Burla Hatun

Burla Hatun

Burla Hatun;

Bugün sesini ve kendini özlediğim Azra’m, elinde yaptığı browni ile geldi. Kocaman bir genç kız o artık. Hemen çay suyunu koyduk ve salona geçtik. Günlük konulara bir dakika ayırdık. Çok yoruluyor okulda bu aralar. O yüzden çok da sorulara boğmak işime gelmedi. Arada bana gelmesi ona da bana da iyi geliyor. 

Şimdi hangi hatunun kapısını çalacağız, hangisinin tarihi yaşantısını dile getireceğiz biliyor musun dediğimde “bilmem” demesi normaldi. Nereden bilsin Burla Hatun’dan söz edeceğimi? 

“Hiç duymadım kimmiş bu hatun, hangi özellikleri ile bugüne kadar ünü gelmiş anneanne?” dedi. 

“Bakalım görelim kimmiş, neymiş, dinlersen kuzum anlatırım.” dedim. Hemen çayları getirdi ve biz bugünkü serüvene başladık.  

Burla Hatun kim demeden önce “Burla” ne demek, ona bakalım mı? dedik ve “bur” kökünden türediğini, “burlamak” “gezmek dolaşmak” anlamında olduğunu gördük. Burcu (parfüm) bura (Burçin) geyik anlamı ile aynı kökten geldiğini de öğrendik. 

Gelelim kızımıza; Türk efsanelerinde çok geçen, yanında kırk kadınla savaşan bir cengaver kadın bu güzeller güzeli. Savaşçı kadın motifini simgeler. Amazon kadınları gibi bunları da savaşçı kimliği ile tarih sahnesinde görüyoruz. 

Boyu uzun “Burla Hatun” veya “Saçı Uzun Sırma Hatun” gibi söylencelerde rastlıyoruz adına.

Korkut Ata hikayelerinde bir de karşımıza çıkıyor! “Sırma Hatun” güzelliği simgeleyen kadın demek. 

Burla Hatun Salur Koca’nın eşidir. Oğullarının adı Uraz’dır. Babası ise Balurhan veya Balarhan olarak geçmektedir.

Türk kadını bozkırda yaşadığı dönemde, bir erkek gibi ata binen, dövüşen ve silah kullanan yiğit kadınlardı. Evde, obada ve savaşta onu hep eşinin yanında görmekteyiz. Güçlü ve bilge kadın, güçlü aile, iyi yetiştirilmiş çocuklar demektir. Bu kadınlar kurulan devletlerde hep eşlerinin yanında olmuşlar. 

Şimdiki kadınların her alanda iş dünyasında yer aldığını görmekteyiz ama sanki bir şeyleri atlıyoruz ve teknolojiyi yerli yerinde kullanmıyoruz. 

Toplum olarak değer yargıları çürümekte. O yüzden kendimize dönmek zorundayız. Eski yürekli kadınlara ve güçlü kadınlara daha çok ihtiyacımız var. Kaliteli toplum kaliteli milleti ve kaliteli toplum, kaliteli devleti oluşturur.

O yüzden gençlerimiz de çok önemli. “Senin sayende bak ne güzel tarih sayfaları arasında geziyoruz. Seninle gurur duyuyorum” dedim ve öyle sıkı sarıldık ki; kalbinin atışlarını yüreğimde hissettim. Nasıl güzel bir duygu bu…

Torunla tarih sohbetleri harika bir tat. Öyleyse devam der gibi baktı ve biz yeniden günlük sohbete daldık.

Kaynak: Wikipedi

Türk Söylence Sözlüğü,

Deniz Karakurt, Türkiye, 2011 (OTRS: CC BY-SA 3.0)27 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Semiray SEZGİN

Editör: Sonay BİLGİ ARABACI

Baş Editör: Elif ÜNAL YILDIZ

Diğer Yazılarımı Okudunuz mu?

https://fisildayankalemler.org/anadolu-erenlerinden-uftade-hazretleri/

 

Etiketler:

#edebiyat #tarih

Yorumlar (2)

  1. Semiray Sezgin
    • 4/03/2024

    Bekir bey çok teşekkür ederim. Sağolun

  2. Bekir SEVİK
    • 1/03/2024

    Kaleminize sağlık Semiray Hanım. Bir sonraki yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Semiray Sezgin

Samsun Doğum Hastanesi'nde özlemle beklenen bir bebek olarak dünyaya gelmişim. Tarih 5/10/1960 .Neden böyle derseniz benden önce doğup yaşamayan karındaşlarım arkasından özel dua ve kurbanlar keserek bana kavuştuklarını ifade eder ailem...