ELİF ÇELİK İLE SÖYLEŞİ

ELİF ÇELİK İLE SÖYLEŞİ

 

ELİF ÇELİK İLE SÖYLEŞİ

Fısıldayan Kalemler Yayınevi kadrosunda bulunan Kuşaktan Kuşağa Eski Masallar kitabının yazarı Elif ÇELİK ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

1. Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Kars’ın Susuz ilçesinde dünyaya geldim. Evli ve iki çocuk annesiyim. Kitaplarımda daha çok her türlü hissedilen derin duygu durumlarını, okuyucunun da kendini bulabileceği farklı tür şiir ve şarkılarla okuyucuya sunmuştum. Şiirler duyguları, masallar düşleri, günlükler ise yaşanmışlıkları içerir. İlk kitabım olan İçimdeki Sen adlı şiir kitabımda şiir ve şarkılar var. Zamanın Kıyısında adlı kitabım günlük tarzında diyebileceğimiz ama hayatın ta kendisini anlatan bir kitap oldu. Kuşaktan Kuşağa Eski Masallar adlı masal kitabımı ise; siz değerli fısıldayan kalemler yayınevinde baskısını gerçekleştirmiş olduk. İyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Emeği geçen Baş Editör ve Mizanpajda Murat ÇATAL başta olmak üzere Genel Yayın Yönetmeni Elif ÜNAL YILDIZ ve yayınevi ekibine teşekkür ederim.

2. Yazma yolculuğunuz ne zaman başladı?

Yazma yolculuğum üniversite yıllarımda şiir yazmakla başladı. Esasen çok daha geriye gidersek bunun temellerinin çocukluğuma dayandığını tahmin ediyorum. Yaşadığım coğrafya beni hep doğayla baş başa bıraktı. Daha çok içe dönük ve empati kuran bir çocuktum. Her olayın, her davranışın ardında doğruyu arardım. Farklı davranışların insanlar üzerindeki tepkisini araştırırdım. Acaba doğru davranış şekli nasıl olmalıdır? Aynı durum karşısında ben olsaydım ne yapardım diyerek kendimce olayı içselleştirir ve muhakeme ederdim. İnsan ilişkilerinde de böyleydim, arkadaşlıkta da hatta doğayla bile empati kurardım. İyi bir şiir yazmak istiyorsak duygular çok önemlidir. Bununda en çok empati kurma ve gözlem yeteneği ile gerçekleşeceğini düşünüyorum.

 

3. Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı?

Üzerinde şu an çalıştığım aslında yazmakta olduğum bir roman var. Arada ilham gelince de şarkı ve şiir yazıyorum. Romanım da herkes kendinden bir şey bulabilecek. Hatta bir sinema filmi bile çekebilecek nitelikte bir roman olsun istiyorum o yüzden biraz zaman alacak.

4. Yazar ve yazar adaylarına önerileriniz nelerdir?

Yazar ve yazar adaylarına tavsiyem; Öncelikle her insanın farklı bir yeteneği olduğunu düşünüyorum. Çünkü her birimiz farklı şartlarda ve farklı ailelerin çatısı altında büyüdük. Bazen bize öğretilen her şeyi doğru sandık daha ötesine gidemedik ve başkalarının doğrularıyla yaşadık. Onların çizdikleri sınırlar içerisinde hapsolduk. Oysaki bir insan kendi sınırlarını, değerlerini kendi belirlemeli. İşte bu yüzden insan okumalı ve kendini geliştirmelidir. Kendi karakteriyle ben buradayım diyebilmelidir. Yazar adaylarına da tavsiyem bir şeyi yazmak için yazmasınlar, bardağı dolup taşınca yazsınlar. Çünkü gerçek olgunluk işte tam da o zaman başlıyor. Herkes kendini içinde arasın, kendiyle yarışsın istiyorum. İçindeki güzelliği keşfettiği zamanda herkesin bu dünyaya bırakacak bir meziyetinin olduğunu düşünüyorum. Bu dünyanın bilgili, akıllı ve bildiğini öğreten, paylaşan, yazan değerli yazarlarımıza, akademisyenlerimize, bilim adamlarına kısaca topluma faydalı olan her insana ihtiyaç var. Yazarlarımıza burada düşen görev topluma iyi bir rehber olabilmektir. Bunu da bir nebze olsun başarabilmişsek ne mutlu bize!

5. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Hayat tecrübe edilen bir yoldur ve bu yolda bazen tek bir doğruyu bulmak için diğer bütün yolları denemek gerekiyor. Âmâ yine de denemekten, gayret göstermekten vazgeçmesinler. Bir bilim adamı yayımladığı makale ve araştırmalarla bilgisini aktarır. Doğruluğu kanıtlanmış bilgilerdir bunlar. Önemli olan doğru bilgilerle insanlara rehber olmaktır. Biz Yazarların, Akademisyenlerin amacı da budur. Evet, coğrafya kaderdir ama biz eski zaman da değiliz bilgi çağındayız ve bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Eğer kendimizi bulmak istiyorsak, okumalı ve kendimizi geliştirmeliyiz. Bu gayreti gösterirsek zaten başarı bizi takip edecektir.

ELİF ÇELİK

GENEL YAYIN YÖNETMENİ: ELİF ÜNAL YILDIZ

KUŞAKTAN KUŞAĞA ESKİ MASALLAR SATIŞ LİNKİ

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kusaktan-kusaga-eski-masallar/712982.html

 

 

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uğur Tokuş

1975 istanbul doğumluyum. Baba tarafım aslen Sivas Zaralıyım. İki çocuklu bir ailenin ilk çocuğuyum. Evli ve Berzah adında bir kız babasıyım. İlk orta ve lise tahsilimi istanbul’ da yaptım. İstanbul Sultanahmet Matbaa Meslek Lisesi mezunuyum. Orta derece ingilizce ve Almanca bilmekteyim. 30 senelik Matbaa tecrübem var. Kendimi yazma tutkusu lise yıllarına dayanan,sinema, müzik, kitaplar ve kendimi geliştirebileceğim her alana aşık bir kişi olarak tanımlayabilirim. Kişisel hayatımda doğanın ve sade yaşamın büyük bir savunucusuyum dur. Aynı zamanda, farklı kültürleri ve bakış açılarını keşfetmek amacıyla bunlarla ilgili belgeseller, filmler ve kitaplar okumayı seven biriyim. Bu deneyimlerin, benim eserlerimde evrensel temalarla derinlemesine ilgilenmem de katkı sağlayacağını düşünürüm. Zaten ilk kitabım ” Hayatın Felsefi Yolları “ bu gözlemlere olan merakım sonucu ortaya çıkmış bir eserdir. Şu an yayında olan Hayatın Felsefi Yolları isimli bir kitabım var ve 2024 Mavi Kuş Medya Edebiyat ödüllerinde okur oylarıyla belirlenen En İyi Çıkış Yapan Felsefe Yazarı Dalında Birinci oldum. Halen yakın zamanda Çıkarmayı planladığım Polisiye-Gerilim türünde romanımın son kontrolleriyle uğraşmaktayım. Sosyal medya üzerinden paylaştığım şiir ve kısa makale yazılarım mevcut tüm amacım yazılarımla daha fazla insana dokunabilmek ve kendimi daha donanımlı hale getirerek edebiyat dünyasına yazılarımla neler katabileceğimi görmek. Yazmak, okumak ve öğrenmek; bu üçlü, hayat boyu rehberim olmuştur.