BMW VE İSETTA’NIN TARİHİ

BMW VE İSETTA’NIN TARİHİ

BMW VE İSETTA’NIN TARİHİ

Merhaba! Uzun bir aradan sonra sizlerleyim. Bugün size en sevdiğim markalardan biri, hatta en sevdiğim markayı anlatacağım. Bukalemun derim ben ona çünkü en spor modeliyle bile sportiflik yanı sıra makam havası verir. 5 ve 7 serisi yanında, 3 kasası bile – ki bu daha çok genç odaklı olan kasasıdır – makam olarak kullanılmıştır, bilenler bilir.

Sadece gerçek seveninin nazını çekeceği ve yüzde doksan kesimin abarttığımı düşünebileceği, fakat çevremin deyişiyle yaptırdığı harcamalar ve fazla ilgiye muhtaç olmasından dolayı yuva yıkan marka BMW’yi kısaca anlatacağım.

Sizi bilmem fakat bence kötü araba yoktur, bakımsız sadece araç olarak görülen otomobiller vardır. Demiştim birkaç önceki yazımda; arabalarda sevgili gibidir, ilgilenmezseniz yarı yolda bırakır. Yapacağınız masraflar gönül almak için harcadığınız bakım ücretleri gibidir, toparlayana kadar yaptırmayacağı harcama kalmaz.

Kısaca BMW hikayesinden bahsedecek olursam;

Introducing BMW's new brand design for online and offline communication.

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında, BMW bir uçak motoru üreticisi olarak kuruldu. Selef şirketlerden Bayerische Flugzeugwerke AG’nin kuruluş tarihi olan 7 Mart 1916, günümüzde BMW’nin kurulduğu tarih olarak kabul ediliyor. Bavyera’ya özgü beyaz ve mavi renkteki efsanevi BMW logosu, 1917’de marka olarak tescillendi. Tabii ki onun da çoğu marka gibi sıkıntıları oldu. Her markanın iflastan kurtaran bir modeli olduğu gibi, bunun da var.

O model; 1955-62 yılları arasında üretilen ve şirketi iflastan kurtaran minik otomobil Isetta pek çok kişinin gönlünde özel bir yere sahip klasik bir modeldir. Akıllı bir konsept ile abartısız cazibeyi bir araya getiren bu minik otomobilin ortaya çıkışı ise ilginç bir öyküye sahip.

BMW Isetta'nın Hikayesi | BMW Joy Blog

 

BMW Isetta 300 1959 for sale at Erclassics

BMW, 1950’lerin ortasında iflasın eşiğindeyken ve motosiklet üretimi de düşüşteyken, çok fazla geliştirme maliyeti gerektirmeyen yeni bir modele ihtiyaç duydu ve çözümü 1954 Torino Otomobil Fuarı’nda buldu. Fuara katılan BMW temsilcileri, buzdolabı ve mini otomobiller üreten İtalyan üretici Iso Rivolta’nın standındaki üç tekerlekli bir otomobil dikkatlerini çekti. Buzdolabına benzeyen büyük bir kapıya sahip olan “Isetta” adındaki otomobile hayran olan temsilciler, bu minik araçta büyük bir gelecek görerek Isetta’nın lisans hakkını ve üretim donanımını satın aldı.

İtalyan üretici Iso Rivolta’nın tasarımı “balon otomobil” olarak tanımlanan Isetta’lar, önde bir kapı ve arkada dört zamanlı tek silindirli bir motora sahipti. Marka, ilk olarak otomobilin motorunda ve yürüyen aksamında gereken iyileştirmeleri yapsa da Isetta, mütevazı görünümünü kaybetmedi. BMW minik otomobili piyasaya sunacağı zaman ‘balon araba’nın orijinal adı olan Isetta’yı değiştirmek istemedi ancak bir teker daha eklediler. 1956 yılında Bavyera fabrikası daha yüksek performanslı bir versiyonu, 300 cc motora ve 13 bg güce sahip olan BMW Isetta 300’ü piyasaya sundu. Her iki versiyon da azami 85 km/sa hıza ulaşabiliyordu. Diğer yandan BMW Isetta, döneminde iki yetişkin yolcunun yan yana oturabildiği tek mikro otomobildi. Piyasaya çıktıktan kısa bir süre içinde büyük ilgi gören model, halk tarafından “bubble car” ismiyle anılmaya başladı. Isetta, o dönemde şehir içinde dolaşmak veya kısa mesafelerde kullanmak üzere en iyi otomobil olarak lanse ediliyordu. Boyut avantajıyla diğer tüm otomobillerden daha fazla manevra kabiliyetine sahip olması da bunu doğruluyordu. Kapısı öne doğru açıldığından inip binmesi oldukça kolay olan otomobilde bagajlar ise otomobilin dış kısmında yer alıyordu.

