YETER Kİ BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN
- Yazar: Yaşar GELER
- 3 Aralık 2024
- 15 kez okundu
YETER Kİ BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN
Evet, bir şekilde engelimiz olabilir. Zaten her birey yaşadığı her an bir engelli adayıdır.
Her engel bir şekilde aşılır.
Yeter ki beyinlerimiz engelli olmasın.
Engel, bir yere varmak ya da bir şeyler yapmak istenipte birtakım eksikliklerden dolayı yapamamak anlamına gelmektedir.
Ancak, günümüz teknolojileri ve bilişim çağında meydana gelen olumlu gelişmeler ve değişimler sayesinde engel diye bir şey olamaz ve olmamalıdır.
Hele hele sevgi denen bir manevi güç var ki bunun önünde hiçbir engel dayanamaz. Yani kısaca sevgi her engeli aşacak güçtedir, diyebiliriz.
Şimdi engellere baktığımızda sosyal, fiziksel, ruhsal, psikolojik ve beynen engellerin önemli ölçüde öne çıktığını görmekteyiz. Fiziksel engelleri aşmanın yolu hem tedavi hem kamu hem yerel hem de kişisel önlemlerle çözülebilecek olmalarıdır.
Sosyal engellere baktığımızda karşımızda daha çok toplumsal ilişkiler durmaktadır. Sosyal ilişkilerin geliştirilmesi de özellikle devlet politikalarıyla ve kapsayıcı yaklaşımlarla mümkündür.
Ruhsal ve psikolojik engeller ise, öncelikli sağlık önlemleri sonrasında sevginin gücünün devreye girmesiyle yani bireye olumlu, sempatik ve sevgi dolu yaklaşımlarıyla çözülmesi mümkündür.
Hani sevgiden söz etmiştik ya işte o manevi gücün etkisi öncelikle iyi ve ahlaklı bireyler olarak yetişmemizde ve toplumsal olaylara benci yaklaşımlarla değil genel ve kapsayıcı sosyal yaklaşımlarla mümkün olur. İşte burada sevginin gücünü yüreğinde hisseden her beyin mutlak her engeli aşmaktadır.
Yani özetle; beyinlerimizi sevgi tomurcuklarımızla beslediğimizde aşılmayacak engel yoktur. Bu nedenle de hangi engel türü olursa olsun sevgiyle beslenen her beyin ve yürekle çözülmesi mümkündür.
Engel aşmada en önemli kriter, anlamak, empati yapmak, sevgiyle yaklaşmak, gerekli fiziksel düzenlemeleri yapmak ve en önemlisi de onlara olumlu yaklaşımlar sergilemektir.
Bu durumu anlamak için 3 Aralıkları beklemek yerine düzenli toplumsal ve sosyal farkındalıklar örgütleyerek sürekliliği sağlamak ve ilgililere onu hissettirmek ve yaşatmaktır.
Yine de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tüm ilgililere ve toplumumuza yararlı olmasını ve desteklenmesini diliyorum.
Yaşar GELER
Genel Yayın Yönetmeni :Elif Ünal Yıldız
Bir Önceki Yazımı Okudunuz mu?