük Ali Efe’nin ekibine katılarak, Aydın’da Yunan askerine karşı savaşmıştır. Gösterdiği cesaret ve başarıdan ötürü ise kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir.

  1. Gördesli Makbule

   Gördesli Makbule, Batı cephesinde savaşmış bir kahramandır. Gördesli Makbule; Yunan işgali başladıktan sonra, kocası Halil Efe ile Türk çetelerine katılmıştır. Silah arkadaşlarına cesaret vermek için ön safhalarda çarpışan Gördesli Makbule, savaş sırasında şehit düşerek hayatını kaybetmiştir.

  1. Hafız Selman İz beli

  Hafız Selman İzbeli, Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’daki kadınları toplayarak, asker için çorap, içlik vb. şeyler ördürmüştür. Bu giyecekleri ise cepheye göndermiştir. Kastamonu’daki ilk kadın meclis üyesidir. Ayrıca Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kadınlar Kolu kurucularından bir tanesidir.

 Bir Cumhuriyet Kadını olan Hafız Selman İz beli, savaş bittikten sonra Türkçe harfler ile okuma ve yazmayı öğrenmişti.

  1. Halide Onbaşı

    Halide Edip Adıvar, yani Halide Onbaşı, savaş sırasında cephede Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almıştır. Asker olmamasına rağmen, kendisine gösterdiği başarılar nedeni ile onbaşı rütbesi verilmiş ve bir savaş kahramanı sayılmıştır.

  1. Halime Çavuş

   Kocabıyık olarak da bilinen Halime Çavuş, erkek kılığına girerek Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Kocabıyık, savaşta mühimmat taşımak ile görevlendirilmiştir. Savaş sırasında düşman ateşine yakalanan Halime Çavuş, ayağından sakatlanmıştır.

  1. Kara Fatma

   Gerçek adı Fatma Seher Erdendir. Erzurumlu Kara Fatma olarak bilinir.  Kara Fatma ilk olarak Balkan Savaşı’nda görev almıştır. Akabinde ise 1. Dünya Savaşı’nda, ailesi ile Kafkas Cephesinde savaşmıştır. Savaş tecrübesi olan Kara Fatma, Batı Cephesinde, Milis Müfreze Komutanı olarak görev yapmıştır.

Geneli kadınlardan oluşan birliği ile, düşmanları yenmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul’dan silah ve adam kaçırmış, İzmir’de de benzer faaliyetlerde bulunmuştur.

  1. Nezahat Onbaşı

      Nezahat  Baysel, yani nam-ı diğer Nezahat  Onbaşı; 70. alayın simgesi konumunda bir milli mücadele kahramanıdır. Dokuz yaşında cephelerde görev almaya başlayan Nezahat Onbaşı; Geyve Savaşı, Konya İsyanı, I. ve II. İnönü Savaşları, Sakarya ve Gediz Muhaberelerinde savaşmıştır.

  1. Şerife Bacı

     Şerife Bacı; İnebolu’daki savaş cephanelerini Ankara’ya götürmekle görevli bir savaş kahramanıdır. Soğuk kış şartlarına aldırmadan, çocuğu ile bu görevi başarı ile yerine getirmiştir. Şerife Bacı, cephaneler ıslanmasın diye onları kendi ısınma battaniyesine sarmış, bebeği soğuktan donarak ölmesin diye de, onu cephanelere sarmıştır

  1. Tayyar Rahmiye

      Tayyar Rahime, Güney cephesinde Fransızlara karşı savaşmıştır. Görevi ilk başta kundakçılık ve keşif yapmak olan Tayyar Rahime, ileriki dönemlerde savaşta da bizzat çarpışmıştır. Ateş altında kalan iki silah arkadaşını kurtarmak için kendisini siper etmiş ve şehit düşmüştür.

   8 Mart Kadınlar Günü’ n de Kurtuluş Savaşımızda emeği geçen, adları bilinen ve bilinmeyen binlerce kadınımızın, atalarımızın anısına saygıyla…

Ruhları şad mekanları cennet olsun.

 

 

                             

 

 BEN ANADOLU KADINIYIM

 

Dağda çoban,

Ovada ırgat,

Makbule, Nezahat, Halime 

Ben Anadolu kadınıyım!

 

Barışta mimoza,

Savaşta Kara Fatma

Cephede Nene Hatun 

Ben Anadolu kadınıyım!

 

Okulda öğretmen,

Evde öğreten,

Hep yol yordam gösteren,

Ben Anadolu Kadınıyım!

 

 

Her yanı dert,

Çelik gibi sert

İnsanlıkta mert 

Ben Anadolu Kadınıyım!

 

Acıyı  yoğuran

Açlıkta doyuran

Savaşta cepheye koşan

Ben Anadolu Kadınıyım!

 

Denizler gibi mavi,

Gökler gibi semavi,

Umut hasret ve sevgi,

Ben Anadolu Kadınıyım!

 

Geçmişi geleceğe bağlayan,

Çağıl çağıl çağlayan,

Bir bütünün yarısı, yarımların bütünü,

Ben Anadolu Kadınıyım!

 

Namusumdur vatanım,

Şerefimdir bayrağım

İlkelerim ATATÜRK

Ben  Kahraman Türk KADINIYIM!

 

KURTULUŞ SAVAŞI KADIN KAHRAMANLARIMIZIN ANISINA SAYGIYLA..

Kaynak:

Tarih kitapları

https://www.dr.com.tr/Kitap/Yuzyilin-Gozyaslari/Edebiyat/Siir/Turk-Siiri/urunno=0001883151001

Bir önceki çalışmamı da inceleyebilirsiniz:

CAN KAYAM ŞENKAYA’M

Daha önceki yazılarımı okudunuz mu? 

 

Editör: Mesude Bozkurt

Yorumlar (3)

  1. Havin Ezo
    • 8/03/2024

    Kurtuluş Savaşı'nda kahramanlık gösteren kadınlar, tarih boyunca unutulmaz bir iz bıraktılar. Onların cesareti, fedakarlığı ve vatan sevgisi, milletimizin bağımsızlık mücadelesindeki önemini gösteriyor. Kurtuluş savaşında önemli rol alan kadınları okumak etkileyiciydi teşekkürler bu anlamlı yazı ve şiiriniz için Sevil Hocam 🧚‍♀️🌹

  2. Bekir SEVİK
    • 8/03/2024

    Yüreğinize sağlık Sevil Hanım. Okurken tüylerim diken diken oldu, şiire gelince de gözlerim doldu. Sizi samimiyetimle kutluyorum.

    • 8/03/2024

    Yüreğinize sağlık Ruhları şad mekanları cennet olsun 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rabiya Sevil YÖRÜKOĞLU

Uzman Öğretmen, Yazar-Şair ve fisildayankalemler.org Editörü Kar Gülleri, Mucit Ozan, Dinozorlar Bornova'da, Mırmır ile Mırnav, Bir an Sığacık, Yüzyılın Gözyaşları ve Çiğ Damlası kitaplarının yazarı.