1959 BMW Isetta 300 for sale on BaT Auctions - sold for $36,000 on November  19, 2021 (Lot #59,968) | Bring a Trailer

Kısa sürede çok satan otomobiller arasında yer alan Isetta, yalnızca 2 bin 550 Alman Markı (bugün yaklaşık 1.300 Euro) fiyatıyla çoğu kişinin satın alabileceği bir otomobildi. Isetta kullanabilmek için normal ehliyete sahip olmaya da gerek yoktu, motosiklet sürüş belgesi yeterliydi. Üretimin sürdüğü sekiz yıllık dönemde toplam 161 bin 728 Isetta satıldı. Bugün Isetta, BMW’yi iflasın eşiğinden kurtaran model ve dünyanın en başarılı tek silindirli otomobillerinden biri olarak başarısını hâlâ koruyor.

Gürkan Daşkıran

Benim favori modellerim ise E39 ve E38.

 Lembras-te deste? O E39 é para alguns o melhor BMW M5 alguma vez produzido      VE       BMW / 7 Series / 7.40i / ~E38 740İ~STRATUS GRİ~ORJ M~4K ISTMA~RECARO~ÖZEL  SERİ JNT~AHŞP~ at sahibinden.com - 1047249408

E39                                                                                      E38

KAYNAKÇA:

1. https://www.pazarlamasyon.com/bmw-yi-iflasin-esiginden-kurtaran-minik-otomobil-isetta#:~:text=%C3%9Cretimin%20s%C3%BCrd%C3%BC%C4%9F%C3%BC%20sekiz%20y%C4%B1ll%C4%B1k%20d%C3%B6nemde,biri%20olarak%20ba%C5%9Far%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1%20h%C3%A2l%C3%A2%20koruyor.
2. https://www.bmw.com.tr/tr/topics/fascination-bmw/bmw-heritage-wall.html#:~:text=Birinci%20D%C3%BCnya%20Sava%C5%9F%C4%B1%20s%C4%B1ras%C4%B1nda%2C%20BMW,1917’de%20marka%20olarak%20tescillendi.

Editör: Murat Çatal

Genel Yayın Yönetmeni: Elif Ünal Yıldız

Bu yazının bütünü yazarına aittir.

Bir önceki yazımı okudunuz mu?

KARA TREN

 

Etiketler:

#fisildayankalemler

Yorumlar (1)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 30/06/2024

    Zor zamanlarda kaliteden ödün vermeden çözüm üretmek budur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gürkan DAŞKIRAN

16.09.1997 Zonguldak doğumluyum. İkizim olmak üzere iki kardeşim var. İlk okulu Kozlu ilköğretimde, Liseyi Kozlu Lisesi’nde eşit ağırlık olarak okudum. Üniversite B.E.Ü Harita Kadastro bölümünden mezunum. Kitap okumayı seviyorum fakat şiire olan ilgim Muzaffer Tayyip'in öldükten sonra şiirini okuyunca araştırma ve okuma isteği daha bir içten gelmeye ve sıradan aktivitelerden daha rahatlatıcı gelmeye başlamıştır Yazma isteği ise duygu yoğunluğu ve okumaktan gelen ilham, nelere yatkın olup olmadığının araştırması sonucu çıkan bir hobimdir. ilk eserim "Söyleyemedim Yazdım" adlı şiir kitabıdır.