BURAYA ÇÖP DÖKMEK YASAKTIR

BURAYA ÇÖP DÖKMEK YASAKTIR

Buraya Çöp Dökmek Yasaktır

Hemen her yerde, apartman duvar diplerinde, işyerleri önünde sıkça rastladığımız bir uyarı yazısı, bunun bir de küçük idrar ile ilgili olanı da vardır ya neyse…

Bu uyarı cümlesi beni her zaman düşündürmüştür. Biz toplum olarak daha nereye çöp dökeceğimizi, atacağımızı bilmiyor muyuz diye.

Bu uyarı yazısına hepimiz sıkça rastladığımıza göre demek ki bilmiyoruz. Özellikle 1970-80’lere kadar ülkemizde eğitim oranı çok düşüktü. Ülkenin geneli ya ilkokul mezunu ya da ilkokuldan terkti. Hatta bir çok insan tanıdım okuma yazma hiç bilmiyorlardı.

Bu nesil ile bir şekilde haşır neşir olmuş biri olan ben bu insanların nezaketine, başkasına zarar vermemek için çırpınışına hayran kalırdım. Bu insanlar ulu orta yere kibrit çöpü bile atmazlardı. Yarım asırı geçmiş yaşımda şahit olduğum olaylar beni çok şaşırtıyor. Üstelik ülkenin çoğu lise-üniversite mezunu.

Yolda yürürken gençlerimiz içtikleri suyun şisesini yere atıyorlar. Bitmiş sigara paketini fırlatıyorlar. Sabahleyin erkenden parklara bir göz atarsanız ne demek istediğimi daha kolay anlayacaksınız. Demem o ki eğitim düzeyimiz arttıkça aslında eğitimsizlik düzeyimiz artıyor.

Üniversite ile birlikte 14 -15-16 sene boyunca eğitim- öğretim verdiğimiz insanlara hâlâ çöp dökeceği yeri öğretemiyoruz. Kimyayı, fiziği, matematiği ve diğer branşları nasıl öğretelim?
İlk önce anne, baba olarak çocuklarımızı nasıl saygılı bir insan olarak yetiştireceğimizin yollarını aramalıyız.

Bizden sonra eğitim sistemimiz de bu konuyu öncelikleri arasına almalıdır diye acizane düşünüyorum. Önce insan olmayı öğrenirsek ilmi ve fenni konuları daha çabuk öğreniriz kanaatindeyim. Bana katılanlar lütfen parmak kaldırsın derken unutmadan belirteyim, “BURAYA ÇÖP DÖKMEK YASAKTIR”.
Kabul buyurursanız bir şiirime de beğenilerinize sunuyorum.

Cehalet

Alimlikte son mertebe
Rest çekiyor her mektebe
Bilgi onda tepe tepe
Ne güzel şeysin cehalet

Ekonomi ve siyaset
Her konuda var delalet
Her şey onda tam isabet
Ne güzel şeysin cehalet

İtibar etmez delile
Her şeyi bilir dil ile
Çok yaşarsın bu hal ile
Ne güzel şeysin cehalet

Ozan Kasım dediğin boş
Sen boşuna bilgiyle coş
Bu dünya cahile pek hoş
Ne güzel şeysin cehalet

 

Ozan Kasım KOL

Editör: Nigar KAYA

Baş Editör : Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

ÇANAKKALE ZAFERİ 

Yorumlar (2)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 28/03/2024

    Eğitimle nezaket ayrı şeyler hocam 😔 O yüzden ilköğretim ve anasınıflarında okuma ve temel matematik yanında toplum ve çevre bilinci, insan olmak dersleri verilmeli hem de uygulamalı olarak...

  2. Erdin
    • 26/03/2024

    Çok doğru bir konuyu ele almış siniz kaleminize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ozan Kasım KOL

Ozan Kasım Kol 1971 tarihinde Samsun' un Çarşamba İlçesi'nin Beyyenice köyünde doğmuştur. Çocukluğu Beyyenice köyünde geçen şairimiz , Turizm ve Otelcilik mezunudur. Lise yıllarında edebiyat öğretmeninin aşırı telkiniyle şiire önem veren Ozan Kasım Kol "Dünyanın Dengesi Sevgi (2021), Meriç ile Tuna (2023) ,İstiklal Yıldızları (2024)" isimli kitapların şairi ve yazarıdır. Bazı şiirleri türkü olmuş olan şairimiz aynı zamanda Kültür Bakanlığı halk şairidir. Tansiyon dergisinde türkülerimizin hikayelerini araştırıp yazmaktadır. Yedi Sanat Derneği (Yesader) ve MSG üyesi olan Ozan Kasım Kol ,Ahmet Erhan,Arife Gül ve Gülüzar isminde üç çocuk babasıdır.