TÜRK KAHVESİ

TÜRK KAHVESİ

TÜRK KAHVESİ

Keşfedilmesi ile ilgili iki farklı rivayet olan kahvenin anavatanı Etiyopya’ dır Osmanlıya geçmesi sınırlarının genişlemesi ile Yemen Valisi Özdemir Paşa, kahve lezzetini Osmanlı Sarayı’na sunmuştur. Böylece Yemen ile İstanbul arasında kahve ticareti de başlamış olur. İlk önce kahveye mesafeli yanaşılır. Daha sonra “Şeyhülislam Fetvası” ile önce sarayın sonrada halkın en favori içeceği olur.

Yine aynı dönemde halkın bir araya geldiği “qahveh khaneh” olarak adlandırılan kahvehaneler de kurulmuştur. İlki 1550 yılında İstanbul’da kurulan bu kahvehanelerde önce ticaret yapan insanlar sonra da yerli halk toplanarak kahve eşliğinde önemli konuları tartışmaya başlamışlardır.

Kendine has hazırlanışı ve pişirme şekli olarak ve dünyaya “Türk Kahvesi” ismi ile ünlenen kahve Türk sosyal hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Öyle ki kız isteme törenlerinde onay verilir verilmez “Getir kızım şu kahveleri” cümlesi eklenmiş. Gelen kahvelerde damadın kahvesine tuz ve bilumum baharat eklenerek şakalar yapıldığı hepimizin malumudur. Birlikte içilen kahveye kırk yıl hatır biçilmesi de cabasıdır.

Avrupa kahveyi Osmanlıdan almıştır. Bununla ilgili de çeşitli rivayetler vardır. Bir tanesi Venedikli tüccarlar tarafından İtalya’ya götürüldüğüdür. Diğer rivayet 2. Viyana Kuşatmasında başarısız olan Osmanlı ordusu ağırlıklarını bırakarak geri çekilince, bırakılan ağırlıklar arasında kahve de vardır.

Kahveyi bilmeyen Avrupalılar, imha etmeyi düşünürken kahveyi bilen bir gezgin bunun kahve olduğunu ve nasıl tüketildiğini onlara öğretir. Ülkemizde baş tacı olan kahve son zamanlarda tacını çaya kaptırmış olsa da yine revaçta olup hatta telvesinden fallar bakılacak kadar önemlidir.

Türk kahvesi haricinde bir çok çeşidi yapılan kahve hemen her köşe başında zincir şubeler olarak yine insanların tercih ettiği bir içecek olarak hayatımızda olmaya devam etmektedir.

(Türk) Kahve(Si)

Türk kahvesi diye namı seçildi
Sade, orta ve şekerli içildi
İçimine kırk yıl hatır biçildi
Telvenden fallara baktılar kahve

Yemen’den yürüdün bütün dünyaya
Tacını tahtını kaptırdın çaya
Otantik lezzetin bak kaldı yaya
İnsanlar kafeye aktılar kahve

Osmanlıdan gördü aldı Avrupa
Fincanı büyüttü dop dolu kupa
İsimler değişti gelmez hesaba
Ateşini farklı yaktılar kahve

Ozan Kasım Kol ‘un gönlüne düştün
Soğuk suyla közde çok farklı piştin
Dikkat edilmezse cezveden taştın
Köpüğünü yere döktüler kahve

OZAN KASIM KOL

Genel Yayın Yönetmeni: Elif ÜNAL YILDIZ 

Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?

GEÇMİŞ BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN MU?

Yorumlar (5)

  1. Yıldız Tek Gamlı
    • 10/05/2024

    Kaavesiz bir hayat düşünsene!!! Tövbe bismillah 😁 Kahve önemli...

  2. Bekir SEVİK
    • 1/05/2024

    Hocam kahve nasıl gelmiş, nereden gelmiş ve kim getirmiş bilmem; ama getirenden Allah razı olsun. Şimdi düşünüyorum da, Türk kahvesi olmasa ben ne yapardım azaba? 😊😊 Kaleminize sağlık Ozan hocam.

  3. Fatma. Demir
    • 1/05/2024

    Eline kalemine sağlıkçok güzel olmuş yazınız Bu vesile ile en kısa zamanda içemediğimiz şu kahveyi de içelim aldık.. 🙃 Başarıların daim olsun kardeşim

  4. Kutlu Semiz
    • 29/04/2024

    Kalemine sağlık üstadım 🌷🫡🥰🫰🏻

  5. Kudret
    • 29/04/2024

    Eh, bir kahveni içeriz bir gün artık. Güzel bir tanıtıcı yazı olmuş. Eline sağlık. Sevgiyle...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ozan Kasım KOL

Ozan Kasım Kol 1971 tarihinde Samsun' un Çarşamba İlçesi'nin Beyyenice köyünde doğmuştur. Çocukluğu Beyyenice köyünde geçen şairimiz , Turizm ve Otelcilik mezunudur. Lise yıllarında edebiyat öğretmeninin aşırı telkiniyle şiire önem veren Ozan Kasım Kol "Dünyanın Dengesi Sevgi (2021), Meriç ile Tuna (2023) ,İstiklal Yıldızları (2024)" isimli kitapların şairi ve yazarıdır. Bazı şiirleri türkü olmuş olan şairimiz aynı zamanda Kültür Bakanlığı halk şairidir. Tansiyon dergisinde türkülerimizin hikayelerini araştırıp yazmaktadır. Yedi Sanat Derneği (Yesader) ve MSG üyesi olan Ozan Kasım Kol ,Ahmet Erhan,Arife Gül ve Gülüzar isminde üç çocuk babasıdır.